URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sondajele pentru prezidențiale Crin Antonescu ocupă un onorant loc 3. În comparație cu Ilie Bolojan, 51% din respondenți l-ar prefera pe bihorean și doar 15% pe Crin. Credeți că prietenii Nordis, alde Ciolacu și Grindeanu, onor Kelemen Hunor sau doctor Lucică Bode nu știau aceste cifre? Și totuși, au preferat să meargă la pierdere cu Antonescu decât la câștig cu Bolojan. Asta, pentru că bihoreanul e coșmarul coaliției aflate la guvernare...
Zic şi eu
Adrian Cris
Una dintre cauzele exploziei populismului și extremismului ține nu de politicieni, ci de magistrați: calitatea slabă a actului de justiție, având consecință neîncrederea în capacitatea acesteia de a aplica legea. „Corupția subminează democrația. Astfel de lucruri reprezintă o mină de aur pentru extremiști”, a remarcat un cititor al BIHOREANULUI, comentând o știre despre lamentabilul rezultat al anchetării unei fraude cu fonduri europene de către DNA Oradea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva zile, Președintele interimar al României a promulgat o lege prin care se stabilește faptul că neprezentarea unui condamnat la Poliție sau la închisoare în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a condamnării la pedeapsa închisorii în regim de executare constituie infracțiunea de evadare...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Iunie 2024, 13:44

Valuri de bine, la Swimathon Oradea: Peste 350 de înotători și susținătorii lor au militat pentru cele 16 cauze caritabile (FOTO/VIDEO)

Cea de-a XII-a ediție a Swimathon Oradea va rămâne în istoria comunității ca una record. Cei peste 350 de înotători care au răspuns invitației lansate de Fundația Comunitară Oradea, organizatoarea evenimentului, au adunat, sâmbătă, în tribunele bazinului olimpic din oraș, numeroși susținători.

La ora 10, gălăgia făcută de aceștia, în timp ce își susțineau părinții, soții și soțiile, prietenii sau colegii de muncă, se auzea din Parcul Brătianu, aflat în vecinătatea bazinului olimpic. Cu vuvuzele, fluiere sau folosindu-se doar de puterea lor interioară, orădenii au scandat și i-au încurajat pe înotători, astfel încât aceștia să parcurgă cât mai ușor lungimile de bazin.

De pe margine, misiunea celor intrați la apă poate părea ușoară, dar fețele lor serioase trădează faptul că la Swimathon anduranța nu este opțională. Norocul lor că au avut cine să-i încurajeze!

„În public, avem un flux de persoane mai mare decât la edițiile trecute, aș zice chiar aproape dublu”, a declarat pentru BIHOREANUL Claudia Abrudan, directoarea executivă a Fundației Comunitare Oradea.

La Swimathon, înotătorii fac valuri pentru a strânge bani cauzei căreia se dedică. În total, la această ediție au fost acceptate 16 proiecte, inițiate de diferite ONG-uri din Bihor și susținute de așa-numiții ambasadori, adică cei care le-au promovat.

Donațiile strânse până în prezent nu sunt deloc de neglijat. „Ne apropiem de 900.000 de lei. Deosebirea față de alți ani este că sunt donații mult mai numeroase și sume mai mari de la persoane fizice. Există o creștere a sumelor donate și de companii, dar nu este spectaculoasă. În schimb, este spectaculos cum s-au mobilizat persoanele fizice, prin ambasadorii proiectelor”, a precizat Abrudan.

Banii se vor întoarce în comunitate, direct sau indirect, pentru că toate cauzele vizează oamenii și locurile de aici. De pildă, un proiect este dedicat unui număr de 120 de bihoreni din medii defavorizate, care ar urma să primească zilnic o masă caldă, un altul va finanța două tabere la mare pentru 100 de copii care provin din orfelinate sau familii sărmane și care vor merge pentru prima oară pe litoral, iar un al proiect se va finaliza prin amenajarea a 20 de grădini verticale în clasele Liceului Greco-Catolic din Oradea.

Cele mai multe donații le-a strâns proiectul „Dăm aripi micuțului Angelman”, peste 152.000 de lei, bani care vor fi cheltuiți pentru tratamentele unui băiețel de 4 ani din Oradea a cărui copilărie este puternic afectată de sindromul Angelman, din cauza căruia Cezar are vârsta mentală a unui bebeluș de 8 luni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6173 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON