Condițiile din căminele studențești influențează abandonul școlar, iar în acest context Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a făcut o analiză a spațiilor de cazare oferite de universitățile din toată țara.
Datele statistice arată că Universitatea din Oradea (UO), care are în total 1.453 de locuri de cazare, reușește să răspundă doar la jumătate din cererile primite de la studenții care ar vrea să locuiască în cămine. Vestea bună este că în campusul studențesc sunt în lucru trei noi cămine, construite de Primăria Oradea și de Compania Națională de Investiții, iar din semestrul doi al acestui an universitar instituția va da în folosință alte 50 de camere în căminul aflat pe malul Peței și în construcție din anul 1998.
UO nu stă prea bine nici la facilitățile oferite. Potrivit ANOSR, un student orădean cazat în cămine împarte bucătăria cu 70 de colegi, o mașină de spălat cu alți 35 și nu are acces la uscătoare de rufe, dotare ce lipsește din universitate. De asemenea, căminele orădene nu au acces securizat, ci portari.
Analiza făcută de reprezentanții studenților mai arată că, deși cererea de cazare este mare la începutul anului universitar, în prezent UO are 87,25% din locuri ocupate, semn că, pe parcurs, tinerii renunță la camerele de cămin. O explicație ar fi tocmai condițiile în care trăiesc: în camere cu câte 4 paturi, cum sunt 70% dintre camerele studenților din campus.
Căminele studențești nu sunt prea atractive nici pentru studenții cu dizabilități: 1% dintre locatari intră în această categorie, semn că s-ar putea ca spațiile să nu fie bine accesibilizate.
ANOSR a calculat și cât de mult îi costă pe studenții orădeni cazarea în cămine, raportat la bursa socială în cuantum de 900 lei, concluzionând că, pentru regia minimă de 130 lei, un student plătește 14% din bursă. Procentul este cel mai mic din țară, în timp ce în alte centre universitare ajunge chiar și la 64% (Universitatea de Medicină din Târgu Mureș) ori 60% (Universitatea de Medicină din Craiova), iar la nivel național media este de 31%.
„Analiza scoate în evidență faptul că facilitățile de cazare din căminele universităților din România diferă de la o instituție de învățământ la alta, fiecare înregistrând aspecte pozitive pe anumite paliere, dar și lipsuri pe altele. Dacă în unele universități locurile de cazare nu sunt nici pe departe suficiente pentru a acoperi cererea de cazare, în alte instituții condițiile din cămine pot fi îmbunătățite, astfel că accentuăm importanța adoptării de măsuri pentru facilitarea accesului la o cazare de calitate pentru cât mai multe categorii de studenți, de către instituțiile de învățământ superior, în funcție de nevoile și problemele identificate”, a concluzionat ANOSR.
Citește raportul complet al ANOSR:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.