URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 01 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sondajele pentru prezidențiale Crin Antonescu ocupă un onorant loc 3. În comparație cu Ilie Bolojan, 51% din respondenți l-ar prefera pe bihorean și doar 15% pe Crin. Credeți că prietenii Nordis, alde Ciolacu și Grindeanu, onor Kelemen Hunor sau doctor Lucică Bode nu știau aceste cifre? Și totuși, au preferat să meargă la pierdere cu Antonescu decât la câștig cu Bolojan. Asta, pentru că bihoreanul e coșmarul coaliției aflate la guvernare...
Zic şi eu
Adrian Cris
Una dintre cauzele exploziei populismului și extremismului ține nu de politicieni, ci de magistrați: calitatea slabă a actului de justiție, având consecință neîncrederea în capacitatea acesteia de a aplica legea. „Corupția subminează democrația. Astfel de lucruri reprezintă o mină de aur pentru extremiști”, a remarcat un cititor al BIHOREANULUI, comentând o știre despre lamentabilul rezultat al anchetării unei fraude cu fonduri europene de către DNA Oradea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva zile, Președintele interimar al României a promulgat o lege prin care se stabilește faptul că neprezentarea unui condamnat la Poliție sau la închisoare în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a condamnării la pedeapsa închisorii în regim de executare constituie infracțiunea de evadare...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Aprilie 2013, 08:41

Vechi vs. Nou: Fotografii cu tramvaiele orădene, expuse la Primărie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până pe 2 mai, orădenii pot vedea în holul sălii Traian Moşoiu din Primărie zeci de fotografii cu tramvaiele care au circulat sau încă circulă pe străzile oraşului.

Societatea de transport local OTL a decis să sărbătorească cei 107 ani de când primul tramvai a plimbat călătorii orădeni, printr-o expoziţie fotografică în care a adunat zeci de imagini. Astfel, orădenii pot vedea poze cu tramvaiele făcute chiar în Oradea, dar şi cu garniturile Timiş. De asemenea, sunt prezentate imagini cu tramvaiele Tatra, din anii 70, care încă mai circulă, dar şi cu mult mai moderne Siemens-uri.

"Suntem mândri că suntem printre primele 20 de oraşe din lume care au introdus tramvaiele", a spus la vernisarea expoziţiei directorul OTL, Csuzi Istvan, făcând referire la ziua de 25 aprilie 1906, când pentru prima oară pe străzile Oradiei a pornit la drum un tramvai cu călători.

Prezent şi el la deschiderea expoziţiei, viceprimarul Ovidiu Mureşan a pomenit despre necesitatea Oradiei de a avea o nouă strategie pentru transportul în comun, dar şi despre importanţa tramvaielor pentru cetăţeni. "75% din locuitorii Oradiei care folosesc mijloacele de transport în comun utilizează tramvaiul", a spus Mureşan.

Csuzi a ţinut şi să le mulţumească orădenilor împătimiţi de tramvaie care au ajutat OTL în realizarea expoziţiei, menţionându-i în mod deosebit pe Nagy István, un orădean care a şi scris o carte despre istoria tramvaielor în Oradea, şi pe Horváth Krisztián, un tânăr ce administrează o pagină de Facebook dedicată tramvaielor din oraşul de pe Crişul Repede.

Fotografiile din expoziţia OTL au fost realizate de Nagy István, Lintner Adalbert, Lovász István, Thierry Hamal, Şerban Lăcriţeanu, Zsíros Attila, Dragoş Remus, Hans Oerlemans, Horváth Krisztián şi Marcu Andrei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6005 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON