URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 27 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
01 Iunie 2024, 12:45

VIDEO - Arhitecţii din Bihor au lansat un documentar despre cele mai importante clădiri din Oradea

Detalii despre meseria de arhitect, despre unele dintre cele mai frumoase clădiri din Oradea, dar şi lucruri mai puţin ştiute despre modul de organizare a oraşului sunt prezentate într-un film documentar lansat, joi, de Filiala Bihor a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR).

Prezentarea filmului "Oraş, evoluţie şi actualitate" a avut loc la Casa Tineretului, aleasă pentru a celebra cariera arhitectului care a proiectat-o, Vági Ladislau. Acesta a participat la filmările documentarului, însă a decedat în luna aprilie a acestui an.

La lansare, urmată de vizionarea producției, au fost prezenţi preşedintele OAR Bihor, Daniel Panait, managerul de proiect Angela Lupşea, precum şi alţi arhitecţi şi ingineri care au devenit personaje în film. De asemenea, în sală s-au aflat și orădeni curioși să afle detalii despre moștenirea arhitecturală a urbei. 

Daniel Panait a subliniat, în deschiderea evenimentului, că documentarul a fost realizat cu finanțare provenită din Timbrul arhitecturii, de la Ordinul Arhitecţilor din România, şi că acesta nu va fi un proiect singular, urmând să fie realizat şi un al doilea film.

"Oraş, evoluţie şi actualitate" este structurat în patru secţiuni: Istoria ascunsă, Moştenirea preţuită, Perioada comunistă şi colectivul, Oradea nouă.

În cea dintâi, ahitecţii şi inginerii oferă detalii despre Cetate şi Casa de Cultură a Sindicatelor, în cea de-a doua despre palatele Art Nouveau din centrul oraşului, în a treia despre blocuri de locuinţe sau Arena Antonio Alexe, iar în cea din urmă despre hotelurile noi sau centrul comercial Lotus.

Un detaliu interesant prezentat în film, şi mai puţin cunoscut, a fost faptul că în perioada comunistă, atunci când a fost amenajată intersecţia dintre Bulevardul Dacia şi Bulevardul Decebal, în jurul acesteia trebuiau să fie construite patru clădiri mari, în tot atâtea colţuri. Zona dinspre strada Eroului Necunoscut a rămas însă doar cu spaţiu verde, ulterior fiind construită acolo şi o fântână.

„Acolo urma să fie o clădire cu balcon prezidenţial de unde tovarăşul Ceauşescu să ţină cuvântări. (...) Până la urmă au intervenit însă evenimentele de la finalul `89 şi s-a abandonat proiectarea acelui colţ", a detaliat arhitectul Alexandru Maxim în film.

În film apar arhitecţii Daniel Panait, Ernest Pafka, Aurel Cobe, Dorin Letea, Emil Moga, Cristian Puşcaş, Alexandru Maxim, Vági Ladislau, Paul Szasz, Dan Costa, Octavian Muth, Nemethy Laszlo, Raul Drimbău, inginerii Daniela Ionaşcu, Marcela Prada şi Gelu Costea şi managerul de proiect Angela Lupşea.

Filmul poate fi vizionat pe canalul de YouTube al OAR Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Nu ştie ţӑranul la ce-i bun şofranul!
mai 2019. Oradea a găzduit în premieră adunarea generală a Reţelei Art Nouveau, o comunitate cu 22 de oraşe, din 16 ţări, care au moştenit reale bijuterii arhitecturale. Printre specialiştii care au admirat oraşul s-a numărat şi preşedintele reţelei, Théo Huguenin-Elie, filolog, filosof şi, totodată, din 2013, primar [e si azi primar] în oraşul elveţian La Chaux-de-Fonds.,,Intrebare:- Dacă aţi fi primar în Oradea, ce schimbări aţi face urgent? Raspuns:- M-aş asigura că există preocupare să păstrăm elementele originale. Nimeni nu vine la Oradea să vadă ceva nou, toată lumea vrea să vadă martorii trecutului." Ce a inteles taranul din sfaturile elvetianului, se vede la tot pasul! https://www.ebihoreanul.ro/stiri/primarul-elvetian-theo-huguenin-elie-ne-da-sfaturi-interesante-in-oradea-lumea-vrea-sa-vada-martorii-trecutului-149034.html
Postat 02 Iunie 2024, 12:42 de pinonel
Omagiu tovarasilor si tovaraselor
" Pirderea identității culturale este vizibilă și nu pare că vrea să se reabiliteze." Si on film Oradea este exclusa? Din articol si galeria de imagini da. Tot este oda tovarasilor si tovaraselor.
Postat 02 Iunie 2024, 09:30 de Piranda
Oraș - Evoluție - Actualitate.
Autorii documentarului nu fac diferența între EVOLUȚIE și DEZVOLTARE. Orașul ACTUALIZAT s-a dezvoltat d.p.v. constructiv, dar nu a EVOLUAT deloc și din perspectivă urbanistică a luat cu totul altă direcție decât nevoile concrete, directe și indirecte ale celor care îl populează. Pierderea identității culturale este vizibilă și nu pare că vrea să se reabiliteze. Esențială este creșterea calității vieții, nu atingerea unor standarde cantitative doar.
Postat 01 Iunie 2024, 17:25 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6557 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON