URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Februarie 2021, 11:45

Verdict în procesul pentru şefia Teatrului Regina Maria din Oradea. Ce hotărâre au luat judecătorii 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătorii Tribunalului Satu Mare au decis, marţi, anularea dispoziţiei prin care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, a decis la finalului anului 2019 organizarea controversatului concurs pentru funcţia de manager al Teatrului Regina Maria din Oradea, câştigat apoi de Elvira Rîmbu, care se află în prezent la cârma instituţiei de cultură. 

Sentinţa nu este definitivă

Astfel, potrivit portalului instanţelor, pe 16 februarie, un complet al secţiei de contencios administrativ a Tribunalului Satu Mare, unde procesul a fost strămutat la cererea conducerii de atunci a CJ Bihor, a dispus anularea Dispoziţiei nr. 445 din 13 decembrie 2019, semnată de Pásztor Sándor, "privind organizarea concursului de proiecte de management al Teatrului Regina Maria".

Practic, Tribunalul Satu Mare a decis că actul care a stat la baza concursului câştigat de Elvira Rîmbu nu este legal. Drept urmare, nici mandatul obţinut de aceasta nu ar mai fi valid.

Sentinţa Tribunalului Satu Mare, unde a fost strămutat procesul, nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. 

Fără evaluare pentru Daniel Vulcu

Procesul a fost deschis la începutul anului 2020 de către Instituţia Prefectului Bihor, după ce preşedintele de atunci al CJ Bihor, Pásztor Sándor, nu a anulat, aşa cum îi ceruse prefectul Dumitru Ţiplea, dispoziţia de organizare a unui concurs la Teatrul Regina Maria. Astfel, ex-preşedintele CJ avea calitatea de pârât în proces. 

Prefectul susţinea, printre altele, că organizarea unui astfel de concurs ar fi nelegală în condiţiile în care fostul manager al Teatrului, Daniel Vulcu, nu a beneficiat, aşa cum cere legea, de o evaluare finală corectă, care i-ar fi putut da şansa unui nou mandat, fără ca acesta să participe la un concurs deschis şi altora. 

Acţiunea prefectului, respinsă

Vicepreşedintele de atunci al CJ Bihor, Ioan Mang, a susţinut că, legal, Instituţia Prefectului nu se poate pronunţa asupra legalităţii unei dispoziţii emise de preşedintele Consiliului Judeţean, ci poate bloca doar hotărârile adoptate de plenul Consiliului Județean. 

Din acest punct de vedere, din datele sumare apărute pe portalul Tribunalului Satu Mare, judecătorii par să-i fi dat dreptate lui Mang. Concret, în minuta şedinţei de marţi, 16 februarie 2021, completul care a judecat cauza a decis că "respinge acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul Prefectul Judeţului Bihor, în contradictoriu cu pârâtul Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, ca fiind introdusă de o persoană fără calitate procesuală". 

În schimb, judecătorii au admis cererea de intervenţie în proces formulată de fostul manager al Teatrului, Daniel Vulcu, împotriva preşedintelui CJ Bihor, şi prin urmare au anulat dispoziţia prin care s-a organizat concursul. 

Numire amânată

Dacă hotărârea Tribunalului Satu Mare va rămâne definitivă, ea ar putea însemna finalul mandatului de manager al Teatrului Regina Maria deţinut de Elvira Rîmbu, întrucât funcţia a fost primită în urma concursului organizat în baza dispoziţiei anulate. 

După cum BIHOREANUL a relatat la acea vreme, Pásztor Sándor a amânat timp de 5 luni să o numească oficial pe Rîmbu ca manager, deşi aceasta câştigase concursul, tocmai fiindcă prefectul atacase deja în instanţă dispoziţia privind organizarea concursului. A făcut-o, însă, în sfârşit, în vara anului trecut, după ce Elvira Rîmbu l-a acţionat în instanţă. 

O hotărâre unicat

Procesul s-a judecat la Tribunalul Satu Mare la cererea fostului președinte al CJ Bihor, Pásztor Sándor, iar hotărârea este o premieră deoarece - deși dă dreptate Prefecturii privind observația că un concurs nu poate fi organizat în baza unei simple dispoziții a unui președinte de Consiliu Județean, legea impunând o hotărâre adoptată de plenul CJ - ea susține că dispozițiile președinților de consilii județene nu s-ar supune controlului de legalitate al prefecturilor.

Acest fapt ar contrazice legea, care arată că dispozițiile primarilor sunt supuse controlului de legalitate al prefecturilor, la fel ca hotărârile consiliilor locale, și ar însemna că președinții de consilii județene ar avea dreptul să semneze dispoziții chiar contrare hotărârilor de consilii județene și de forță juridică superioară, fără nicio cenzură de legalitate, deși aceștia sunt în aceeași poziție precum primarii, având calitatea de autoritate executivă în raport cu consiliile locale și consiliile județene, ale căror hotărâri sunt obligați prin lege să le pună în executare.

De altfel, prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, a declarat pentru BIHOREANUL că juriștii instituției vor analiza motivarea soluției instanței din Satu Mare pentru a o ataca la instanța superioară, Curtea de Apel Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON