URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Decembrie 2021, 18:15

Vandalizat definitiv: Monumentul dedicat Annei Marossy, din rezervaţia Peţea, a fost distrus iremediabil

Vandalizat definitiv: Monumentul dedicat Annei Marossy, din rezervaţia Peţea, a fost distrus iremediabil (sursa foto: Facebook / Daniel Dan)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un frumos omagiu pentru cea care şi-a pus viaţa în slujba naturii, Anna Marossy, monumentul dedicat ei din rezervaţia Pârâul Peţea, a fost vandalizat în repetate rânduri, dar acum nici sculptorul nu crede că-l mai poate salva.

Artistul Daniel Dan şi-a exprimat dezamăgirea faţă de această ruşinoasă faptă.

"Nu vreau să vorbesc în numele altora, dar, pentru mine, fiecare lucrare ce pleacă din atelier poartă în ea şi o bucăţică din sufletul meu, căci nu cred că poţi da viaţă pietrei doar cu dalta şi ciocanul. Am primit această fotografie şi nu pot să vă spun cât mă întristează de mult. Nu e prima dată când lucrarea din Băile 1 Mai este vandalizată. Am mai reparat-o însă, de dată aceasta, nu cred că se mai poate face nimic, a fost distrusă cu o ură pe care nu mi-o pot explica. Am făcut acest nufăr în amintirea doamnei Ana Marossy, reputat biolog bihorean, cu adevărat o iubitoare şi o apărătoare a naturii", a scris Daniel Dan pe pagina sa de Facebook.

Monumentul în formă de floare de lotus termal, specie pe care Anna Marossy (foto) a studiat-o şi ocrotit-o de-a lungul vieţii, a fost amplasat pe malul lacului Ochiul Mare în 2016, când s-a împlinit un an de la trecerea ei la cele veșnice.

Iniţiativa a avut-o asociaţia Aqua Crisius, care la acea vreme avea rezervaţia în custodie. Sculptat în marmură, monumentul a fost vandalizat de mai multe ori de-a lungul anilor, până când reprezentanţii Aqua Crisius au şi luat petalele de acolo, pentru a le proteja. Totuşi, şi frunza, şi plăcuţa comemorativă au fost distruse.

Anna Marossy (1931-2015) a fost unul dintre cei mai reputaţi biologi români. Pe lângă o grijă imensă faţă de natură, cercetătoarea a militat şi pentru educaţia ecologică în rândul copiilor.

De altfel, până când starea de sănătate i-a permis, Marossy a ţinut lecţii de biologie şi ecologie pentru preşcolari şi elevi, explicându-le cu drag şi pe înţelesul lor cum fiecare plantă şi fiecare colţ al naturii trebuie ocrotit.

În memoria ei, o alee din parcul Libertăţii, unde Anna Marossy se plimba adesea, îi poartă numele. De asemenea, şi aici a fost amplasată o placă comemorativă, la iniţiativa Fundaţiei Comunitare Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
in maxim 48h nenorocitul/ii de vandali sa fie adusi cu catuse
puscarie pentru vandalizarea cladirilor si a obiectelor de arta/cultura din oras! unde dracu e politia si ce face? a investit primaria in mii de camere video in tot orasul, din banii nostri, si tot degeaba!
Postat 29 Decembrie 2021, 20:50 de roger
R.I.P
Ei , care fac asa ceva se aseamănă cu cei care au distrus tot ce era bun și frumos în tarisoara asta! Rușine sa le fie !!!!
Postat 29 Decembrie 2021, 18:28 de Sterno73
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON