Direcţia de Asistenţă Socială Oradea a scos în oraş 20 de copii orădeni lăsaţi aflaţi în grija familiei în timp ce părinţii lor sunt la muncă în străinătate.
Vacanţă în Oradea
Micuţii, cu vârste între 7 şi 12 ani, au fost joi la fitness, s-au plimbat cu autobuzul turistic, au înălţat zmeie şi au ieşit la pizza bucurându-se de una dintre ultimele zile de vacanţă.
"Ziua a început cu o întâlnire la filigoria din curtea Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, unde ne-am cunoscut mai bine şi ne-am familiarizat unii cu alţii. A urmat apoi înviorarea de dimineaţă la o sală de fitness din vecinătate, unde un instructor le-a arătat copiilor câteva elemente de gimnastică specifice vârstei", a transmis DASO printr-un comunicat de presă.
Potrivit instituției, copiii au fost scoşi apoi la plimbare în oraş cu autobuzul turistic, iar prima oprire a avut loc pe platoul Dealului Ciuperca, unde au înălţat zmeie şi au făcut fotografii.
Următoarea escală a fost la Muzeul Cetăţii unde copiii au aflat despre trecutul, arhitectura şi legendele acesteia, s-au distrat în cadrul expoziţiei având ca temă Discoteca anilor 70 - 80 şi au mâncat o pizza la una din terasele deschise în incinta fortificaţiei.
"Pentru că luni începe din nou şcoala, copiii au primit cadouri utile, respectiv un penar complet echipat cu cele necesare începerii noului an şcolar şi câte un stilou", se mai menţionează în comunicat.
Peste 500 de copii lăsaţi la bunici...
Excursia organizată joi de DASO pentru face parte din campania "Singuri acasă - ai grijă de copiii tăi oriunde te afli!".
"Prin intermediul intermediul acestei campanii venim în sprijinul părinţilor care sunt nevoiţi să îşi lase copiii în grija altor membri ai familiei, de regulă bunicii, în perioada în care se află la muncă în străinătate şi încercăm să îi ajutăm pe micuţi să treacă mai uşor peste lipsa părinţilor", a declarat pentru BIHOREANUL directorul DASO, Anca Grama.
Potrivit evidenţelor DASO, în Oradea sunt peste 500 de familii în care părinţii plecaţi la muncă în străinătate şi-au lăsat copiii în grija bunicilor sau a unei alte rude. Numărul real al familiilor aflate în această situaţie este însă mult mai mare.
"Cel mai probabil cifra nu este reală. Părinţii ar trebui să ne anunţe când pleacă în străinătate în grija cui rămâne copilul, dar mulţi nu o fac pentru că au o reticenţă în privinţa colaborării cu autorităţile", a explicat Grama.
Orădenii sunt reticenţi...
De altfel, în multe cazuri chiar şi rudele în grija cărora au rămas copii se arată deranjate atunci când angajaţii DASO se interesează de starea acestora.
"În cazurile pe care le cunoaştem ţinem legătura cu familiile şi cu şcoala pentru a vedea cum putem ajuta mai bine aceşti copii. Unele familii sunt nemulţumite când le contactăm ca să întrebăm cum e copilul şi să le punem la dispoziţie serviciile noastre, inclusiv consiliere psihologică", a spus directorul DASO.
Campania "Singuri acasă - ai grijă de copiii tăi oriunde te afli!" a fost demarată de DASO încă din anul 2014.
În cadrul acesteia, părinţii care vor să plece la muncă în străinătate pot afla informaţii ca să îi ajute pe cei mici să treacă mai uşor peste perioada de despărţire, iar copiii şi adulţii în grija cărora rămân pot beneficia de consiliere psihologică şi suport gratuit.
În plus, prin tradiţie DASO organizează în fiecare vacanţă de vară o tabără de câteva zile, o excursie sau măcar activităţi de o zi pentru copiii înscrişi în program.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.