S-a dat verdictul final în cazul orădeanului de 25 de ani care, în iunie 2023, beat fiind la volanul maşinii de serviciu, a accidentat pe o trecere de pietoni din Calea Aradului un băiat de 12 ani, care ulterior a murit la spital. Alexandru Buciuman a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare.
„Justiţie surdă”
Hotărârea judecătorească a fost pronunţată, joi, la Curtea de Apel Oradea, iar potrivit soluţiei făcute publice pe portalul instanţei, judecătorii au menţinut, de fapt, pedeapsa dispusă de Judecătoria Oradea în 12 decembrie 2023.
Tânărul de 25 de ani a fost condamnat la 6 ani de detenţie pentru ucidere din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi părăsirea locului accidentului. Decizia Curţii de Apel Oradea este definitivă.
Familia lui Horia Chiva, băiatul de 12 ani accidentat mortal de Buciuman, nu s-a constituit parte civilă, căci în paralel a pornit toamna trecută un proces civil separat, de pretenţii, la Tribunalul Bihor, ca atare nu au avut dreptul de a lua cuvântul pe tot parcursul procesului în sala de judecată. Totuși, mama lui Horia consideră că durerea familiei ar fi trebuit reflectată și în timpul procesului penal.
„Tot procesul și sentința sunt o bătaie de joc la adresa mea și a copilului meu. Nu ni s-a acordat niciodată dreptul de a vorbi. O justiţie surdă şi mută”, a declarat, pentru BIHOREANUL, mama lui Horia, Luiza Chiva (foto medalion).
Fugar băut
Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, tragicul accident rutier s-a produs în vara anului trecut, pe 22 iunie 2023. Victima, Horia Chiva, un băieţel în vârstă de 12 ani, traversa Calea Aradului pe trecerea de pietoni, pe lângă trotinetă, în momentul în care a fost lovit de maşina condusă de Alexandru Buciuman, care circula pe banda a doua dinspre centrul oraşului spre cartierul Ioşia. Şoferul a fugit de la locul accidentului, dar a fost ulterior identificat şi reţinut de poliţişti.
Horia Chiva a stat o lună internat în stare gravă la Spitalul Judeţean din Oradea, unde a decedat în 19 iulie.
Cercetările Poliţiei rutiere au arătat că şoferul implicat, Alexandru Buciuman, era sub influenţa alcoolului în momentul accidentului. Avea o alcoolemie de 0,78 la mie în aerul expirat şi o concentraţie de 2,03 mg/l alcool pur în sânge. De asemenea, conducea cu o viteză cuprinsă între 74-84 km/h, depăşind astfel limita legală.
După ce a fost prins şi dus la Serviciul Judeţean de Medicină Legală, el a manifestat o atitudine agresivă faţă de cadrele medicale care i-au prelevat probe biologice.
Cu proteste
Buciuman era un ”client fidel” al polițiștilor. Începând din 26 ianuarie 2023 şi până la momentul accidentului, el fusese sancţionat de 6 ori de agenții rutieri, inclusiv pentru viteză. Mai mult, în primăvară, pe 26 aprilie, fusese trimis în judecată pentru operaţiuni financiare frauduloase, după ce folosise cardul bancar al unei alte persoane pentru a-şi alimenta contul de pe o platformă de pariuri online.
După accidentul din iunie 2023, Buciuman a fost arestat preventiv, iar mandatul de arestare a fost prelungit în mod repetat. În septembrie, el a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, conducere sub influenţa alcoolului şi părăsirea locului accidentului.
În timpul procesului, Judecătoria Oradea a hotărât să-l plaseze sub arest la domiciliu, însă această decizie a provocat un val de indignare în rândul familiei și apropiaților copilului decedat, care au protestat în faţa instituţiilor judiciare locale, determinând procurorii să conteste hotărârea. Tribunalul Bihor a decis apoi menţinerea lui Buciuman în detenţie.
În plus, ca rezultat al eforturilor depuse de familia copilului, la trecerea de pietoni de pe Calea Aradului, în apropierea sediului Poliţiei Municipiului Oradea, unde a avut loc accidentul rutier, autorităţile locale au decis că va fi instalat în curând un semafor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.