URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
11 Iulie 2023, 14:44

Viața în suburbii e mai calmă? Proprietari din Sântandrei, tracasați de o firmă care repară mașini lângă casele lor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-au mutat într-o suburbie a Oradiei pentru a se bucura de liniște după munca de zi cu zi în oraș, dar nu reușesc. Două familii care și-au cumpărat case în Sântandrei se plâng că în imediata lor vecinătate a apărut un service auto care generează poluare de toate felurile, iar după ce s-au plâns Primăriei comunale au aflat că funcționează nelegal, sub acoperirea unei autorizații pentru „garare vehicule”.

Edilul șef, Ioan Mărcuș, promite că o va anula, dar proprietarul firmei spune că nu se poate decât cu prețul comiterii unui abuz, fiindcă are și autorizație de service, eliberată de RAR.

Gălăgie, fum, mizerie

Luna aceasta s-a împlinit o jumătate de an de când proprietarii a două case construite într-unul dintre cartierele din comuna Sântandrei nu mai au liniște. „Pe strada Oneștilor la numărul 551, într-un spațiu închiriat de la o persoană fizică, funcționează, teoretic, un garaj, practic, însă, este un service auto pentru microbuze”, s-au plâns BIHOREANULUI Cristian Baliban și Florian Ille.

La finele anului trecut, au aflat oamenii, chiar lângă proprietățile lor, a fost construit, cu autorizație de la Primărie, „o anexă gospodărie - garaj”, de către un vecin, care apoi a închiriat terenul și garajul unei firme cu profil de transport persoane cu microbuze, SC Lipai Tours Trans SRL, care din decembrie a început să facă și activități de întreținere și service auto, atât pentru vehiculele proprii, cât și pentru altele.

„Permanent este gălăgie, zgomot de motoare, fum... Din primăvara acestui an, în plus, în incinta așa zisului garaj se mai desfășoară încă o activitate, de spălătorie auto, cu toate că firma nu deține nici autorizație de service, nici autorizație de spălătorie auto, și nici nu dispune de sistem de colectare și decantare a apelor uzate, contaminând forajele de apă din curțile noastre”, spune Cristian Baliban.

„Urmează să semnez”

Cele două familii s-au plâns în scris, în repetate rânduri, Primăriei Sântandrei, care a eliberat firmei Lipai Tours Trans SRL autorizație pentru „garare vehicule”, în urma petițiilor primind, la finele lunii iunie, un răspuns conform căruia agenții Poliției Locale din comună au confirmat aspectele reclamate, și anume că desfășoară activități de service, așa încât urmează ca instituția să ia măsuri legale.

„Vă informăm că agenții Poliției Locale Sântandrei au efectuat verificări în teren împreună cu inspectorii Compartimentului Urbansim, rezultând faptul că firma la adresa căreia ați depus reclamație desfășoară într-adevăr activități de service și întreținere auto, altele decât cele pentru care are autorizație de funcționare. În consecință, vom analiza toate datele și vom lua măsurile necesare”, se arată în ultima comunicare a Primăriei, din 30 iunie.

Contactat de BIHOREANUL, primarul comunei, Ioan Mărcuș, a declarat că va dispune anularea autorizației de garare, ceea ce va lăsa firma fără „acoperire” pentru activitatea de service. „Urmează să semnez o dispoziție pentru anularea autorizației de garare vehicule”, a spus edilul.

Autorizație de la RAR

Contactat, la rându-i, proprietarul SC Lipai Tours Trans susține că, în realitate, nu Primăria Sântandrei este competentă să-i emită o autorizație pentru activitatea de service auto, ci RAR, ba a și obținut această autorizație, poziția sa fiind că este „hărțuit” de cei doi vecini.

„Noi suntem în proces cu cei doi vecini, pentru că și-au permis să facă fotografii ale curții noastre și să le pună pe Facebook. Firma noastră are, însă, autorizație de service, eliberată de RAR. Am putea să vă dăm și pe dvs în judecată pentru că ne terfeliți”, a declarat, amenințător, administratorul SC Lipai Tours Trans, Dumitru Lipai.

Potrivit acestuia, firma sa a fost controlată în ultimele luni cu o frecvență lunară de mai multe instituții, însă niciuna nu ar fi găsit vreo neregulă așa încât să dispună vreo sancțiune împotriva sa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Nu te tufe nimeni ca legea, cu conditia s-o cunosti!
Nemultumitii ar trebui sa contacteze un avocat. Nu trebuie decat sa-i invete catre care agentii/inspectorate sa faca reclamatie! Cu filmulete, poze, cum se face. Chiar daca ,,scapa", nu-i va fi usor, nu-i rentabil sa imparti profitul (adica sa spaguieste la greu)!
Postat 13 Iulie 2023, 10:23 de pinonel
Verificari
Sa verifice fiecare ce trebuie:-Primaria daca e respectata 100% autorizatia de constructie,aliniament,distanta constructiei daca respecta normele legale(inclusiv cele la nivel de.consiliu local),daca poate sa functioneze o unitate de genu fara autorizatie de la primarie(in Oradea de exemplu iti da tratament Locala pana te autorizezi legal sau inchizi) etc. -Garda de mediu :cum colecteaza deseurile si tot ce tine(poate se incalzesc si cu ulei ars-suna deja a taxare Anaf pentru combustibil),depozitare deseuri periculoase(aici si pompierii au loc),daca au spalatorie auto(sa fie totul ok de la colectare si tratarea apei rezultate in urma activitatii de spalatorie) Iclusiv daca hala nu cumva "fura" umbra la unul din vecini-poate sa beneficieze de legea umbrei-ii demoleaza hala E interesant gardul de 1,5m -2m ,ca autocarul din poza ,daca stai in el,te uiti la vecini ca la cinema(reclamatie la politie legat de intimitate) De ce saracia face ADLO atatea parcuri industriale in zona?ca nea capsuna sa se planteze unde saracia vrea? Puz-uri si Pug-uri mai corecte draga primarie Santandrei. Nu e corect sa plantam tot felul de afaceri in inima locuintelor. Credem.cu tarie.ca.d-l primar Marcus v-a reloca aceasta unitate service acolo unde e locul ei:o zona de servicii nu locuinte. Nu considerati gestul acestor oameni ca fiind unul rautacios,daca era un parc industrial si ei isi faceau case in el era altceva,dar zona este plina de case,deci sprijiniti o actiune de genul ca fiind una de disperare,care cauta sa restabileasca linistea oamenilor din zona PS:intr-o comunitate toti vorbesc la colturi,dar putini au curaj(sau kinder in pantaloni)sa spuna.lucrurilor pe nume(am 5 vecini in Santandrei pt ca am parcela dubla,din care 4 doar murmura si isi inghit saliva,nu vin sa spuna ce ii doare,sau daca ii doare ceva-transmit prin altii) In concluzie viva Santandrei si dezvoltarea durabila!
Postat 12 Iulie 2023, 21:22 de Geo2244
O piateta vrem acolo, sa fie cu beton mult
Poate o piateta betonata gen Nufaru sau Cazaban ar fi bine venita in zona, sa simtiti ce inseamna dezvoltarea. Vine vara betonul incins face bine dupa o zi de lucru
Postat 12 Iulie 2023, 20:33 de Petre93
Viata calma?
Nu susțin service auto între case, asta sa fie clar. Dar probabil sunt zeci, astfel de exemple și prin Oradea. Oricum daca e sa vorbim de liniste, hai sa vorbim si de cei care “trudesc din greu în oraș” și apoi se “odihnesc” cu chefuri cu manele și lautari + artificiile săptămânale după ora 12 noaptea la noile vile construite pe locurile unde bunica săpa porumbul… Ah și bihoreanul îl puteți întreba pe Ille ăla, pe strada chiar următoare daca lui i se pare normal sa își parcheze TIR-ul (se poate vedea și pe google Maps). Oricum in Santandrei viata nu mai e linistita, suntem acum peste 10.000, oameni de bine, “muncitori” care aleargă cu masini de sute de mii de euro cu viteze halucinante pe străzile unde se joaca copiii noștri. Eh dar daca am fi sa adunam toate informațiile, poate ar suna altfel. Normalitate? Sat? Vecini buni? Hahaha…
Postat 12 Iulie 2023, 08:57 de andyC
Ebihoreanul
Știre de interes național și la Sântandrei se lucrează. Domnul Adrian Chis,Baliban și Ile să-și bată coasa pentru că dintr-un sat întreg doar două familii sunt deranjate de zgomote și de faptul că se lucrează. Ei sunt foarte harnici lucrează online și fără zgomot mai ales Ile când taie lemne cu drujba în mijlocul străzii nici măcar în curte de doctor Baliban să nu mai vorbim
Postat 11 Iulie 2023, 18:54 de FlorinSantandrei
are si bihoreanul avocati si nu se da inapoi de la a relata stirile din cauza amenitarilor unui "business-man" ilegal
dar pe google i-ati dat in judecata ca fac poze de pe strada catre servisul vorstru de lumea 3a? autoritatile locale mai ales in zona urbana si metropolitana trebuie sa isi ia in serios departamentele si atributiile de urbanism, ca sunt incapabile sa lupte cu haosul si trebuie asigurata respectarea planurilor de urbanism si in osorhei, sanmartin, santandrei, nojorid, paleu, biharea, etc. Inteleg ca la rosia in varf de munte nu ai primarie cu 100 de angajati, dar alta e Binsu, Elesdu, Salonta, Marghita, si comunele astea cu 10 mii de locuitori din jurul Orazii
Postat 11 Iulie 2023, 17:51 de unu
si la sat se munceste…
orasenii, satui de orasul Oradea Mare, se muta la sat dar ei nu gandesc ca si acolo se lucreaza… mai mult acolo se cresc si animale, pasari de curte, samd… unde mai pui ca se mai si cultiva pamantul iar tractoarele circula si se repara? sa ma lase cu cautarea linistii…
Postat 11 Iulie 2023, 16:53 de denis
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6263 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON