Peste 2.000 de masoni, în principal funcţionari publici, s-au retras din Asociaţia "Marea Lojă Naţională din România" (MLNR), plecările fiind declanşate, după cum anunţă adevarul.ro, de procesul intentat de procurorii DNA Oradea, la începutul lui 2017, împotriva fostului şef al Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, şi a judecătorului suspendat Ovidiu Galea, de la Tribunalul Bihor.
Probleme în Masonerie
"Trimiterea celor doi în judecată a dus la un val mare de retrageri din masonerie. Potrivit unor surse, ar fi vorba de peste 2.000 de membri. Este vorba, în special, de membri care au statutul de funcţionari publici", arată ziarul, menționând că funcționarii au obligația de a-și trece această calitate în declarația de interese.
Printre cei care au plecat se numără și city managerul Oradiei, Dacian Palladi, care a confirmat că a renunţat la masonerie după 20 de ani.
"Am luat această decizie din dorinţa de a-mi dedica întreaga energie, atenţie şi ascultare, slujirii Celui care are toată puterea în Cer şi pe Pământ, Cel la care este toată înţelegerea şi priceperea-Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul şi Dumnezeu Duhul Sfânt. În acelaşi timp, le mulţumesc fraţilor masoni din MLNR pentru toţi anii minunaţi petrecuţi împreună, şi îi asigur de întreaga mea consideraţiune", a declarat Palladi pentru sursa citată.
De precizat că, în primăvara acestui an, Palladi a fost audiat ca martor în dosarul lui Popa şi Galea, el fiind membru al Asociaţiei MLNR din 1998 şi membru al Lojei "Ţara Crişurilor" nr. 162. Potrivit declaraţiei de interese, postate pe site-ul Primăriei Oradea în luna aprilie a acestui an, Palladi nu şi-a mai declarat aparteneţa la masonerie.
După cum se știe, fostul şef al Poliției Bihor, chestorul Liviu Popa, şi judecătorul – acum suspendat – Ovidiu Galea, de la Tribunalul Bihor, au fost trimişi în judecată de DNA Oradea la începutul anului 2017, procesul aflându-se pe rolul Curţii de Apel Timişoara. Cei doi sunt acuzaţi de fals în declaraţii, într-un dosar în care au fost inculpaţi pentru diverse acte de corupţie mai mulţi poliţişti din cadrul IPJ Bihor, pentru că nu şi-au menţionat calitatea de masoni în declaraţia de interese, deşi erau obligaţi.
Masoni ascunși
Din interceptările telefonice, din mărturiile altor masoni şi din documentele transmise procurorilor de Asociaţia "Marea Lojă Naţională din România", reiese, că cei doi erau membrii ai Lojei "Ţara Crişurilor".
Popa ar fi fost mason din 2007 şi a primit gradul de "Maestru Mason" în 2009. El a condus practic Loja "Ţara Crişurilor", în perioada 2015-2016, atunci când a ocupat funcţia de Maestru Venerabil. În niciuna din declaraţiile de interese depuse în perioada 2008-2016, Popa nu a declarat apartenenţa la masonerie.
La rândul său, Galea ar fi depus în 2014 "Jurământul ucenicului". El a jurat "solemn pe cele Trei Mari Lumini ale Francmasoneriei Universale" să se supună prevederilor Constituţiei şi Regulamentului General al MLNR şi să apere "onoarea şi viaţa tuturor Fraţilor şi, în limita posibilităţilor mele, să îi ajut în orice împrejurare".
Potrivit fişei masonice, care cuprinde fotografia magistratului, datele sale de identificare, profesia, funcţia, educaţia, experienţa profesională, activitatea masonică, Galea a fost recomandat de Popa şi de afaceristul Ioan Mintaş, cercetat penal şi percheziţionat de poliţiştii din cadrul IPJ Bihor, aflaţi în subordinea lui Popa. De altfel, cei doi au devenit "naşii masonici" ai judecătorului de Secţie Penală, potrivit procedurilor masonice.
În niciuna din declaraţiile de interese depuse în perioada 2008-2016, Galea nu a declarat apartenenţa la Masonerie, aşa cum era obligat de lege. Mai mult, în cazul magistraţilor, Consiliul Superior al Magistraturii a decis că "judecătorii şi procurorii au obligaţia de a completa calitatea de membru în asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale, inclusiv cele masonice, în cadrul declaraţiei de interese prevăzute de art. 5 alin. 2 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor".
Citiți și articolul: City managerul Oradiei, Dacian Palladi, mărturie incriminatorie în procesul „fraţilor masoni” Liviu Popa, fost şef al Poliţiei Bihor, şi judecătorului Ovidiu Galea
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.