Investiția de peste 98 de milioane de lei pentru reabilitarea barajului Leșu va începe în luna mai, a anunțat miercuri Administrația Bazinală de Apă Crișuri.
Proiectul era în pericol să își piardă finanțarea din PNRR, dar până la urmă se pare că riscul a fost depășit, autoritățile din București acceptând să păstreze această investiție pe lista celor realizate prin PNRR, după ce, cel mai probabil, au primit garanția că lucrările vor fi gata la timp.
Din cauza riscului ca ele să nu fie încheiate la termen, iar banii să fie pierduți, Guvernul a luat în calcul să renunțe la această axă de finanțare și să redirecționeze banii către investiții în sectorul militar.
Un an de lucrări
Potrivit comunicatului ABA, contractul de execuție urmează să fie semnat în zilele următoare, după ce procedura de licitație s-a încheiat pe 22 aprilie. Lucrările adjudecate la o valoare de 98,9 de milioane de lei (fără TVA) trebuie realizate între mai 2025 și iunie 2026.
Inițial, proiectul prevedea desfășurarea lucrărilor până la finalul anului 2026, termen care acum a fost devansat.
„Finalizarea acestei proceduri (n.r. licitația publică) în mai puțin de 30 de zile este rezultatul muncii profesioniste și dedicate a echipei A.B.A. Crișuri. Le mulțumesc colegilor pentru seriozitate, dar și tuturor miniștrilor și oamenilor de stat care au susținut acest proiect și au înțeles importanța lui pentru siguranța și dezvoltarea durabilă a zonei montane din județul Bihor”, a transmis Pásztor Sándor, directorul instituției.
Asocierea câștigătoare este formată din cinci firme: Socot SA (lider) - firmă din Târgu Mureș specializată în construcții hidrotehnice, Aquaproiect SA (asociat), Controlsoft Automatizare SRL, Electric Light Expert și Carpi Tech (subcontractanți).
Ce lucrări vor fi făcute
Proiectul de reabilitare vizează atât siguranța în exploatare, cât și modernizarea infrastructurii barajului.
Printre intervențiile esențiale se numără: repararea zonelor afectate și aplicarea unei folii speciale pentru prevenirea infiltrațiilor; modernizarea sistemelor de control și alarmare, inclusiv prin implementarea unui sistem SCADA de ultimă generație; reabilitarea drumului de coronament, a iluminatului public și a căilor de acces; montarea unor insule plutitoare pentru colectarea deșeurilor de pe suprafața apei; asigurarea conectivității longitudinale, pentru facilitarea migrației naturale a speciilor acvatice și menținerea echilibrului ecologic.
Proiectul face parte dintr-un program mai amplu de investiții în infrastructura de apă și urmărește creșterea siguranței hidrotehnice și protejarea biodiversității în Munții Apuseni.
Barajul Leșu este cea mai importantă investiție necesară în apele din Bihor. Goală de mai bine de un deceniu, acumularea este importantă pentru asigurarea necesarului de apă din județ.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.