URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 August 2024, 17:01

Verdict în cazul amantelor criminale din Bihor, care au angajat un asasin să-l ucidă pe soțul uneia dintre ele: Pedepse de 18, 23 și 25 de ani de închisoare!

Verdict în cazul amantelor criminale din Bihor, care au angajat un asasin să-l ucidă pe soțul uneia dintre ele: Pedepse de 18, 23 și 25 de ani de închisoare! Venkli Tünde (foto stânga) şi Ruba Annamária (dreapta) i-au mințit anchetatori, spunând că Venkli István (mijloc) a murit accidental, lovindu-se cu capul de gresie după ce l-au împins fiindcă şi-ar fi atacat soţia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor a dat joi verdictul în cazul șocant al femeilor din Șimian care, în 2021, au omorât un bărbat - soțul uneia dintre ele și verișorul celeilalte - pentru a putea să-și continue relația clandestină de iubire. Soția, Venkli Tünde, a fost condamnată la 18 ani de închisoare, verișoara, Ruba Annamária, la 23 de ani de închisoare, iar asasinul tocmit de ele, Nagy Ioan, la 25 de ani de închisoare. 

Conform sentinței publicate pe portalul instanțelor, Ruba Annamária a fost condamnată pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie sub forma omorului calificat, Venkli Tünde primește pedeapsa pentru infracțiunea de complicitate la violența în familie, sub forma omorului calificat, iar Nagy Ioan pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat. 

De asemenea, judecătorul a stablit plata de către inculpați, în solidar, a sumei de 250.000 lei către fiica minoră a victimei. 

Sentința nu este definitivă, ea putând fi atacată prin apel. 

Cazul uciderii lui Venkli István, membru al formaţiei de muzicanţi King Boys, a stârnit multe comentarii. După cum au descoperit procurorii, bărbatul a fost omorât fiindcă soția și verișoara lui voiau să-și continue nestingherite relația clandestină de iubire, în vreme ce el insista să facă sex cu nevasta.

Dat dispărut de soție 

Cazul, prezentat în amănunt de BIHOREANUL, datează din decembrie 2021. Pe 21 decembrie, bărbatul a fost dat dispărut de soţia sa, Tünde. Femeia de 44 ani s-a prezentat la Postul de Poliţie din Şimian, susţinând că István, cu care are doi copii, plecase de acasă în noaptea de 18/19 decembrie, iar de atunci nu mai dăduse niciun semn.

În aceeaşi zi, cazul a fost mediatizat de Poliţia Bihor, dar bărbatul intrase, parcă, în pământ.


Soții Venkli István și Tünde, și copiii lor

Unde era s-a descoperit patru luni mai târziu, când verişoara lui, Ruba Annamaria, a recunoscut în faţa poliţiştilor: Venkli István fusese ucis la comanda propriei soţii şi a ei, cu ajutorul unui criminal, căruia i-au plătit 40.000 lei. Femeia i-a condus şi la locul în care era îngropat cadavrul, un câmp lângă o fostă carieră de piatră din Valea lui Mihai.

Cercetările au scos la iveală detaliile unei crime plănuite până la cel mai mic amănunt și motivate de dorința celor două femei de a-și continua relația de iubire, dar fără a o recunoaște public, temându-se de gura familiei și a satului.

Întâi otrăvuri

Potrivit rechizitoriului întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, cele două femei au decis să-l ucidă pe István pe 15 decembrie 2021. Prima variantă luată în calcul a fost să-l otrăvească, plan avansat de Tünde, care a şi căutat pe internet informaţii despre substanțe otrăvitoare, cum ar fi cucuta, dimetilmercurul, poloniul, proprietăţile lor, cantităţile necesare, modalitatea în care se pot administra fără să fie reperate.

Tot ele au ajuns la concluzia că era o metodă riscantă: substanţele puteau fi descoperite la o eventuală autopsie şi ar fi devenit principalele suspecte. Aşa că au trecut la următoarea variantă: să angajeze un ucigaș care, în schimbul unei sume de bani, să-l omoare pe István şi apoi să-l îngroape. 

Asasin pentru 40.000 de lei

Annamária a luat legătura cu Nagy Ioan (foto), un recuperator cunoscut în zona Valea lui Mihai, despre care ştia că era şi discret. Femeile i-au oferit 40.000 lei, iar Nagy a acceptat. 

Pe 18 decembrie, în jurul orei 22, Annamária l-a chemat pe István la marginea unei păduri de lângă Şimian, în apropiere de Barantău, sub pretextul că i s-a stricat maşina şi are nevoie de ajutor. Când a ajuns, Nagy l-a lovit cu toporul în cap, cu atâta putere încât i-a crăpat ţeasta, după care l-a înjunghiat şi el, dar şi Annamária.

Cei doi au împachetat cadavrul într-o pătură, l-au urcat în autoturismul femeii, apoi l-au îngropat pe un câmp, lângă o fostă carieră de piatră. După crimă, Annamária a ars telefonul lui István, şi-a spălat maşina, iar după câteva săptămâni a vândut-o, scăpând astfel de urme.

Cele două femei şi-au plătit, apoi, în rate, datoria către asasinul de ocazie.

SMS-uri în deplasare

Pentru a alimenta ideea că István trăia, femeile au intrat apoi de mai multe ori pe contul de Messenger al acestuia, iar Annamária i-a trimis un SMS şi mamei bărbatului, în numele acestuia, cum că era bine şi se va întoarce acasă. Pentru asta, s-a dus până în Carei, cu o cartelă şi un telefon cumpărat anume în acest scop, pe care apoi le-a ars.

La rându-i, ca să fie cât mai credibilă, Tünde a organizat operaţiuni de căutare și a postat pe Facebook poze cu soţul ei, cerând sprijin pentru a fi găsit. 

Însă, cum bărbatul nu a apărut, mama lui a angajat detectivi particulari din Ungaria. Aceştia au fost primii care au avansat ipoteza că István e mort, iar Annamária şi Tünde ar putea fi implicate în uciderea lui. 

Cu timpul, Annamária a început să fie marcată de cele întâmplate. „Vom înnebuni”, i-a spus iubitei sale. Din cauza remuşcărilor, a vrut de mai multe ori să îşi asume de una singură fapta şi să se predea, însă Tünde nu a fost de acord, ameninţând chiar că se sinucide. „Am observat că a suferit foarte mult, mi-a spus că nu pentru că şi-a pierdut soțul, ci că îi era teamă că o să fie prinsă de Poliție”, a scris Annamária în depoziţia sa, preluată apoi şi în rechizitoriu. 

Le-au prins

Pe 9 aprilie 2022, când au fost reaudiate de poliţişti, cele două femei şi-au dat seama că au intrat în colimator. Aşa că au conceput un nou plan: Annamária urma să facă ceea ce şi-a propus deja, adică să îşi asume în exclusivitate vinovăția, dar cu un scenariu care să atragă o încadrare juridică cu pedepse net inferioare celei de omor. Ca atare, pe 12 aprilie, femeia s-a apucat să studieze pe internet Codul Penal, articole despre omoruri celebre, articole scrise de avocaţi, pentru a construi o poveste pe care urma să le-o spună autorităților a doua zi. 

Aşa s-a născut o versiune cum că moartea lui István a fost accidentală, acesta lovindu-se cu capul de gresie după ce l-au împins fiindcă şi-ar fi atacat soţia. Dar, având telefoanele sub ascultare, cele două s-au dat de gol. 

În anchetă, Tünde a uzat de dreptul la tăcere, însă iubita ei a recunoscut tot.

Anchetatorii au găsit şi urmele tranzacţiilor bancare făcute pentru plata asasinului, care, de asemenea, şi-a asumat fapta. Cei trei au fost arestaţi preventiv pe 14 aprilie 2022, iar pe 1 iulie au și fost trimiși în judecată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
clasic
in tziganie ...ca maghiarul civilizat , care ar fi divortat si si-ar fi vazut linistit de viata a emigrat de mult de prin sarahiile ..partile astea , ramadicurile sunt hindiieuropenii vrobitori de romales magyar sau romaneste care ashei ghindeste ..che atit poate si invatat la el secolele de sclavie si serehehie mai precis.
Postat 23 August 2024, 08:51 de sodelica
Canalii de Bihor
.
Postat 22 August 2024, 23:02 de Timi
Doua nemernice!
Meritau inchisoare pe viata. Asta doar pt ca s-a scos pedeapsa cu moartea. La fel si nemernicul complice.
Postat 22 August 2024, 22:32 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5032 RON
  • 1 EUR = 4.974 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON