URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Iunie 2022, 09:07

„Valul renovării”: Cereri de finanțare de 2,42 miliarde euro pentru lucrări de eficientizare energetică. Vezi proiectele din Bihor și Oradea!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Dezvoltării a primit 1.437 de cereri de finanțare, în valoare de 2,42 miliarde euro, pentru lucrări de eficientizare energetică, până la termenul limită din 30 mai.

Buget pentru 1.733 de blocuri

Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, numărul mare de cereri depus pe componenta „Valul renovării” din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a dus la depășirea bugetului inițial în valoare de 2,17 miliarde euro, care poate fi depășit cu 30%.

„Valul renovării a avut un buget de 2,17 miliarde de euro, iar prin supracontractarea de 30% a ajuns la 2,82 miliarde de euro, ceea ce permite eficientizarea energetică a 1.733 blocuri și 2.600 clădiri publice”, se menționează în comunicat.

Potrivit comunicatorilor ministerului, 130 milioane de euro sunt alocate pentru consolidarea seismică a aproximativ 130 de blocuri, 230 milioane de euro sunt pentru reabilitarea blocurilor din comunitățile expuse riscului de excluziune socială, iar 152 milioane de euro sunt destinate consolidării seismice a 325 de clădiri publice.

Economie cât producția Hidrocentralei Vidraru

Prin creșterea eficienței energetice a clădirilor se urmărește atât diminuarea consumului de energie a acestora, cât și reducerea poluării.

„Vom putea economisi energie electrică egală cu producția anuală a Hidrocentralei Vidraru și vom diminua emisiile de carbon cu o cantitate egală care poate fi neutralizată de aproximativ 755.000 hectare de pădure”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Lucrările de eficientizare energetică a clădirilor vor fi suportate integral de către Ministerul Dezvoltării fără a fi necesară o cofinanțare din partea administrației locale sau a proprietarilor imobilelor.

Se verifică documentațiile!

Fiecare județ a avut o sumă prealocată, pentru ca toate comunitățile locale să poată să se dezvolte.

„În următoarea perioadă, cererile vor intra într-un sistem non-competitiv de verificare și contractare, iar, în cazul în care există necorelări în cadrul cererii de finanțare și/sau între cererea de finanțare și documentele suport, ministerul va solicita clarificări, pentru ca documentațiile de contractare să fie corecte și corelate, astfel încât pe 31 iulie să poată fi finalizată etapa de verificare”, a spus ministrul Cseke.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Consiliul Județean Bihor a solicitat finanțare prin „Valul renovării” pentru eficientizarea energetică a Spitalului de Psihiatrie și a Unității de Asistență Medico-Socială de Psihiatrie Nucet .

La rândul său, municipalitatea orădeană a cerut fonduri pentru izolarea a 23 de blocuri din cartierul Nufărul, respectiv a Grădiniței 42 și Creșei Voinicel din strada Salcâmilor 8A.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
e buna reabilitarea si eficienta termica, mai ales cand vezi preturile actuale la energie
pacat de cei care raman in urma ca vre-unu din bloc se opune reabilitarii, sau asociatia e lenta, si nu reusesc sa intre in program..
Postat 01 Iunie 2022, 16:19 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON