Un frumos omagiu pentru cea care şi-a pus viaţa în slujba naturii, Anna Marossy, monumentul dedicat ei din rezervaţia Pârâul Peţea, a fost vandalizat în repetate rânduri, dar acum nici sculptorul nu crede că-l mai poate salva.
Artistul Daniel Dan şi-a exprimat dezamăgirea faţă de această ruşinoasă faptă.
"Nu vreau să vorbesc în numele altora, dar, pentru mine, fiecare lucrare ce pleacă din atelier poartă în ea şi o bucăţică din sufletul meu, căci nu cred că poţi da viaţă pietrei doar cu dalta şi ciocanul. Am primit această fotografie şi nu pot să vă spun cât mă întristează de mult. Nu e prima dată când lucrarea din Băile 1 Mai este vandalizată. Am mai reparat-o însă, de dată aceasta, nu cred că se mai poate face nimic, a fost distrusă cu o ură pe care nu mi-o pot explica. Am făcut acest nufăr în amintirea doamnei Ana Marossy, reputat biolog bihorean, cu adevărat o iubitoare şi o apărătoare a naturii", a scris Daniel Dan pe pagina sa de Facebook.
Monumentul în formă de floare de lotus termal, specie pe care Anna Marossy (foto) a studiat-o şi ocrotit-o de-a lungul vieţii, a fost amplasat pe malul lacului Ochiul Mare în 2016, când s-a împlinit un an de la trecerea ei la cele veșnice.
Iniţiativa a avut-o asociaţia Aqua Crisius, care la acea vreme avea rezervaţia în custodie. Sculptat în marmură, monumentul a fost vandalizat de mai multe ori de-a lungul anilor, până când reprezentanţii Aqua Crisius au şi luat petalele de acolo, pentru a le proteja. Totuşi, şi frunza, şi plăcuţa comemorativă au fost distruse.
Anna Marossy (1931-2015) a fost unul dintre cei mai reputaţi biologi români. Pe lângă o grijă imensă faţă de natură, cercetătoarea a militat şi pentru educaţia ecologică în rândul copiilor.
De altfel, până când starea de sănătate i-a permis, Marossy a ţinut lecţii de biologie şi ecologie pentru preşcolari şi elevi, explicându-le cu drag şi pe înţelesul lor cum fiecare plantă şi fiecare colţ al naturii trebuie ocrotit.
În memoria ei, o alee din parcul Libertăţii, unde Anna Marossy se plimba adesea, îi poartă numele. De asemenea, şi aici a fost amplasată o placă comemorativă, la iniţiativa Fundaţiei Comunitare Oradea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.