URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Iulie 2021, 14:11

Verdict în cazul unui adolescent din Oradea care şi-a asmuţit câinele pe o pisică şi a filmat în timp ce era ucisă

Verdict în cazul unui adolescent din Oradea care şi-a asmuţit câinele pe o pisică şi a filmat în timp ce era ucisă (ilustraţie generică, sursa: animalwellnessfoundation.org)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătoria Oradea a pronunţat verdictul în cazul unui adolescent din Oradea care, în primăvara lui 2019, şi-a filmat câinele în timp ce fugăreşte şi ucide o pisică, iar apoi a postat pe reţelele de socializare înregistrarea.

Instanţa a dispus ca adolescentul, Vlad. M., să fie asistat, zilnic, pe o durată de 3 luni. Măsura este o pedeapsă neprivativă de libertate prevăzută de Codul penal în cazul minorilor şi constă în obligaţia minorului de a respecta un program stabilit de serviciul de probațiune, care conține orarul şi condiţiile de desfășurare a activităților, precum și interdicțiile care îi sunt impuse.

Totodată, prin sentinţa pronunţată, completul de judecată l-a obligat pe Vlad să urmeze un curs de pregătire şcolară sau formare profesională şi să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bihor la datele fixate de consilierii de probaţiune. De asemenea, părinţii adolescentului au fost obligaţi la plata a 700 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Verdictul final în caz va fi pronunţat de Curtea de Apel Oradea, după ce părinţii au atacat sentinţa Judecătoriei.

Vlad a fost trimis în judecată în decembrie anul trecut pentru uciderea animalelor cu intenţie, fără drept şi folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, infracţiuni prevăzute şi pedepsite cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă de Legea 205/2001 privind protecţia animalelor.

Acuzaţiile au fost formulate după ce, în primăvara anului 2019, adolescentul şi-a filmat câinele în timp ce fugăreşte şi ucide o pisică, iar apoi a postat înregistrarea pe reţelele de socializare, stârnind indignarea iubitorilor de animale care au distribuit masiv postarea pe Facebook, solicitând autorităţilor judiciare să ia măsuri împotriva lui.

Informaţia a fost transmisă BIHOREANULUI de mai mulţi cititori consternați de cele întâmplate, mai ales că tânărul, la vremea respectivă elev la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Oradea, a făcut postarea sub un titlu în care se lăuda că “aşa stăpân, aşa câine”.

“Să înţelegem că a recunoscut singur că e criminal în devenire. V-aş ruga să distribuiţi în toate grupurile, ca toată România să-i cunoască fapta", a scris pe Facebook o orădeancă, reproducând filmarea și postând imagini cu profilul adolescentului în cauză. Aceasta a mai menționat și că persoana „care a postat iniţial a fost ameninţată şi constrânsă să şteargă filmuleţul”.

Ulterior, adolescentul şi-a închis contul de Facebook însă, între timp, înregistrarea a ajuns deja în atenţia poliţiştilor orădeni care au declanşat deja o anchetă în caz.

Legea 205/2014 privind protecția animalelor sancţionează actele de cruzime asupra animalelor şi prevede o pedeapsă de la 3 luni la 1 an de închisoare sau amendă pentru uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept şi folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, lăsând la latitudinea instanţei şi posibilitatea de a dispune ca pedeapsă complementară autorului interdicţia de a deţine animale pe o perioadă de la 1 la 5 ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON