URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cât de mult suntem noi iubiți de autoritățile centrale, Bihorul ar putea liniștit să-și declare autonomia. Avem în lucru o autostradă care nu se mai termină, iar ministrul Transporturilor își permite să nu dea ordin de începere a lucrărilor la un tronson, numai pentru că are niște polițe de plătit unui constructor. Despre linia ferată Oradea - Cluj, și implicit spre București, ce să mai zicem? Specialiștii au arătat că gradul de realizare a investiției de 2 miliarde de euro este ceva mai mare decât o alcoolemie de Vaslui.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea arată bine, nu doar în comparație cu alte surate românești, ci și cu orașe de talia ei din Vest. În multe locuri chiar superb, binemeritându-și magnetismul din clipurile turistice și „nielcoșagul” cu care unii localnici o laudă pe rețelele sociale. Baiu-i purtarea altora dintre cei care o locuiesc.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută arătam că nu există nicio reglementare legală privind modul în care pot fi gestionate parcările private în România. Pornind probabil de la această realitate, în data de 31 martie a.c. a fost înregistrată la Senatul României o propunere legislativă semnată de mai mulți senatori și deputați prin care se urmărește definirea și reglementarea parcărilor private. Cum anume?
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Aprilie 2025, 14:25

„Vibrații ale Timpului”: lucrări de Ceaikovski, Shostakovich și Rachmaninoff, în concert la Filarmonica Oradea

„Vibrații ale Timpului”: lucrări de Ceaikovski, Shostakovich și Rachmaninoff, în concert la Filarmonica Oradea credit foto: Life in frames by R.S.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concertul „Vibrații ale Timpului” va avea loc joi, la Filarmonica de Stat. Vladimir Lungu va dirija Orchestra orădeană, iar solistul serii va fi violonistul Francesco Ionascu.

Programul include lucrările: „Poloneza” din opera „Evgheni Oneghin”, de Piotr Ilyich Ceaikovski, Concertul nr. 1 pentru vioară, de Dmitri Shostakovich, și Dansurile Simfonice op. 45, de Sergei Rachmaninoff.

„Timpul este unul dintre elementele abstracte ale universului. Cunoscut pentru oricine și totuși misterios pentru toată lumea. Este unul dintre puținele elemente asupra căruia omul nu are absolut niciun control. Pare că se scurge într-un ritm egal și totuși de multe ori simțim că nu are aceeași viteză. Timpul curge repede în clipele de fericire, în timp ce suferința parcă prelungește fiecare secundă. Curgerea sa continuă și liniară îl aduce în legătură cu muzica, ce reprezintă o succesiune de sunete așezate într-un anumit ritm. Prin urmare, muzica nu poate exista fără ritm, deci nici fără timp”, relatează comunicatorii Filarmonicii.

Dirijorul invitat, Vladimir Lungu, s-a născut la Chișinău și a urmat cursurile Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, a activat la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, iar din anul 2007 s-a stabilit în Turcia. A fost director muzical a Operei de Stat din Mersin, cadru didactic la Conservatorul De Stat Dokuz Eylül, iar din anul 2019 este dirijor la Opera de Stat din Izmir.

Violonistul serii, Francesco Ionascu (foto), s-a născut în Veneția într-o familie de muzicieni. A absolvit Royal College of Music din Londra cu distincția First class și masteratul la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, unde predă în prezent. A susținut sute de concerte în calitate de solist cu prestigioase orchestre din România și din străinătate, sub bagheta unor dirijori de renume.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3291 RON
  • 1 EUR = 4.9774 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON