URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Iulie 2021, 18:06

Vacanţe de poveste în Bihor: Echitaţie, ateliere creative, întreceri sportive, via ferrata, rafting şi alte provocări în natură

Vacanţe de poveste în Bihor: Echitaţie, ateliere creative, întreceri sportive, via ferrata, rafting şi alte provocări în natură (foto: Camps 4U)
Vacanţe de poveste în Bihor: Echitaţie, ateliere creative, întreceri sportive, via ferrata, rafting şi alte provocări în natură (foto: Camps 4U)
Vacanţe de poveste în Bihor: Echitaţie, ateliere creative, întreceri sportive, via ferrata, rafting şi alte provocări în natură (foto: Camps 4U)
Vacanţe de poveste în Bihor: Echitaţie, ateliere creative, întreceri sportive, via ferrata, rafting şi alte provocări în natură (foto: Camps 4U)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vacanţa mare a sosit - cu trenul din Franţa, se jură unii - mai târziu decât de obicei. Chiar şi aşa, elevii au aproape o vară întreagă înainte pentru întâlniri cu prietenii, excursii în familie, dar şi pentru experienţe noi, aventuroase şi educative.

Acestea pot fi trăite în tabere, desfăşurate în Oradea, precum şi în destinaţii naturale superbe din judeţul Bihor. Între altele, gazdele taberelor îi poftesc pe copii la lecţii de echitaţie, ture de via ferrata, rafting, precum şi ateliere creative şi de cunoaştere a propriilor emoţii.

Poveşti scrise de cai

Complexul de agrement "Poveşti scrise de cai" din Săcădat, în apropiere de Oradea, organizează minitabere de o zi în acest sezon estival, invitându-i pe copii în lumea animalelor nobile. Prima a avut loc sâmbăta trecută şi a inclus ateliere creative, precum şi o incursiune în lumea căluţilor, ghidată de gazda Raul Magda şi încheiată cu plimbări călare (foto).

Programul este dedicat deocamdată copiilor cu vârste între 5 şi 12 ani, iar următoarele sesiuni vor fi anunţate din timp pe pagina de Facebook a centrului de echitaţie. "În acest sezon, dorim să găzduim şi tabere de o zi pentru copii cu vârste mai mari şi tot pentru aceştia tabere cu cazare la cort", spune Georgiana Magda, soţia lui Raul.

La echitaţie

Firma Camps 4U organizează, în aceeaşi notă, în perioada 18-24 iulie, o tabără de echitaţie "La caii liberi", un complex din Bratca. Tabăra este dedicată copiilor cu vârste între 10 şi 18 ani şi cuprinde iniţiere sau perfecţionare în echitaţie, tir cu arcul, jocuri interactive, carnaval şi alte surprize.

Cu cazare la cort, tabăra - care include trei mese pe zi, două gustări, asistenţa unui personal calificat, echipamentele de echitaţie, precum şi poze-amintire - costă 1.400 lei, în timp ce cu cazare la căsuţe costă 1.600 lei. "La caii liberi" găzduieşte şi alte tabere pe parcursul acestei veri, iar detaliile se găsesc pe pagina de Facebook a centrului.

Micii detectivi

Fundaţia Life Tineret organizează şi în acest an taberele "Detectivii naturii", în parcul Cetăţii din Oradea şi, o zi pe săptămână, în destinaţii captivante ca Stâna de Vale sau Defileul Crişului Repede. Micii detectivi învaţă să respecte natura prin diverse activităţi, dar se implică şi într-un club de lectură, participă la ateliere de limba engleză, jocuri de inteligenţă, ateliere de creaţie şi întreceri sportive.

"Detectivii naturii" se adresează copiilor cu vârste între 6 şi 13 ani, preţul participării la programul lung (luni - vineri, orele 8 - 17) fiind de 300 lei, iar la programul mixt (orele 8 - 13, cu excepţia ieşirii în judeţ, când programul se întinde pe aproape toată ziua) de 250 lei. Masa de prânz se plăteşte separat (40 lei pentru 4 mese). Taberele încep din 28 iunie şi continuă săptămânal până pe 3 septembrie.

Tărâmul copiilor

În acest an, complexul Kings Land de la Ineu organizează, cu o serie de mentori, între care actorul Igor Lungu şi interpreta Mihaela Simai, tabere de zi pentru copii cu vârste între 7 şi 13 ani. Între activităţi se numără echitaţie, golf, pescuit, plimbări cu hidrobicicleta, ateliere de creaţie, activităţi muzicale şi ateliere de gătit. 

La "Kids Land", căci aşa se numeşte tabăra, micuţii rămân pe perioada zilei, iar seara se întorc în Oradea, transportul fiind asigurat de organizatori. Pe săptămână, preţul taberei se ridică la 650 de lei.

Tabăra... înţeleaptă

Şi în 2021, psihologul orădean Corina Lupău organizează tabăra "Wise Camp", pentru copii cu vârste între 7 şi 15 ani, la baza didactică "Gaudeamus" din Stâna de Vale. Pe lângă activităţi distractive, cum ar fi vizite în parcul de aventură Happy Land (cu bob alpin şi trasee prin copaci), jocuri şi petreceri, copiii vor lua parte, în perioada 25-30 iulie, şi la activităţi de autocunoaştere, cunoaştere a emoţiilor, comunicare şi muncă în echipă.

Cele mai multe locuri sunt deja ocupate, însă doritorii pot încerca să-şi rezerve un loc contactând organizatorii prin pagina Wise Camp. Costul experienţei se ridică la 1.100 lei.

Aventuri de vară

În vacanţa tocmai sosită, micuţii sunt provocaţi să fie aventuroşi. În mai multe rânduri pe parcursul sezonului estival, Camps 4U organizează în Vadu Crişului tabăra "Descoperă Aventura", la care pot participa copii cu vârste între 6 şi 18 ani. Ce le propun gazdele? Drumeţii, via ferrata, tiroliană, incursiuni în peşteri, rafting pe Crişul Repede, tir cu arcul, orientare turistică, seri de karaoke, foc de tabără şi cântece de munte. Cu cazare la cort, preţul unei tabere de 7 zile este de 1.100 lei, iar cu cazare la căsuţe de 1.300 lei. Înscrieri se pot face pe site-ul taberecopii.ro.

Tabere cu o sumedenie de activităţi în natură organizează şi Adventure Camps, tot în Bihor, însă la Şuncuiuş, despărţindu-le pe grupe de vârstă. De exemplu, pentru adolescenţi cu vârste între 14 şi 17 ani tabăra va avea loc în perioada 26-30 iulie, cu cazare la pensiunea Casa Bucătarului, preţul pentru cele cinci zile ridicându-se la 1.190 lei. Pe lângă trasee de via ferrata, adolescenţii vor putea escalada pe stânci şi participa la jocuri de orientare cu busola. Toate acestea legând noi prietenii şi făcându-şi amintiri de preţuit...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON