Vasile Blaga poate avea probleme în dosarul de corupţie în care este acuzat de trafic de influenţă. Omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă, implicat în dosarul lui, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DNA, acceptând să primească în instanţă o condamnare de 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală şi să achite un prejudiciu de peste 18 milioane lei.
Inițial, Berdilă primise clasare de la procurorii DNA Ploiești, însă soluția a fost infirmată de șeful DNA, Călin Nistor. Potrivit unor surse judiciare, procurorii de la DNA Ploiești au motivat decizia de clasare prin faptul că Berdilă nu ar fi vrut să încalce legea, ci să facă rost de cash pentru a le da șpagă lui Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, și Vasile Blaga.
Blaga și Pinalti au fost trimiși în judecată în 2016 de DNA Ploiești pentru că ar fi primit șpagă 700.000 de euro de la Horațiu Berdilă ca să îl ajute să obțină contracte IT cu statul, pe vremea guvernării PD-L. La rândul lui, Pinalti a mărturisit și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA. Vasile Blaga a fost achitat în primă instanță, însă sentința nu este definitivă.
Marţi, într-o cauză disjunsă din dosarul lui Blaga şi PInalti, Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis instanţei de judecată, acordul de recunoaştere a vinovăţiei semnat de Berdilă şi avocaţii săi cu procurorul DNA. În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii DNA notează că în perioada 2011 – 2012, omul de afaceri a asigurat înregistrarea în contabilitatea unei firme pe care o administra a unui număr de 65 de facturi fiscale (în valoare totală de 46.008.647 lei), emise de patru societăți pentru operaţiuni comerciale fictive.
În realitate, plățile făcute de Berdilă către societățile respective reprezentau remiterea sumelor pretinse de către un fost primar de municipiu (Gheorghe Ştefan) și fost vicepreședinte al unui partid politic (Vasile Baga) pentru facilitarea derulării în bune condiții a contractelor încheiate de societatea pe care o administra omul de afaceri cu diverse autorități contractante.
Prin această modalitate, societatea administrată de Horaţiu Berdilă s-a sustras de la plata taxelor către bugetul de stat în valoare totală de 18.403.458 de lei, din care impozit pe profit în sumă de 7.361.383 de lei şi TVA dedus nelegal în sumă de 11.042.075 de lei. Pentru recuperarea banilor, societatea administrată de Berdilă a consemnat într-un cont bancar suma de 18.403.458 de lei, asupra căreia s-a aplicat sechestrul asigurator.
În prezenţa avocatului său, Berdilă a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reţinută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 8 luni de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 8 luni.
Dosarul de urmărire penală împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei se află acum pe masa judecătorilor de la Tribunalul București. Rămâne însă de văzut în ce măsură noile detalii mai pot influenţa mersul primului dosar aflat pe rolul instanţelor, în care cei doi politicieni sunt acuzaţi de corupţie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.