URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Decembrie 2023, 20:45

"Premieră pentru Oradea...” Verdict în cazul şoferului care, băut la volan, a ucis un copil de 12 ani pe trecerea de pietoni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătoria Oradea a pronunţat verdictul în cazul orădeanului Alexandru Buciuman, şoferul în vârstă de 25 ani care, în luna iunie, beat fiind la volanul maşinii, l-a accidentat mortal pe Horia Chiva, băiatul de 12 ani care traversa regulamentar strada, pe trecerea de pietoni de lângă sediul Poliției Municipale. Tânărul a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare.

Aspră, dar nu destul...

Hotărârea judecătorească a fost pronunţată marţi, iar potrivit soluţiei făcute publice, pe scurt, pe portalul instanţei, pedeapsa a fost dispusă pentru ucidere din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi părăsirea locului accidentului.

De asemenea, instanţa a constatat că familia lui Horia Chiva nu s-a constituit parte civilă. "Obligă inculpatul la plata sumei de 4.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului", mai scrie pe portalul Judecătoriei Oradea. 

Soluţia nu este definitivă. Părţile o pot ataca cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Pedeapsa de 6 ani de închisoare a fost catalogată de avocatul familiei victimei ca fiind „aspră” și, din acest motiv, "cel mai probabil o premieră pentru Oradea”. Cu toate acestea, părinții vor ataca soluţia.

"La solicitarea expresă a familiei, date fiind condiţiile concrete de producere a accidentului, vom declara apel şi vom cere schimbarea încadrării juridice în infracţiunea de omor. Discutăm despre uciderea unui copil de 12 ani care traversa regulamentar pe trecerea de pietoni, de către un şofer aflat aproape de coma alcoolică, care conducea cu viteză excesivă în mijlocul oraşului şi care a fugit de la locul accidentului", a explicat avocatul Răzvan Doseanu.

Cert e că, până la un verdict final în caz, Alexandru Buciuman va rămâne, în continuare, în arest preventiv.

A lovit şi a fugit

După cum BIHOREANUL a relatat anterior, tragicul accident rutier s-a produs în seara zilei de 22 iunie. Horia Chiva, un copil în vârstă de 12 ani din Oradea traversa Calea Aradului pe trecerea de pietoni, pe lângă trotinetă, când a fost lovit de un conducător auto care circula pe banda a doua dinspre centrul oraşului spre Ioşia. Şoferul a părăsit locul accidentului, dar ulterior a fost identificat şi reţinut de către poliţişti. În ciuda numeroaselor intervenţii chirurgicale, copilul a pierit în Spitalul judeţean din Oradea după aproape o lună de tratament, pe data de 19 iulie.

Cercetările ulterioare ale poliţiştilor rutieri au arătat că şoferul, Alexandru Buciuman, un orădean în vârstă de 25 de ani, se afla sub influenţa alcoolului în momentul accidentului, prezentând o alcoolemie de 0,78 la mie în aerul expirat şi o concentraţie de 2,03 mg/l alcool pur în sânge, şi conducea maşina cu viteză între 74-84 km/h, peste limita legală. Mai mult, după ce a fost prins şi dus la Serviciul judeţean de Medicină Legală, el a avut o atitudine sfidătoare și față de cadrele medicale care i-au prelevat probe biologice, ridicând vocea şi adresându-le injurii. 

De altfel, după cum au descoperit poliţiştii, Buciuman le era client vechi. Numai anul acesta, din 26 ianuarie până la momentul accidentului din Calea Aradului, Buciuman a fost sancționat de 6 ori, inclusiv pentru viteză, iar în primăvară, pe 26 aprilie, a fost trimis în judecată pentru operațiuni financiare în mod fraudulos, după ce, folosind cardul bancar al unei alte persoane, şi-a alimentat contul propriu de pe o platformă de pariuri online. 

După accidentul rutier din iunie, Buciuman a fost arestat preventiv, iar mandatul de arestare a fost prelungit, de atunci, în mod succesiv. La începutul lunii septembrie, acesta a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului. Imediat după începerea procesului, Judecătoria Oradea a decis să-l lase pe Buciuman în arest la domiciliu, însă decizia a scandalizat familia copilului, care a protestat în fața sediului parchetelor bihorene și a Palatului de Justiție, determinându-i pe procurori să conteste soluţia. Tribunalul Bihor le-a dat dreptate, dispunând menţinerea tânărului în spatele gratiilor. 

Schimbaţi legea!

Decizia Judecătoriei Oradea de a-l elibera din arest pe Buciuman a adus în atenţie şi o altă problemă, şi anume imposibilitatea victimelor de a-şi exprima punctul de vedere în faţa instanţei, înainte de pronunţarea unor soluţii care vizează măsuri preventive. Problema a devenit acum subiectul unei excepţii de neconstituţionalitate înaintate Curţii Constituţionale de Tribunalul Bihor, la solicitarea mamei copilului, Luiza Chiva, prin avocaţii Răzvan Doseanu şi Cosmin Buta.

Tot ca urmare a demersurilor făcute de familia copilului, la trecerea pentru pietoni din Calea Aradului, de lângă sediul Poliției Municipiului Oradea, unde s-a produs accidentul rutier, municipalitatea a decis montarea unui semafor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Bravo "justiției"!
În Turcia președintele unui club de fotbal a lovit cu pumnul un arbitru, provocându-i acestuia un hematom care a necesitat două zile de spitalizare. Acum vinovatul riscă până la 9( NOUĂ!!!) ani de închisoare. PENTRU UN PUMN!!! La noi un criminal dovedit scapă cu 6 ani. FELICITĂRI JUDECĂTORILOR!!! Pentru voi contează doar pensionarea la 45 de ani și pensii speciale.
Postat 13 Decembrie 2023, 11:54 de Oradeanul23
Petre93
La Vaslui uai
Postat 13 Decembrie 2023, 08:05 de Sandu2100
Bataie de joc la adresa oamenilor corecte
A omorat un copil care traversa regulamentar pe trecerea de pietoni. A distrus o familie, nemernicul fiind beat la volan si nici nu era la prima abatere. Avocatul familiei victimei spune ca pedeapsa e aspra! Schimbati avocatul ala. Nu-si merita bani.
Postat 13 Decembrie 2023, 07:10 de Riviera
Normal ca e
E minune ca a condamnat pe cineva tribunalul Oradea. Aici e raiul mafiri si a coruptiei. In Oradea nici un smecher, interlop, bogatan nu e condamnat. Justitie mai corupta ca in Oradea nu gasesti nicaieri
Postat 13 Decembrie 2023, 06:31 de Petre93
6 ani?
6 ani unei persoane care e la a cata abatere? Ar trebui sa se cerceteze cine și cui și cât i-a dat pentru acești 6 ani? Am mai spus si repet, Justiția din Oradea trebuie sa dispară! ....Și dacă eu lucrez 8 ore, sunt convinsa ca și TOTI JUDECATORII DACA S- AR PONTA ZILNIC CU AMPRENTA, DACA AR STA 8 ORE LA SERVICIU AR AVEA TIMP SA CITEASCA DOSARELE IN CELE MAI MICI DETALII, PENTRU A DA HOTARARI CORECTE NU ASA CUM SE DAU IN PREZENT! PROBLEMA E CA CEI CORECTI SUNT ELIMINATI! PANA CAND?
Postat 12 Decembrie 2023, 23:30 de Nicoleta74
https://www.avocatnet.ro/articol_59027/Desp%C4%83gubirile-morale-acordate-rudelor-in-caz-de-deces-din-accident-auto-se-stabilesc-in-func%C8%9Bie-de-mai-mul%C8%9Bi-factori.html
În acest sens, a fost calculată valoarea medie a compensațiilor acordate la nivelul Curților de Apel din România, pentru rudele de gradul I ale persoanei decedate, rezultând următoarele: pentru copilul major (descendent de gradul I – fiu/fiică), ca urmare a decesului părintelui său (mama/tata) - 36.434 de lei; pentru copilul minor (descendent de gradul I – fiu/fiică), ca urmare a decesului părintelui său (mama/tata) - 51.324 de lei; pentru frate/soră - 29.912 de lei; pentru părinte (ascendent de gradul I – mama/tata) ca urmare a decesului fiului/fiicei sale, - 75.097 de lei; pentru soț/soție - 52.510 lei. Ar mai fi de menționat că despăgubirea medie generală pentru fiecare persoană, indiferent de relația de rudenie între aceasta și persoana decedată, este de 52.883 de lei. Aceste rezultate pot fi utilizate de către avocați sau instanțe ca repere, însă există posibilitatea ca despăgubirile acordate să poată fi individualizate, adică majorate sau, după caz, diminuate în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte și a probelor existente. Ghidul menționat a raportat aceste sume medii (acordate de către instanțe) la câștigul salarial mediu net lunar pe economie și a realizat un punctaj pe baza căruia ele să poată fi actualizate în fiecare an cu ajutorul datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. Și Codul civil cuprinde dispoziții referitoare la despăgubirile acordate celor afectați de pierderea unei persoane: ”Instanţa judecătorească va putea, de asemenea, să acorde despăgubiri ascendenţilor, descendenţilor, fraţilor, surorilor şi soţului, pentru durerea încercată prin moartea victimei, precum şi oricărei alte persoane care, la rândul ei, ar putea dovedi existenţa unui asemenea prejudiciu.” Ca o primă concluzie, putem spune că nivelul despăgubirilor acordate rudelor pentru daunele morale în cazul decesului survenit în urma unui accident auto rămâne la latitudinea fiecarei instanțe de judecată, care va face propria evaluare, având la îndemână acest instrument extrem de util.
Postat 12 Decembrie 2023, 22:24 de excalibur
https://www.legistm.ro/blog/despagubiri-accidente-rutiere
Este important să știți că, în caz de accident rutier cu vătămări corporale sau deces puteţi obţine despăgubiri cu titlu de daune morale şi daune materiale de la firma de asigurări RCA a şoferului vinovat. ASIGURATORII TREBUIE SĂ ÎNCERCE SĂ ACOPERE TOT PREJUDICIUL CREAT DE CĂTRE ȘOFERUL VINOVAT PE CARE L-AU ASIGURAT.În caz de vătămare corporală – orice persoană care a suferit o vătămare cauzată de producerea unui accident auto poate obţine despăgubiri RCA, cu condiţia să nu fi fost vinovată în totalitate de producerea accidentului. În caz de deces – au dreptul la despăgubiri RCA rudele decedatului precum soțul sau soția, copiii, părinții, fraţii, surorile, bunicii, nepoţii în linie directă, concubinul sau concubina, precum şi orice persoană care poate dovedi că a suferit o pierdere în urma acestui deces.CE SUME SE POT OBȚINE CA DESPĂGUBIRI? Conform Legii 132/2017 a asigurării obligatorii, valoarea maxima de despăgubire conform legii este indicata după cum urmează: pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabileşte, pentru accidente, la un nivel de 6.070.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României.
Postat 12 Decembrie 2023, 22:20 de excalibur
Pedeapsa de 6 ani de închisoare a fost catalogată de avocatul familiei victimei ca fiind „aspră”
Pai asta e pedeapsa aspră ??? Obținută de marele Doseanu ::::)))) Pai nemernicul ala iese dupa 2 ani de luat la KAKA, pt 5 minute de viteaz, acel copil nu mai e si există pedeapsa ca parintii sa se despartă pt ca nu mai suportă Situația, deci o familie e varză. Într-adevăr mulți copii si cetățeni traversează anapoda, dar totuși de ce te urci baut la volan, beau si eu o bere, dar masina acolo rămâne, nici măcar cheile de la mașină nu le iau cu mine când ma duc la baute.
Postat 12 Decembrie 2023, 21:58 de Sandu2100
Sofer beat si criminal...
Putin, tinand cont ca era si beat......
Postat 12 Decembrie 2023, 21:03 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON