URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Iunie 2024, 07:57

Vâsliți spre distracție! Cu Master Adventure, la rafting, kayaking, via ferrata, paintball și drumeții prin Bihor (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu departe de Oradea, natura și adrenalina se împletesc pentru a le dărui celor mai temerari dintre turiști senzații demne de povestit...

În Defileul Crișului Repede, în zona Vadu Crișului, paleta activităților este bogată și tentantă, astfel că vizitatorii se pot încumeta, de pildă, la ture de kayaking, cățărări pe trasee de via ferrata ori în bătălii de paintball prin pădure.

Oamenii locului

Remus, Master AdventureCu o experiență deja vastă în organizarea unor astfel de activități, frații Dan - Remus (28 ani) și Ovidiu (30 ani) - conduc firma Master Adventure, cu baza în Vadu Crișului, amândoi fiind oameni ai locului, care cunosc și, mai ales, apreciază frumusețile naturale ale zonei și poveștile acesteia, păstrate peste generații. „Am crescut pe Criș...”, spune Remus (foto).

De altfel, cei doi organizează anual o activitate de ecologizare în Defileul Crișului Repede, alături de elevii din localitate și de alți voluntari, tocmai pentru a păstra zona cât mai nepoluată.

Cu mai bine de 10 ani în urmă, Remus și Ovidiu au devenit ghizi de rafting la firma Master Adventure, pe care, în 2018, au și preluat-o, dezvoltându-i oferta. Între timp, au ajuns ghizi autorizați de Federația Internațională de Rafting și, totodată, ghizi montani autorizați.

Sport pe Criș

De altfel, raftingul este una dintre cele mai spectaculoase activități din catalogul Master Adventure. E un sport acvatic, ce presupune coborârea cu bărci pneumatice pe râuri repezi de munte, în echipe de mai multe persoane, însoțite de ghizi.

Gazdele oferă echipamentele specifice din neopren, căști de protecție și veste de salvare, iar după un instructaj se pornește la vâslit pe Criș din Șuncuiuș până în Vadu Crișului, pe o distanță de circa 6 kilometri. Experiența aduce cu sine adrenalina, iar ghizii se asigură că „navigatorii” o simt din plin, dar și că sunt în siguranță.

Se poate opta și pentru kayaking, pe ambarcațiuni pneumatice de două persoane, iar aici responsabilitatea cade mai degrabă pe umerii aventurierilor, care sunt instruiți cum să vâslească, cum să evite zonele cu curenți mari, pentru a nu fi împinși spre maluri.

Pe parcurs, se bucură de priveliști sălbatice și au o perspectivă aparte asupra defileului, punctul culminant al aventurii fiind oprirea la cascada Vadu Crișului, cu o cădere de 9 metri. Cei mai curajoși sunt invitați de ghizi chiar să sară în apa rece de la poalele cascadei (foto).

Astfel de ture - fie că este vorba de rafting ori kayaking - costă 140 lei pe persoană, iar prețul pentru copiii cu vârste de până la 12 ani se înjumătățește.

Pe culmi

Turiștii care preferă culmile pot să facă ture de via ferrata (foto), o activitate tot mai populară în Bihor.

Ghizii Master Adventure îi însoțesc pe doritori nu doar pe traseele amenajate în zonă - Peretele Zânelor și Casa Zmeului în Vadu Crișului, Grota cu Hamace, Podul Indian și La Pendul în Șuncuiuș -, ci și pe cele trasate, de pildă, în comuna Roșia.

Cei care se încumentă la parcurgerea traseelor pe stâncile echipate cu cabluri și pe alocuri cu scărițe trebuie să aibă o condiție fizică bună și să nu le fie frică de înălțime. Dacă cele două condiții sunt îndeplinite, pe aventurieri îi așteaptă o experiență provocatoare, dar și plină de satisfacții și priveliști rare. O astfel de activitate, cu echipamentele de protecție incluse, costă 120 lei / persoană.

Bătălia din pădure

Tot în Vadu Crișului, cei cu chef de acțiune „belicoasă” au și opțiunea de a juca paintball, într-o arenă special amenajată în pădure. Acolo, echipați cu combinezoane, măști și mănuși, „vânătorii” se împart în echipe și încearcă să fie mai agili și mai isteți decât adversarii, astfel încât să-i „împuște” cu bilele umplute cu vopsea biodegradabilă. Pentru o persoană, costul este de 60 lei în schimbul a 200 de bile, ceea ce poate însemna chiar și 4-5 „bătălii”.

La baza Master Adventure se pot organiza și meciuri de BubbleSoccer, în care participanții încearcă să joace fotbal „îmbrăcați” în bile gonflabile care le ajung până la genunchi, astfel că amuzamentul este, din start, asigurat. Costul acestei activități este de 50 lei pe persoană.

Activitățile din catalogul Master Adventure nu se limitează aici, căci cuprind și drumețiile pentru amatorii de peisaje pitorești (100 lei / persoană) ori tirul cu arcul (50 lei / persoană), pe un teren amenajat la baza din Vadu Crișului. Ție ce aventură îți surâde?

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON