URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Iulie 2024, 20:30

Va funcţiona din toamnă. Ministerul Educaţiei a autorizat Liceul Tehnologic Dual Oradea

Va funcţiona din toamnă. Ministerul Educaţiei a autorizat Liceul Tehnologic Dual Oradea foto: Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Educaţiei din România a emis luni Ordinul de Ministru prin care a autorizat funcţionarea provizorie a Liceului Tehnologic Dual Oradea.

"Se acordă autorizaţie de funcţionare"

Documentul este, de fapt, actul oficial de înfiinţare a noii unităţi de învăţământ orădene.

"Ministerul Educaţiei din România a emis ieri, 29 iulie 2024, un Ordin de Ministru prin care se acordă autorizaţie de funcţionare provizorie Liceului Tehnologic Dual Oradea. Acest ordin reprezintă actul oficial de înfiinţare al acestei unităţi preuniversitare de învăţământ de stat din municipiul Oradea", a anunţat marţi Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.

Potrivit informării, colegiul a primit autorizaţie de funcţionare după ce a fost supus în perioada 11 – 12 august unei evaluări din partea Agenţiei Române a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP).

"Liceul Tehnologic Dual Oradea îşi propune să ofere o educaţie de calitate, adaptată nevoilor pieţei muncii, combinând învăţământul teoretic cu formarea practică, în colaborare cu companii locale şi regionale", se menţionează în informarea Primăriei Oradea.

Un liceu cu patru clase

BIHOREANUL a aflat că, potrivit planului de școlarizare pentru perioada 2024 - 2025, Liceul Tehnologic Dual Oradea va funcționa, începând din această toamnă, cu patru clase, de a IX-a și a X-a.

„În primul an vor putea fi înscriși în total 86 de elevi”, a declarat reprezentantul Compartimentului Management Educație și Sănătate din cadrul Primăriei Oradea, Laurențiu Chiană.

O clasă a IX-a va avea specializarea Electromecanic utilaje și instalații industriale (30 elevi), iar cealaltă, Mecanic utilaje și instalații în industrie (12 elevi). Și clasele de-a X-a vor avea aceleași specializări, prima cu un număr de 28 de elevi, iar cea de-a doua cu 16. 

„Înscrierile se vor putea face în cursul lunii august, iar deschiderea lor urmează să fie anunțată”, a spus Chiană.

Elevii vor beneficia de o bursă lunară între 400 şi 1.000 lei, cazare gratuită, trei mese pe zi şi decontarea transportului.

Potrivit planurilor municipalității, în viitor, în cadrul liceului ar urma să înveţe 140 de tineri.

Investiţie de 29 milioane euro

După cum BIHOREANUL a mai scris, campusul pentru învăţământ dual a fost recepţionat de la constructor de către Consiliul Judeţean Bihor în februarie 2024. Acesta cuprinde 8 corpuri de clădire cu laboratoare, săli de clasă, cămin, cantină, cabinet medical, bazin de înot, sală de sport şi altele.

Campusul a fost construit şi dotat cu fonduri europene, CJ Bihor obţinând în acest scop o finanţare de 142,6 milioane lei (cu TVA inclusă), echivalentul a 29 milioane euro, în baza unui proiect care a primit cel mai mare punctaj din ţară.

Odată construit, campusul a fost predat de către CJ Bihor către Consiliul Local Oradea. Transferul a avut loc pentru că CJ Bihor, deşi a învestit în aceste facilităţi de învăţământ, nu deţine o reţea şcolară prin intermediul căreia să le exploateze.

Liceul dual va funcţiona în cadrul reţelei şcolare a municipiului Oradea.

Învăţământul dual presupune învăţământ teoretic în şcoală şi practică în cadrul unor companii orădene, iar noua unitate şcolară va oferi calificări în domenii precum mecanică, instalaţii, lucrări publice, electronică, automatizări şi chimie industrială.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nedumerire
Ma intreb, oare cine vor fi elevii din clasele IX si X si cum vor fi alocati, din moment ce repartizarea in urma evaluarii nationale tocmai s-a incheiat: a fost acest liceu in lista de optiuni ? Cat despre clasa a X-a este si mai ciudat de unde vor proveni elevii ...
Postat 30 Iulie 2024, 23:33 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4657 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON