URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cât de mult suntem noi iubiți de autoritățile centrale, Bihorul ar putea liniștit să-și declare autonomia. Avem în lucru o autostradă care nu se mai termină, iar ministrul Transporturilor își permite să nu dea ordin de începere a lucrărilor la un tronson, numai pentru că are niște polițe de plătit unui constructor. Despre linia ferată Oradea - Cluj, și implicit spre București, ce să mai zicem? Specialiștii au arătat că gradul de realizare a investiției de 2 miliarde de euro este ceva mai mare decât o alcoolemie de Vaslui.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea arată bine, nu doar în comparație cu alte surate românești, ci și cu orașe de talia ei din Vest. În multe locuri chiar superb, binemeritându-și magnetismul din clipurile turistice și „nielcoșagul” cu care unii localnici o laudă pe rețelele sociale. Baiu-i purtarea altora dintre cei care o locuiesc.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută arătam că nu există nicio reglementare legală privind modul în care pot fi gestionate parcările private în România. Pornind probabil de la această realitate, în data de 31 martie a.c. a fost înregistrată la Senatul României o propunere legislativă semnată de mai mulți senatori și deputați prin care se urmărește definirea și reglementarea parcărilor private. Cum anume?
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Aprilie 2025, 15:19

Veste îndelung așteptată: Lucrările la barajul Leșu, programate să înceapă în luna mai

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Investiția de peste 98 de milioane de lei pentru reabilitarea barajului Leșu va începe în luna mai, a anunțat miercuri Administrația Bazinală de Apă Crișuri.

Proiectul era în pericol să își piardă finanțarea din PNRR, dar până la urmă se pare că riscul a fost depășit, autoritățile din București acceptând să păstreze această investiție pe lista celor realizate prin PNRR, după ce, cel mai probabil, au primit garanția că lucrările vor fi gata la timp.

Din cauza riscului ca ele să nu fie încheiate la termen, iar banii să fie pierduți, Guvernul a luat în calcul să renunțe la această axă de finanțare și să redirecționeze banii către investiții în sectorul militar. 

Un an de lucrări

Potrivit comunicatului ABA, contractul de execuție urmează să fie semnat în zilele următoare, după ce procedura de licitație s-a încheiat pe 22 aprilie. Lucrările adjudecate la o valoare de 98,9 de milioane de lei (fără TVA) trebuie realizate între mai 2025 și iunie 2026.

Inițial, proiectul prevedea desfășurarea lucrărilor până la finalul anului 2026, termen care acum a fost devansat.

„Finalizarea acestei proceduri (n.r. licitația publică) în mai puțin de 30 de zile este rezultatul muncii profesioniste și dedicate a echipei A.B.A. Crișuri. Le mulțumesc colegilor pentru seriozitate, dar și tuturor miniștrilor și oamenilor de stat care au susținut acest proiect și au înțeles importanța lui pentru siguranța și dezvoltarea durabilă a zonei montane din județul Bihor”, a transmis Pásztor Sándor, directorul instituției.

Asocierea câștigătoare este formată din cinci firme: Socot SA (lider) - firmă din Târgu Mureș specializată în construcții hidrotehnice, ​​​​​ Aquaproiect SA (asociat), Controlsoft Automatizare SRL, Electric Light Expert și Carpi Tech (subcontractanți).

Ce lucrări vor fi făcute

Proiectul de reabilitare vizează atât siguranța în exploatare, cât și modernizarea infrastructurii barajului.

Printre intervențiile esențiale se numără: repararea zonelor afectate și aplicarea unei folii speciale pentru prevenirea infiltrațiilor; modernizarea sistemelor de control și alarmare, inclusiv prin implementarea unui sistem SCADA de ultimă generație; reabilitarea drumului de coronament, a iluminatului public și a căilor de acces; montarea unor insule plutitoare pentru colectarea deșeurilor de pe suprafața apei; asigurarea conectivității longitudinale, pentru facilitarea migrației naturale a speciilor acvatice și menținerea echilibrului ecologic.

Proiectul face parte dintr-un program mai amplu de investiții în infrastructura de apă și urmărește creșterea siguranței hidrotehnice și protejarea biodiversității în Munții Apuseni.

Barajul Leșu este cea mai importantă investiție necesară în apele din Bihor. Goală de mai bine de un deceniu, acumularea este importantă pentru asigurarea necesarului de apă din județ.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
in
conditiile in care in radius de 200 km batalia este pe fiecare mil mc de apa , datorita secetei , datorita taierilor masive de padure , etcetera ar fi fost gresit din foarte multe puncte de vedere sa nu folosesti acest baraj .
Postat 23 Aprilie 2025, 18:48 de jinei
bravo Pasztor!
ne-ai tras o sperietura, dar ne bucuram ca e aprobat!
Postat 23 Aprilie 2025, 16:04 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3291 RON
  • 1 EUR = 4.9774 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON