URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Ianuarie 2021, 20:54

Vaccina-m-aș și n-am cui...

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe vremuri, direcţia obştii o dădeau felcerul, preotul şi dascălul din sat. Sigur că şi acum au rămas profesii de reper în societate. Şi, din fericire, chiar sunt excepţii rarisime preoţii cu apucături atee şi pedagogii cu erotism demagogic, cum e proaspăt descoperitul "prof online".

Iată, însă, că nu toţi medicii par siguri pe ei când e vorba de obiectul muncii lor, ceea ce chiar are darul de a contraria şi mai mult societatea. Sigur că omul fără pregătire medicală îşi caută pe unde poate propriile argumente contra sau pro-vaccin. Dar de la medici te-ai aştepta să-şi poată explica opţiunea personală. Asta, dacă au fost atenţi în facultate la cursurile de microbiologie şi virusologie.

Până acum, din partea corpului medical vin doar argumentele pro-vaccin. Pe când medicii care nu-şi fac vaccinul se împart în două categorii. Fie că au trecut deja prin experienţa Covid, şi e de înţeles că nu mai vor să consume degeaba dozele. Fie că n-au avut Covid încă, dar oferă cu jumătate de gură argumentul "prefer să mai aştept".

Ce poţi să înţelegi din asta? Că preferă să aştepte din poziţia oarecum privilegiată a medicului care ştie că la o adică oricum va beneficia de tratament preferenţial? Sau că poate să aştepte liniştit până când se convinge pe pielea altora că vaccinul nu are efecte secundare grave şi doar apoi să se vaccineze? E dreptul lor, dar tare bună părere ar avea Hipocrat despre asta...

Totuşi, există o posibilă explicaţie ştiinţifică a reţinerii unor medici faţă de noul vaccin.

Până la Covid, absolut toate vaccinurile nu aveau nimic medicamentos, chimic, ci erau pur BIO. Că e vorba de gripă sezonieră, de poliomielită, TBC, rujeolă şi alte cele. Adică fiecare vaccin era pe baza unui virus bio, slăbit sau omorât. Iar riscul maxim la un vaccin bio era ca virusul să nu fi fost slăbit destul de tare şi să contractezi boala respectivă. Dar nicio vorbă de posibile efecte secundare, ca la medicaţiile obţinute sintetic.

Ei, dacă şi vaccinul anti-Covid ar fi fost pur bio, am traduce că riscul maxim ar fi fost să facă medicul o formă de Covid din cauza vaccinului. Ceea ce nu-i de speriat când mergi zilnic la spital şi poţi lua virusul într-o clipită.

Doar că, în premieră mondială, vaccinul anti-Covid nu e chiar bio, ci e făcut dintr-o secvenţă genetică artificială care copiază ARN-ul virusului. Şi fiind o noutate globală, iată că diferenţa asta poate provoca ceva nesiguranţă psihologică la o parte dintre medici.

Apare însă alt risc, dacă medicii nu se vor mobiliza să dea un semnal clar pentru societate. Şi anume să o lălăim atâta cu vaccinarea încât să-i dăm răgaz virusului să apară în noi tulpini, chiar mai perverse decât cele din Kent sau Capetown.

Iar selecţia naturală nu va ţine cont dacă porţi halat alb pe merit sau nu...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON