URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Martie 2022, 07:57

Victoraş în patrulare: Un poliţist din Bihor, inculpat pentru că i-a pus la dispoziţie lui Victor Micula uniforma şi maşina de serviciu! (VIDEO)

Victoraş în patrulare: Un poliţist din Bihor, inculpat pentru că i-a pus la dispoziţie lui Victor Micula uniforma şi maşina de serviciu! (VIDEO) NINO, NINO... Victor Micula a făcut o pasiune pentru maşinile de poliţie şi chiar şi-a imortalizat "aventurile". Una din înregistrări, apărute în presă, îl arată pe bancheta din spate a unei autospeciale şi cerând poliţistului să se grăbească, cu sirena şi girofarul pornite, pentru a ajunge mai repede la destinaţie. Acum, a fost identificat un alt "om al legii", Adrian Hărăguş (medalion), care îl "servise" pe excentricul afacerist nu doar cu maşina, ci şi cu o uniformă!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Inculpatului i s-a încredinţat o autospecială, posibil a Biroului Rutier, pe care a condus-o singur pe raza municipiului Oradea, cu semnalele acustice pornite, îmbrăcat în uniformă de poliţist", scria în rechizitoriul cu care, în decembrie 2020, Victor Micula era trimis în judecată, după ce ani la rând provocase incidente scandaloase şi scăpase mereu de rigorile legii.

Micula junior era acuzat atunci că a accesat ilegal baze de date ale Poliţiei şi a participat la o percheziţie cu cagulă şi geacă de poliţist, în acelaşi dosar fiind trimişi în faţa instanţei şi patru subofiţeri de la Poliţia Oradea, părtaşi la fărădelegi.

Despre plimbarea cu autospeciala Poliţiei, anchetatorii n-au spus atunci decât că incidentul le-a ajuns în atenţie datorită unei înregistrări video. Asta, pentru că, după cum a aflat BIHOREANUL, cercetările s-au terminat abia luna trecută, când Parchetul Bihor a trimis în judecată încă un poliţist, al cincilea, pentru că l-a lăsat pe Victoraş să-şi facă de cap cu logistica instituţiei.

Încă unul...

Noul dosar, înaintat instanţei anul acesta pe 22 februarie, îl vizează pe agentul şef adjunct Adrian Hărăguş, care este acuzat de delapidare. Conform rechizitoriului făcut public în rezumat de Parchetul Bihor, acuzaţia vizează o înregistrare video cu Victor Micula plimbându-se pe Bulevardul Nufărul, în uniformă de poliţist şi la volanul unui Logan MCV echipat cu radar, sirenă şi girofar.

vloggerului Virgil Halacu, alias GajuKyd, Filmuleţul a fost găsit în telefonul vloggerului Virgil Halacu (foto), alias GajuKyd, percheziţionat într-un alt caz ajuns deja în faţa judecătorilor: cel în care fiul magnatului Viorel Micula a fost trimis în judecată pentru încălcarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce participase la o cursă de maşini prin oraş şi trăsese cu o armă de asalt, totul fiind înregistrat de Halacu, care voia să facă un film de tip GTA Real Life, sub titlul "Mafioţii din Oradea".

Film la disecat

Pornite în 2019 de procurori şi poliţişti DGA Bihor, cercetările în noul dosar au fost dificile. Filmul din telefonul lui Halacu, făcut pe 1 decembrie 2014, era, de fapt, filmarea unei înregistrări din telefonul lui Victor Micula, în fundal auzindu-se, de altfel, discuţia dintre cei doi, când milionarul îi arăta amicului dovada isprăvii.

Originalul fusese realizat în noaptea de dinainte, în 30 noiembrie spre 1 decembrie 2014, între orele 3:37 şi 3:40, de către tânărul milionar, care şi-a înregistrat escapada la volanul maşinii de Poliţie, zicând că "mă plictisesc şi am furat o maşină de Poliţie", că maşina e "şmecheră, e pe gaz, e de serviciu" şi că a ieşit cu ea să-şi cumpere ceva de la McDonald’s.

Atât doar că anchetatorii nu reuşeau să identifice din înregistrare maşina cu care s-a "dat" Micula jr. Trimisă spre expertizare la Bucureşti, la Inspectoratul General al Poliţiei Române, cu solicitarea de a identifica vehiculul, răspunsul a fost negativ: "Pe baza imaginilor înaintate spre expertizare, nu putem identifica autovehiculul", au transmis specialiştii din Capitală.

Şi totuşi, se poate

În final, au făcut-o tot ofiţerii DGA Bihor, cu un soft banal, analizând cadru cu cadru şi descoperind într-una dintre secvenţe kilometrajul de la bordul maşinii. Cum toate autospecialele au număr de înregistrare, iar echipajele completează la preluare şi la predare o foaie de parcurs cu distanţele parcurse, DGA a solicitat Poliţiei Bihor să comunice care au fost cele care, în decembrie 2014, au avut numărul respectiv de kilometri. Spre norocul lor, erau doar două, din care una singură a fost folosită în noaptea de 30 noiembrie spre 1 decembrie!

Iar "gestionarul" ei era Adrian Hărăguş, un fost taximetrist ajuns poliţist prin încadrare directă în urmă cu mai bine de un deceniu şi plimbat în ultimii ani pe la Biroul Rutier Oradea, la Poliţia Staţiunii Băile Felix iar apoi la cea din Marghita.

Poliţist inculpat, Micula scăpat

"Din probele administrate a rezultat că inculpatul avea în gestiune exclusivă autospeciala în acea noapte şi doar acesta putea să i-o încredinţeze spre folosinţă lui V.M. (n.r. - Victor Micula), cu care se afla în relaţii apropiate, fiind exclusă orice altă ipoteză", scrie în actul de acuzare.

Lui Hărăguş i se impută că, în loc să-şi facă datoria, adică să patruleze în oraş, l-a costumat pe teribilist în uniformă de poliţist şi i-a dat cheile maşinii destinate strict "misiunilor specifice". Fapta sa este "de gravitate medie spre mare", spun anchetatorii, căci Micula jr. avea atunci doar 19 ani, obţinuse permisul de numai un an şi, deci, putea provoca un accident, conducând noaptea cu viteză, pe un carosabil umed, total nesupravegheat".

În acest caz s-au făcut cercetări şi pentru "uzurpare de calităţi oficiale" şi "acces ilegal la un sistem informativ", ambele acuze vizându-l pe Micula: prima pentru că a îmbrăcat uniforma, cealaltă fiindcă a pornit aparatura din autospecială în timp ce o conducea. Totuşi, milionarul a scăpat de proces pentru aceste isprăvi, fără să fi fost măcar audiat. Motivul? Faptele sunt vechi, iar pedepsele mici, până la 3 ani, aşa că între timp răspunderea penală s-a prescris.

Fake-uri

În documentul transmis BIHOREANULUI nu apar referiri la apărarea lui Adrian Hărăguş, pus la muncă administrativă odată cu trimiterea în judecată.

Cum era de aşteptat, interpelat pe marginea subiectului, acesta a respins acuzele şi pune sub semnul întrebării atât autenticitatea filmuleţului, subliniind că a fost făcut "după un telefon pe alt telefon", cât şi faptul că autospeciala din înregistrare ar fi cea încredinţată lui.

Adrian Hărăguș, polițist Bihor, dosar Victor Micula"Anchetatorii au verificat doar vreo 11 maşini MCV, cele din Bihor. Dar în ţară sunt vreo 400. Trebuiau verificate toate, la nivel de IGPR", zice Hărăguş cu tupeu, insinuând că Micula o putea lua de oriunde, inclusiv din alt judeţ. "Şi în filmare, Victor Micula spune că a furat maşina. Oricum, în acea noapte nu am condus-o eu şi nu aveam cum s-o încredinţez cuiva. Nici foaia de parcurs nu e completată de mine, ci de un coleg. Practic, am fost trimis în judecată doar pentru că eram gestionarul acelei maşini", susţine Hărăguş (foto)

Victoraş informatorul

Subofiţerul dezminte şi că ar fi fost în relaţii apropiate cu tânărul milionar, deşi s-a aflat că a fost în mai multe rânduri cu maşina de serviciu la vila familiei Micula. De fapt, pretinde Hărăguş, îl vizita pentru că tânărul îi era... informator! "Îl foloseam ca informator, culegeam informaţii de la el", zice subofiţerul, la fel cum au făcut şi alţi 4 colegi ai săi, Ovidiu Vaida, Camelia Ile, Alin Zanca şi Claudiu Rengle, judecaţi pentru că i-ar fi făcut favoruri lui Victoraş.

Nici aceştia şi nici Hărăguş n-au putut să spună, însă, concret, ce date au cules de la "informatorul" Micula şi în ce investigaţii le-au fost de folos. Doar l-au "recompensat": l-au lăsat să petreacă nopţi în încăperile cu acces restricţionat din sediul Poliţiei, să acceseze date secrete, să le poarte uniformele şi chiar să le conducă maşinile cu sirenă şi girofar.

Mai rămânea să-i dea careva şi arma din dotare; şi poate chiar ar fi făcut-o, dacă Victoraş nu le-ar fi avut pe ale lui...


PUS LA PLATĂ
Poliţist scandalagiu

Adrian Hărăguş a mai fost anchetat şi în 2019, după ce a sechestrat maşina unui orădean care îi prezentase asigurarea RCA în format electronic. Deşi putea să-i verifice pe internet valabilitatea, poliţistul a refuzat, lăsându-l fără maşină şi fără plăcuţele de înmatriculare, pe care bărbatul le-a recuperat abia după o lună, motiv pentru care l-a reclamat pentru abuz în serviciu. Dosarul a fost însă clasat.

În schimb, în 2020, Hărăguş a trebuit să achite despăgubiri de 5.000 lei patronului unei pizzerii care i-a deschis un proces fiindcă poliţistul l-a înjurat pe Facebook după ce o angajată a refuzat să-i înlocuiască o felie de pizza pe care tot el o scăpase pe jos. Hărăguş a susţinut că a scris injuriile sub un "impuls de moment" şi că "nu îl caracterizează", dar judecătorii i-au dat dreptate omului de afaceri, argumentând că a folosit un limbaj "profund vulgar" şi "extrem de obscen".


NINO, NINO... Victor Micula a făcut o pasiune pentru maşinile de poliţie şi chiar şi-a imortalizat "aventurile". Una din înregistrări, apărute în presă (video jos), îl arată pe bancheta din spate a unei autospeciale şi cerând poliţistului să se grăbească, cu sirena şi girofarul pornite, pentru a ajunge mai repede la destinaţie

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Stie cineva cine e adevaratul sef la politia Bihor?
A nu se confunda cu cel din acte, HANIŞ Alin Antoniu!
Postat 10 Martie 2022, 05:18 de pinonel
Să nu mai zic că îmi este clar ce va păți milițianul acesta
Nimic. Absolut nimic. Se va clasa, cu avocat bun scapă. Că totuși au trecut 8 ani de când au fost faptele. Ca o altă paranteză, dacă nu se înregistrau pe telefon nimeni nu afla. Acea dorință de a se înregistra cât de jmekeri ie ei, a făcut să se incrimineze singuri. Rețelele sociale tâmpesc!
Postat 09 Martie 2022, 07:01 de Vio_427
Să nu mă spun că apar alte întrebări
Eu aș vrea mai multe detalii de ce a fost clasat dosarul său de abuz în serviciu după ce a confiscat plăcuțele și omul o lună nu a putut utiliza mașina. Ca cetățean nu ești absolvit de o faptă zicând "da eu nu am avut la cunoștință această lege". Că polițist te iartă pentru că...?
Postat 09 Martie 2022, 06:56 de Vio_427
De ce nu se înscrie la academie daca tot vrea să fie polițist...?
Nimeni nu-l oprește să se înscrie în poliție. Vede și el că ie jmekerie să lucrezi la stat. Ce dacă nu a luat bac-ul și nu știe să citește bine românește? Din păcate în multe cazuri poliția din ziua de azi se aseamănă tot mai mult cu miliția din anii 80-90. Mai trist este că în continuare acest ins nu va păți nimic, nu va face o zi de pușcărie. Cu bani și avocați buni scapi și în țară civilizată. Vezi cazul celui care este în Anglia bine merci, Puiu Popoviciu.
Postat 09 Martie 2022, 06:45 de Vio_427
un fost taximetrist ajuns poliţist prin încadrare directă
Asta in timp ce "adevaratii" politisti se inghesuie 30 pe un loc prin scolile de politie. Daca lasam can-can-ul, nu poti avea prea mari asteptari de la "oamenii legii". Nici intelectuale, nici de moralitate, nici macar fizice. Indulgenta pe care o practica in relatiile cu diversi potentati, interlopi, infractori, hoaveri, este compensata de intrasigenta cu care "aplica" litera legii amarasteanului de rind, crezind ei ca-si echilibreaza astfel karma. Avem politia, policienii si structurile pe care le meritam , ar postula unii filozofi...Trist,foarte trist
Postat 08 Martie 2022, 10:25 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON