URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Decembrie 2022, 09:00

„Valea plângerii pe Autostrada Transilvania”. Filmări aeriene noi cu sectoarele Biharia - Chiribiș și Chiribiș - Suplacu de Barcău (VIDEO)

„Valea plângerii pe Autostrada Transilvania”. Filmări aeriene noi cu sectoarele Biharia - Chiribiș și Chiribiș - Suplacu de Barcău (VIDEO) (sursa foto: Facebook / Asociația Pro Infrastructură)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociația Pro Infrastructură a publicat două clipuri realizate la începutul lunii decembrie pentru a arăta cum șantierele tronsoanelor Biharia - Chiribiș și Chiribiș - Suplacu de Barcău de pe traseul autostrăzii Transilvania sunt părăsite, lucrările fiind în standby, după ce au rămas fără constructori.

„Valea Plângerii pe #AutostradaTransilvania la 18 ani de la prima lopată. La începutul lunii decembrie am filmat din dronă peisajul dezolant cu iz post-apocaliptic de pe Biharia-Chiribiș și Chiribiș-Suplacu de Barcău”, au scris, pe pagina de Facebook, reprezentanții asociației menționate. 

Aceștia amintesc că pentru cei 28,55 km dintre Biharia și Chiribiș CNAIR a lansat a treia licitație în luna august a acestui an. „De fapt, procedura de achiziție publică este momentan suspendată pentru că... CNAIR nu a binevoit încă să răspundă la cererile de clarificare înaintate de constructori. Deci stăm”, subliniază reprezentanții Asociației Pro Infrastructură. 

Filmare aeriană cu sectorul Biharia - Chiribiș al viitoarei autostrăzi: 

Cât despre tronsonul Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), după ce de-a lungul anilor a reziliat contracte cu firmele care preluaseră lucrarea, începând cu Bechtel, CNAIR a anulat în luna iulie a acestui an licitația pe care o lansase pentru găsirea unor noi constructori.

„Asocierea Trameco-Drum Asfalt (grupul Selina) a contestat anularea, CNSC (n.r. - Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor) i-a respins acțiunea la sfârșitul lunii noiembrie, dar antreprenorul joacă de toți banii și a atacat decizia CNSC la CAB (n.r. - Curtea de Apel București) chiar în 16.12.2022. Deci acum așteptăm după instanță”, arată în noua postare reprezentanții Asociației Pro Infrastructură. 

Filmare aeriană cu sectorul Chiribiș - Suplacu de Barcău al viitoarei autostrăzi: 

„Evident că oficialii CNAIR nu au comunicat nimic din toate aceste situații exasperante, doar noi vi le decodificăm. Trebuie pornită o nouă licitație: a patra. Un record mondial? Și probabil că o vom vedea relansată abia după verdictul final venit de la CAB cândva în 2023”, încheie aceștia. 

După cum și BIHOREANUL a scris în repetate rânduri, istoria celor două tronsoane este una lungă și presărată cu eșecuri. Cel mai recent, Curtea de Apel Oradea i-a dat dreptate Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere într-un proces deschis de firmele orădene Drum Asfalt, Drumuri Bihor, Trameco (membre ale grupului Selina), East Water Drilings (București) și Vahostav (Slovacia), miza fiind contractul încheiat între cele două părți, pe 11 august 2020, pentru construirea subsecțiunii Biharia – Chiribiș a Autostrăzii Transilvania, după ce CNAIR a decis, în luna mai a acestui an, rezilierea contractului.

Curtea de Apel Oradea a menținut „certificatul negativ” pe care CNAIR l-a emis în privința celor cinci firme din asociere, ceea ce presupune automat interdicția de a participa timp de 3 ani la licitații publice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON