URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Martie 2021, 16:18

Veşti bune: Peste 11.000 de elevi din Oradea vor primi burse, inclusiv pentru rezultatele bune la învăţătură

Veşti bune: Peste 11.000 de elevi din Oradea vor primi burse, inclusiv pentru rezultatele bune la învăţătură (foto: generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Veşti bune pentru elevii din Oradea: din această primăvară, vor primi lunar bani pentru performanţele lor şcolare sau pentru cheltuielile zilnice, în cazul celor care provin din familii sărmane.

Edilul Florin Birta a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută înaintea şedinţei de Consiliu Local, că, pe lângă cei 100 de lei pe care Guvernul îi va aloca din acest an pentru bursele şcolare, Primăria va plusa cu bani pentru acei elevi care au rezultate meritorii.

"Aşa cum ştiţi, municipiul Oradea nu acorda burse elevilor decât la anumite zile, cum era Ziua Oraşului, pentru rezultate deosebite. Acum vorbim despre 11.376 de beneficiari", a declarat Birta, explicând că Primăria şi Guvernul vor recompensa elevii cu burse de performanţă, de merit, de studiu sau de ajutor social.

Cine sunt beneficiarii

Concret, Guvernul va aloca lunar o sumă de 100 de lei pentru fiecare asemenea bursă, dar Primăria le va suplimenta pe cele de performanţă şi de merit.

"Noi am venit cu unele diferenţieri, pentru că nu este normal, dacă o bursă de studiu este de 100 de lei, una de merit sau de performanţă să aibă acelaşi nivel. Din bugetul Primăriei se asigură o diferenţă de 20 de lei la bursa de merit şi 50 de lei la bursa de performanţă", a declarat primarul municipiului.

Bursele de ajutor social (100 de lei pe lună) sunt destinate elevilor orfani, bolnavi, celor din mediul rural care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu şi celor care provin din familii unde venitul net mediu lunar este sub 50% din salariul minim net pe economie, cele de studiu (100 de lei pe lună) pentru elevii care provin din familii cu venitul lunar mediu cel mult egal cu salariul minim pe economie, cu condiţia să aibă media generală peste 7 şi 10 la purtare, iar bursele de merit (120 de lei pe lună) sunt destinate elevilor cu media generală de minimum 8,50 şi 10 la purtare, care au luat locul I, II sau III la olimpiade şi concursuri judeţene. Bursele de performanţă (150 de lei pe lună) vor fi primite de elevii care au ocupat locurile I, II sau III la olimpiade sau concursuri naţionale.

Burse elevi

Cât de curând

Estimările făcute de Primărie şi Inspectoratul Şcolar arată că în Oradea vor primi bursele de ajutor social 879 de elevi, de studiu 3.010 elevi, de merit 7.415 elevi, iar de performanţă 72 de elevi. Fireşte, numărul beneficiarilor nu este unul definitiv.

Birta a precizat că bursele se vor plăti de îndată ce Guvernul va vira Oradiei cei 100 de lei pentru fiecare bursă. În şedinţa Consiliului Local de miercuri, aleşii orădenilor au aprobat alocarea în bugetul oraşului a sumelor necesare pentru suplimentarea celor cu care vor fi recompensaţi elevii.

De asemenea, în aceeaşi şedinţă, CL Oradea a aprobat un fond de tineret în cuantum de 95.000 de lei, bani care vor ajunge în acest an în activităţi destinate tinerilor din oraş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ca de obicei inpartiali
Clasele 0 - 4 au fost uitate.
Postat 01 Aprilie 2021, 08:26 de scarbit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON