URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Martie 2022, 11:00

Verde la calificare: Şcolile şi firmele din Bihor pot începe să pregătească specialişti în meserii "verzi" (FOTO)

Verde la calificare: Şcolile şi firmele din Bihor pot începe să pregătească specialişti în meserii 'verzi' (FOTO) ECHIPĂ EUROPEANĂ. Conferinţa finală a proiectului "BioCompetences" a reunit la Bruxelles specialişti din toate cele 8 ţări partenere, inclusiv din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Obosiţi după doi ani de pandemie, iar acum îngrijoraţi de războiul care a izbucnit pe bătrânul continent, tuturor europenilor le este greu să-şi imagineze viitorul. Ce pare sigur este că tranziţia către o Europă mai puţin poluată şi sustenabilă, demarată odată cu lansarea Pactului Verde European (Green Deal), trebuie să rămână o prioritate.

Pe acest drum, specialiştii preconizează că multe dintre locurile de muncă actuale, în industrii poluante, vor dispărea. În acelaşi timp, va fi nevoie de forţă de muncă în sectoare care acum nu există. Şcolile trebuie să înceapă să pregătească, însă, muncitorii din economia circulară, iar Oradea are şansa să fie deschizătoare de drumuri.  

Pregătiri pentru viitor

Săptămâna trecută, specialişti în educaţie non-formală din mai multe ţări europene s-au întâlnit la Bruxelles pentru conferinţa finală a unui proiect Erasmus+, menit să promoveze "biocompetenţele", adică să pună bazele înfiinţării de noi meserii în Europa.

"Ne-am dorit să creăm pachete educaţionale pentru viitori angajaţi din domeniul economiei circulare, astfel încât şcolile şi companiile să aibă know-how-ul necesar pentru a-i forma pe aceşti specialişti", explică Delia Mela, o profesoară din Oradea, manager de proiect pentru România, din partea asociaţiei educaţionale Pro Time-R. Economia circulară, o obligaţie stabilită prin Pactul Verde, presupune partajarea, reutilizarea, repararea şi reciclarea materialelor şi a produselor cât mai mult posibil, pentru prevenirea poluării.

Hans BlankestijenProfesori şi ONG-işti din Cehia, Belgia, Olanda, Germania, Bulgaria, Grecia, Danemarca şi România au lucrat, timp de doi ani, la realizarea a patru manuale care acum pot fi folosite gratuit de şcolile sau firmele care îşi doresc să implementeze aceste specializări. "Am aplicat chestionare în toate ţările partenere, pentru a identifica competenţele pe care le consideră importante", a explicat olandezul Hans Blankestijen (foto), unul dintre membrii din echipa de proiect.

Meseriile nu sunt pentru "proşti"

Manualele sunt patru la număr: unul dedicat producţiei de biogaz, altul despre bio-economie (modele de antreprenoriat în materia resurselor biologice regenerabile), un manual despre bio-ambalaje (înlocuirea plasticului cu ambalaje biodegradabile, cum ar fi cele din orez) şi unul dedicat unei inovaţii dezvoltate de echipa din Germania, care propune transformarea algelor în combustibil "verde".

Joao Santos (foto), expert în cadrul Comisiei Europene pe probleme ce ţin de forţa de muncăToate sunt disponibile gratuit, pe site-ul proiectului, navigator.biocompetences.eu, de unde pot fi descărcate de orice profesor interesat să predea aceste noţiuni sau de manageri de firme care vor să-şi specializeze angajaţii. Nevoie există, după cum a spus Joao Santos (foto), expert în cadrul Comisiei Europene pe probleme ce ţin de forţa de muncă.

Acesta a explicat că Pactul Ecologic European, prin promovarea politicilor "verzi", va duce la dispariţia unor locuri de muncă, pentru că se vor diminua sectoare poluante, precum mineritul, iar alţi specialişti vor avea nevoie de noi calificări, cum sunt cei din sectorul auto, care din 2030 va trebui să producă exclusiv vehicule fără emisii poluante. "Trebuie să ne asigurăm că sistemul educaţional e capabil să realizeze această tranziţie inevitabilă", le-a spus Santos, cerându-le profesorilor să promoveze meseriile mai mult ca până acum. "Suntem cu toţii obişnuiţi să trimitem spre şcolile tehnice doar tinerii despre care considerăm că au eşuat, că sunt prea proşti pentru o facultate. Nu mai trebuie să facem asta", a spus specialistul.

Mentalitatea e problema

Rezultatele proiectului european au fost analizate, la Bruxelles, şi de reprezentanţii unor companii bihorene. Pásztai Zoltán, directorul Eco Bihor, firma care administrează depozitul de deşeuri al Bihorului, s-a arătat dispus să folosească manualele, atât cu studenţii Universităţii Partium, unde din toamnă va preda tehnologii de mediu, cât şi cu propriii angajaţi. Pentru ca tinerii să se înscrie la aceste specializări, crede însă că este nevoie de o schimbare de mentalitate. "La nivel european s-a decis că trebuie să trecem cu toţii într-o economie circulară, dar avem o problemă de percepţie, pentru că sunt măsuri mai incomode pentru cetăţeni şi care costă mai mult", a precizat el.

Firma AstorMueller, care produce încălţăminte, iar la Oradea are departamentele suport, a început să aplice măsuri "verzi", precum folosirea de materiale sustenabile, şi vrea să evolueze. "Ne dorim să descoperim noi soluţii, ca business-ul nostru să fie mai sustenabil", a precizat Nicoleta Jurca, reprezentant al companiei.

Indiferent dacă firmele bihorene vor folosi sau nu aceste manuale, un lucru este clar: în următorul deceniu, vor trebui să-şi regândească multe dintre activităţi, pentru a fi mai verzi, aşa cum toată Europa trebuie să fie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Meserii verzi (tăiatul frunzelor la câini)și mai sunt câte statul la soare vara
Iarna viitoare o sa va treaca vouă ecologeala din cap când probabil prețul energiei și gazul vor exploda la propriu, sigur e doar o presupunere o sa vedem sau poate ascultand-o pe domnișoara Greta smiorcăinduse precum un copil căruia i sa luat bomboana din mana prin parlamentul UE o sa va tina de căldură.
Postat 29 Martie 2022, 12:53 de sss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON