URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Iunie 2023, 08:01

Vârtop: bătaie de joc! Satul de vacanță din Bihor răspândește rahat în natură fiindcă are o stație de epurare „fake” (FOTO/VIDEO)

Vârtop: bătaie de joc! Satul de vacanță din Bihor răspândește rahat în natură fiindcă are o stație de epurare „fake” (FOTO/VIDEO) MULTE MIZERII! Beneficiind de un cadru natural minunat și înzestrat de Elena Udrea cu o pârtie de schi modernă de 1.880 metri lungime, Vârtopul putea fi o destinație permanentă de vacanță, dacă n-ar fi fost sabotat chiar de cei care l-au populat. O aglomerare de construcții de prost-gust, ridicate haotic, neunitar, fără căi de acces și parcări, stațiunea este sufocată, la propriu, de mizerii și fecale, căci stația de epurare este, așa cum demonstrează BIHOREANUL, un „fake” prin care dejecțiile trec netratate!
Vârtop: bătaie de joc! Satul de vacanță din Bihor răspândește rahat în natură fiindcă are o stație de epurare „fake” (FOTO/VIDEO) DEZASTRU PE BANI PUBLICI. Stația de epurare din Vârtop, locul unde toate dejecțiile din satul de vacanță ar trebui tratate pentru a putea fi deversate în pârâul Crișul Băiței, fără să-l polueze, este o ruină: alimentarea cu electricitate nu mai funcționează, echipamentele sunt ruginite și vandalizate, iar clădirile se inundă la fiecare ploaie. De parcă n-ar fi destul, accesul spre stația aflată între doi versanți se face greoi, pe o cărare de munte pe care se pot încumeta cel mult vehiculele 4x4, dar numai vara. Nu-i de mirare, așadar, că dejecțiile ajung, de fapt, direct în pârâu!

În căutarea de aer curat la munte, bihorenii ar trebui să evite Vârtopul. Un recent control al Gărzii de Mediu Bihor a scos la iveală că rețeaua de canalizare din satul de vacanță nu funcționează, fiind defectă de la un capăt la altul. În loc să trateze chimic dejecțiile de la pensiuni și cabane, stația de epurare este o ruină abandonată, așa că mizeriile ajung direct în pârâul Crișul Băiței și apoi în Crișul Negru.

BIHOREANUL vă dezvăluie cum a ajuns Vârtopul o sursă de poluare: deși a „înghițit” bani serioși, rețeaua de apă și de canalizare pare făcută doar pe hârtie, operă a unor edili indolenți și a unor „băieți deștepți”, cu experiență în prădarea banului public...

Amendă de 60.000 lei

Damfurile din Vârtop au ajuns în atenția Gărzii de Mediu în mini-vacanța de Rusalii, când turiștii nemulțumiți au transmis fotografii ce arătau starea rețelei de canalizare din satul de vacanță. În imagini se vedea că multe dintre conductele care ar trebui să ducă apele menajere la stația de epurare sunt sparte, în gurile de canal au ajuns bolovani, iar în Crișul Băiței se deversează clandestin dejecții.

Comisarii de mediu au urcat la munte și au confirmat toate aceste hibe, concluzionând că rețeaua de canalizare din sat este grav avariată și stația de epurare nu funcționează. Mai mult, din 2019 nici nu mai are autorizația obligatorie de mediu!

Urmarea? O amendă de 60.000 lei dată firmei Servicii pentru Comunitate Nucet SRL, din subordinea Consiliului Local Nucet, și obligarea administrației locale să remedieze rețelele de apă și de canalizare.

Budă publică

BIHOREANUL a aflat că problemele din Vârtop datează de mult. „Stația de epurare construită de Primăria Nucet n-a funcționat, de fapt, niciodată. Există o rețea de conducte care colectează dejecțiile de la pensiuni și cabane, țevile care nu sunt sparte le duc la stație, dar acolo trec pur și simplu prin ea și ajung așa cum sunt în Crișul Băiței, care a devenit o toaletă publică”, explică un angajat al Parcului Natural Apuseni, care cunoaște bine locul.

Aflat în Munții Apuseni, o zonă carstică spectaculoasă, Vârtopul face parte dintr-o arie protejată și, teoretic, ar trebui să fie îngrijit exemplar, pentru ca natura să dăinuie nealterată, iar generațiile viitoare să se poată bucura de ea. Potențialul turistic al zonei este uriaș, însă în realitate satul de vacanță, care în ultimele decenii a crescut haotic, nu este respingător doar prin aspectul dezorganizat, lipsa unor drumuri de acces ori a unor facilități banale pentru turiști, precum parcările, ci și prin dejecțiile care „colcăie” peste tot.

„Pensiunile și cabanele fie deversează direct canalizarea pe undeva, fie s-au branșat la rețea, de unde dejecțiile ajung ori în pământ, prin țevile sparte, ori în pârâu”, spune sursa BIHOREANULUI.

O ruină inutilă

O vizită a BIHOREANULUI la fața locului confirmă descrierea. Drumul spre stația de epurare, ascunsă între doi versanți, este anevoios și nu poate fi străbătut decât cu piciorul sau cu mașini 4x4. Printre cabane sunt mai multe guri de canal, dar aproape toate înfundate cu pietre ori bolovani, iar unele dintre țevile care ar trebui să ducă dejecțiile spre stație sunt sparte.

Stația de epurare însăși este un fake. Cu bazine subterane, unde ar trebui colectate apele uzate, și utilaje încastrate în containere metalice, care ar trebui să le trateze, stația nici măcar nu are curent electric! Evident, niciun echipament nu funcționează, de altfel pe toate le mănâncă rugina.

Deși în mod normal ar trebui operată non-stop de personal, stația e pustie. Un container menit să adăpostească angajații are ușa deschisă, iar în interior băltește apă infiltrată prin acoperiș. Cabluri de curent abandonate pe jos, în balta de aproape 10 centimetri, completează tabloul delăsării.

La câțiva pași, printr-o conductă de mari dimensiuni destinată apelor tratate se scurge de fapt mizerie urât mirositoare în pârâul care în amonte este curat ca lacrima!

DEZASTRU PE BANI PUBLICI. Stația de epurare din Vârtop, locul unde toate dejecțiile din satul de vacanță ar trebui tratate pentru a putea fi deversate în pârâul Crișul Băiței, fără să-l polueze, este o ruină: alimentarea cu electricitate nu mai funcționează, echipamentele sunt ruginite și vandalizate, iar clădirile se inundă la fiecare ploaie. De parcă n-ar fi destul, accesul spre stația aflată între doi versanți se face greoi, pe o cărare de munte pe care se pot încumeta cel mult vehiculele 4x4, dar numai vara. Nu-i de mirare, așadar, că dejecțiile ajung, de fapt, direct în pârâu!

„Lucrare de doi bani” 

Confruntat cu situația deplorabilă a canalizării din sat, administratorul societății de apă-canal din Nucet, Gheorghe Ienciu (foto), recunoaște dezastrul. „A fost o lucrare de doi bani, dar plătită cu 2,2 milioane de euro. Calitate execrabilă! Stația n-a funcționat niciodată”, zice Ienciu, care, culmea, între anii 2004-2012 a fost viceprimar al orășelului.

Ba, mai mult, era în funcție și a condus comisia de licitație în perioada în care fostul primar PDL Costel Sîrghie a atras fonduri guvernamentale pentru rețeaua de apă și canalizare din Vârtop, „cu sprijinul lui Cornel Popa” (n.r. - fost președinte al Consiliului Județean Bihor). „Prețul cel mai mic l-a avut firma Dan&Dan Construct SRL, contractul l-a semnat primarul Sîrghie la Oradea, nu la Nucet, în 2008, și avea termen de execuție 10 luni. Firma a terminat în 8 ani, în ultimele zile de mandat ale lui Sîrghie, în 2016, când eu nu mai eram în Primărie”, relatează Ienciu.

Bărbatul e convins că afacerea a fost o trânteală între Sîrghie și firmă, care și-a propus să bifeze investiția doar pe hârtie și să ia banii de la Ministerul Dezvoltării. „Rețeaua de apă este funcțională, dar cea de canalizare n-a fost niciodată. Patronul Sgîndăr Dan (n.r. - asociat în firmă, alături de alte două persoane, Dan Fechete și Teodor Fluieraș) și-a făcut apoi cabană la Vârtop”, mai spune fostul edil, convins că afaceristul și-a sporit averea cu banii „trântiți”.

Afaceriști penali

În opinia lui Ienciu, actualul primar, PSD-istul Mircea Tuduce, în fața căruia Sîrghie a pierdut în 2016, n-a mai avut ce face: „A preluat stația cum era și nu are bani să facă alta”.

Totuși, nici Ienciu, nici Tuduce n-au reclamat niciodată că lucrarea s-ar fi făcut prost. Asta, chiar dacă de ani buni Dan&Dan Construct are serioase probleme penale. În 2014, procurorii bihoreni l-au arestat și l-au trimis în judecată pe unul dintre acționari, Dan Fechete, alături de un alt afacerist dubios, Cosmin Bonica de la Capa Instal, acuzându-i de evaziune fiscală.

Cele două firme erau abonate la lucrări publice în Bihor, iar oamenii legii au stabilit că subcontractau firme fără utilaje sau angajați, cu ajutorul cărora pretindeau că au făcut lucrări nerealizate de fapt, pentru ca în final să încaseze banii de la primării. În dosar au fost reținuți la acea vreme și primarul din Avram Iancu, Teodor Matica, precum și fostul primar din Holod, Daniel Cioloș, acuzați de complicitate la escrocherii. Prejudiciul total: 8 milioane lei!

La judecată au ajuns, însă, doar afaceriștii și firmele lor și, stupoare, BIHOREANUL a descoperit că procesul nu s-a terminat nici măcar în primă instanță! După 9 ani, dosarul încă se judecă la Tribunalul Bihor, ajungând la al 82-lea termen, și, cel mai probabil, până să apară o sentință, răspunderea pentru fraudă va fi prescrisă...

Primar vs. primar 

Fostul primar din Nucet, Costel Sîrghie (foto), acum în PNL, respinge orice suspiciune la adresa lui și spune că Ienciu, văr cu actualul edil, îl dușmănește de când conduceau împreună Primăria. Sîrghie susține că lucrările executate de Dan&Dan Construct au trenat 8 ani pentru că banii de la București au venit greu, dar au fost de calitate.

„Stația am recepționat-o în ultimele zile de mandat din 2016, dar ea de fapt funcționa din 2012”, pretinde fostul edil, acuzându-l pe cel de acum, Mircea Tuduce, că de fapt a sabotat-o. „Problema e că a luat angajații de acolo (n.r. - de la stație). Societatea de apă-canal avea atunci 14-15 angajați, acum mai are vreo 3, iar la stație nici unul. Acolo aveam tot timpul un angajat, 4 oameni lucrau în schimburi”, susține Sîrghie.

A știut, dar a tăcut 

De cealaltă parte, Mircea Tuduce (foto) susține că stația nu funcționa când a preluat Primăria. „Am făcut unele remedieri, ca să fie funcțională. Recepția s-a făcut în săptămâna în care am preluat mandatul, dar stația nu funcționa”, pretinde edilul, fără să lămurească de ce n-a reclamat nimănui situația.

De altfel, deși realitatea îl contrazice, Tuduce susține că niciodată dejecțiile nu au fost deversate intenționat în Crișul Băiței. „Periodic noi vidanjăm stația de la Vârtop și aducem totul la stația din Nucet”, se jură el. Cum ajung vidanjele în acea zonă greu accesibilă? „Cu tractorul...”, spune edilul.

În schimb, recunoaște că Vârtopul are nevoie de o stație de epurare nouă și o rețea reparată, iar pentru asta a depus un proiect la Administrația Fondului de Mediu, în valoare de 2 milioane euro. „Fără bani, nu am cum s-o fac”, zice Tuduce. Problema e că Nucetul a mai avut bani, dar tot n-a făcut ce trebuia...


CARE PE CARE

„Totul s-a furat”

După ce a lucrat ani întregi cu autoritățile locale din Bihor, inclusiv cu Primăria Oradea, pentru care până în 2008 a făcut Orășelul Copiilor și Bazinul Olimpic, iar apoi modernizarea și extinderea Grădinii Zoologice, în 2014 firma Dan&Dan Construct SRL a intrat în insolvență, fiind trimisă în judecată, iar în prezent este în faliment.

Co-asociatul Dan Fechete (foto) nu a răspuns la telefon, iar fostul său asociat Dan Sgîndăr susține că nu mai știe nimic de el de ani de zile. „Eu am plecat din firmă în 2010, când mi s-a luat dreptul de semnătură. N-am mai avut nicio treabă cu el sau cu scandalul”, susține Sgîndăr.

De altfel, acesta nu se numără printre persoanele vizate de dosarul penal. Totuși, despre lucrările de la Vârtop știe detalii, chiar dacă pretinde că nu mai avea treabă cu firma când au fost finalizate. „Stația a funcționat normal, dar acolo, conform caietului de sarcini, trebuiau să lucreze 4-5 oameni. Niciodată după predare n-a fost nimeni pe-acolo, apoi s-au furat motoarele și tot ce se putea fura”, afirmă constructorul. Ca toți ceilalți implicați în poveste, ajunge și el la aceeași concluzie: alții sunt de vină...


SAT FĂRĂ CÂINI

Au construit cum i-a tăiat capul

Aflat în pasul Vârtop, la limita județelor Bihor și Alba, satul de vacanță cu același nume ar putea fi o destinație permanentă de vacanță, dacă n-ar fi fost sabotat chiar de cei care l-au populat.

Ani la rând, oricine a avut un petec de pământ în Vârtop și-a construit o cabană ori o pensiune, fără să țină cont de normele arhitecturale, iar stațiunea a ajuns un conglomerat de construcții de prost-gust. Dezordinea urbanistică a fost completată de lipsa unei rețele de drumuri de acces între pensiuni și case, iar în multe situații nici n-a mai rămas loc necesar pentru construirea măcar a unor alei.

Delăsarea are legătură și cu faptul că două primării, Nucet și Câmpani, ambele cu terenuri în Vârtop, își pasează de ani de zile responsabilitatea. Mai mult, primăriile din Bihor dispută și limita administrativă a județului cu Primăria Arieșeni, din Alba.

În tot acest haos pe care niciun primar n-a fost în stare să-l dezlege - chit că atât actualul edil din Nucet, Mircea Tuduce, cât și predecesorul său Costel Sîrghie, dețin pensiuni acolo -, singurul lucru bun este că Vârtopul are o pârtie de schi de 1.880 metri lungime, dotată cu telescaun și nocturnă. Denumită „Piatra Grăitoare”, pârtia cu două variante de coborâre (roșie și neagră) a fost amenajată de Primăria Nucet în 2011, cu 23 milioane lei primiți prin celebrul program „Schi în România” al Elenei Udrea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Excelent articol si grozav de grava problema
Sa cada capete! Investitii vor trebui facute din nou, pe alti bani… dar inainte sa se dea banii sa vedem orocese inchise si arestari.
Postat 28 Iunie 2023, 13:29 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON