URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Iulie 2013, 19:38

Veşti proaste: bihorenii vor avea cele mai mici creşteri salariale din ţară!

Bihorenii vor rămâne în continuare cei mai prost plătiţi angajaţi din România. Estimările Comisiei Naţionale de Prognoză aşează judeţul Bihor pe ultimul lor din ţară în ceea ce priveşte creşterile salariale în perioada 2013 - 2016.

Potrivit estimărilor, salariile bihorenilor vor creşte în următorii patru ani cu numai 9,2% de la un venit mediu net lunar de 1.212 lei în 2013 la 1.323 lei în 2016.

"Faptul că Bihorul este la coada clasamentului în ceea ce priveşte creşterile salariale nici nu trebuie să ne mire. Judeţul este cunoscut ca unul cu forţă de muncă ieftină. Acesta este şi motivul pentru care vin investitorii în Oradea, inclusiv cei din parcul industrial. Iar, după ce şi-au făcut calculele de rentabilitate mizând pe costul mic al forţei de muncă, agenţii economici fug de majorările salariale pentru că acestea le-ar afecta esenţa afacerii. Decât să majoreze salariile mai bine pleacă", a declarat consultantul în afaceri Dacian Palladi.

Conform datelor luate în calcul la stabilirea prognozei, cu un venit mediu net lunar de 1.212 lei, bihorenii au printre cele mai mici salarii din regiunea de nord-vest, fiind "depăşiţi" doar de maramureşeni, care câştigă cu 47 lei mai puţin. Angajaţii din Bihor au reuşit să fie întrecuţi la salarii inclusiv de sălăjeni, care au venituri de medii lunare de 1.263 lei. Cele mai mari salarii din regiune se câştigă însă în judeţul Cluj unde veniturile medii sunt estimate la 1.634 lei pe lună.

La cealaltă extremă, cele mai mari creşteri salariale se vor înregistra în următorii patru ani în judeţele Caraş Severin şi Dolj, unde veniturile angajaţilor vor urca în următorii patru ani cu 15,5%, respectiv 15,1%. Asta nu înseamnă că aceştia vor avea şi cele mai mari salarii din ţară.

Potrivit prognozei peste patru ani în fruntea clasamentului celor mai bine plăţi angajaţi din România vor figura tot salariaţii din Bucureşti care vor ajunge la venituri medii nete lunare de 2.696 lei. Salarii de top vor mai avea angajaţii din Ilfov (2.297 lei), Gorj (1.940 lei), Timiş (1.851 lei) şi Cluj (1.845 lei).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Oraşul Pierzaniei !!
-Adică prin analogie putem trage concluzia:Bihorul cu cele mai mici salarii din România sau Ultima găină din Abator !! Ce-am fost şi ce-am ajuns !! Noi sunt-em mândrii doar că sut-em ARDELENI !!Şi mai departe....CE.....???
Postat 18 Iulie 2013, 16:55 de Cotrău
E de rau, datorita politicienilor de Bihor
Am ajuns rau si se pare ca va fi tot mai rau, sa ai salarii mai mici ca si Salajul sau Satu- Mare spune multe si cu 3-4 mil mai mici ca si Aradul sa nu mai zic de Cj sau Tim... e dea dreptul dureros, dar cand vezi politicieni ca si Mang, Kiss sau Popa si numai ca deja sau resemnat ca Oradea si Bihorul va deveni o anexa a Clujului iti dai seama ce reprezentanti avem, cei din Constanta sau revoltat ceau obtinut regiunea Dobrogea adica normala naturala cu judele Constanta si Tulcea si nu aberatii de regiuni impreuna cu Vrancea si Buzau, de ce nu e posibila regiunea Crisana existenta in orice organizare anterioara pe regiuni, concluzia leprele de parlamentari si politicinei care au condus Oradea si Judetul din 90 incoace sunt devina pt acest dezatru ....
Postat 18 Iulie 2013, 10:10 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON