La prima vizită oficială în Bihor, desfăşurată sâmbătă, ministrul Sănătăţii, orădeanca Ioana Mihăilă, nu s-a rezumat să fie musafir, ci a pus umărul la campania de imunizare împotriva Covid-19.
Numai prin vaccinare...
Oficialul a mers de dimineaţă la cabinetul medicului de familie Marius Farcaş, din Oşorhei, unde a vaccinat mai mulţi pacienţi, în general vârstnici din comună. "Este prima săptămână de campanie de vaccinare la medicii de familie. Le mulţumim pentru implicare şi îi rugăm ca mai departe să participe activ la vaccinare mai ales în zonele rurale, unde importanţa lor este una deosebită”, a declarat Mihăilă, la ieşirea din dispensar.
Potrivit şefei DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, în prezent, în judeţ, 104 medici de familie (din totalul de 336) au încheiat contracte cu Casa de Asigurări pentru implicarea în campania de vaccinare, dar doar 53 fac şi vaccinări, ceilalţi rezumându-se să facă programări în alte centre, dacă pacienţii le solicită. Doctorul din Oşorhei este printre cei 53.
„Am avut cereri din partea pacienţilor şi doresc să le răspund acelor pacienţi care, din motive personale, nu au încredere totală în vaccinuri. Vreau să-i ajut cu informaţii avizate şi să ajungem să ia o decizie corectă. Trebuie să realizăm că numai prin vaccinare putem să învingem această pandemie şi să ne reîntoarcem cât mai repede la vieţile noastre obişnuite”, a declarat medicul Marius Farcaş.
S-a întâlnit cu o pacientă
De la Oşorhei, ministrul Sănătăţii a mers la centrul drive-through din parcarea complexului comercial ERA Park, unde oricine se poate vaccina, din maşină, fără programare.
Întâmpinată de prefectul Dumitru Ţiplea şi de primarul Florin Birta, şi aici, Mihăilă (de profesie medic endocrinolog) s-a echipat corespunzător şi a început să vaccineze, iar prima persoană pe care a imunizat-o s-a nimerit să fie o pacientă mai veche de-a ei. Aceasta s-a declarat surprinsă că însăşi ministra îi dă doza de vaccin şi a mărturisit că are încredere în Mihăilă, tocmai pentru că o tratează de mulţi ani. „Nu am simţit absolut nimic”, a spus femeia.
Alături de dr. Anca Hnatiuc, coordonatoarea campaniei de vaccinare din Bihor, Mihăilă a vizitat toate zonele din centrul drive-through, a vorbit cu personalul, dar şi cu pacienţii care aşteptau cele 15 minute în zona post-vaccinare.
De altfel, aşa cum a aflat şi ministrul, centrul drive-through din Oradea – unicul de acest gen din Bihor – este un succes. În prima zi de funcţionare, s-au vaccinat 426 de persoane, în a doua 445, iar vineri chiar 486. Aici sunt amenajate patru fluxuri de vaccinare, iar cetăţenii primesc doze din vaccinul Pfizer-BioNtech.
„Cred că judeţul Bihor este unul dintre judeţele care pot fi exemple de bune practici, a reuşit să testeze de la început şi de asemenea a reuşit să deruleze o campanie de vaccinare de succes. Au început vaccinările la medicii de familie de săptămâna asta şi lucrurile merg bine. În plus, s-au organizat foarte bine şi cu echipe mobile pentru mediul rural şi pentru zone greu accesibile, tocmai pentru a veni în întâmpinarea acelor pacienţi cărora le este dificil să vină în oraş”, a declarat Ioana Mihăilă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.