URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Ianuarie 2024, 14:39

"Va fi proces!" Consilierii locali ai PSD acuză Primăria Oradea de abuz

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii locali ai PSD, Adrian Madar şi Liviu Sabău Popa, acuză conducerea municipalităţii orădene de abuz.

"Vom ajunge în proces"

Într-o conferință de presă susținută marți, cei doi reprezentanţi ai opoziţiei PSD din Consiliul Local Oradea au făcut un bilanţ al activităţii din anul precedent. Dincolo de prezentarea numărului de şedinţe, luări de cuvânt şi întâlniri cu orădenii la care au participat, cei doi au anunţat că se pregătesc de proces cu Primăria.

După cum promitea încă de la sfârşitul anului trecut, consilierul local Adrian Madar vrea să atace în instanţă majorarea retroactivă a preţului la termie aplicată în 2023.

La propunerea municipalităţii, Consiliul Local Oradea, dominat de PNL, a hotărât scumpirea gigacaloriei cu 6,5%, la 397 lei, în şedinţa din 29 noiembrie, dar începând din data de 1 noiembrie.

"Am depus solicitări de acţiune prealabilă, de precontencios, atât la Primăria Municipiului Oradea cât şi la Prefectura Bihor care ar putea să intervină imediat (n.r. şi să anuleze majorarea de tarife) în loc să stăm doi ani în procese", a afirmat Madar.

Consilierul susține că "sunt argumente juridice puternice că nu poţi să impui retroactiv un anumit tarif".

Acesta se îndoieşte, însă, că prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, secretar general al PNL Bihor, va lua atitudine împotriva colegilor de partid de la conducerea municipalităţii orădene, estimând că se va ajunge în instanţă.

Acuzaţii de lipsă de transparenţă

La rândul său, Liviu Sabău Popa s-a declarat nemulţumit de lipsa de transparenţă a municipalităţii. "În calitate de reprezentant al orădenilor (n.r. - în Consiliul Local) am avut două solicitări adresate (n.r. - în urmă cu câteva luni Primăriei Oradea), care nici în ziua de astăzi nu au răspuns", a acuzat Sabău Popa.

PSD-istul nu a primit informaţii privind nivelul de salarizare a conducerii Companiei de Apă Oradea, pe care a criticat-o în mod repetat, lucru care ar trebui să fie uşor de consultat public.

"În luna septembrie a anului trecut am făcut o solicitare privind salarizarea din cadrul CAO, după ce în trei şedinţe de Consiliu Local cerusem să mi se ofere aceste informaţii şi mi-au spus să le cer în scris", a arătat consilierul.

Sabău Popa bănuiește că municipalitatea vrea să ascundă de fapt venituri exagerate ale șefilor CAO: "Motivul să fie că salariul directorului CAO este de 100.000 lei (!) pe lună, în condiţiile în care nouă ni se scumpeşte apa sau că s-au dat prime de 5.000 de euro anumitor angajaţi din cadrul CAO?", s-a întrebat acesta cu subînțeles.

Exagerări

În mod evident, cifrele enunțate de PSD-ist sunt exagerate. De altfel, după cum BIHOREANUL a mai scris, în iunie 2023, Consiliul Local Oradea a hotărât, cu votul exclusiv al reprezentanților PNL, majorarea cu 15% a salariilor directorilor de societăți din subordine începând din luna următoare.

Conform datelor prezentate atunci, directorul CAO, Lucian Chindlea, are astfel un salariu de 11.480 lei net pe lună, la fel cum au și colegii de la ADP și OTL. 

Întrebări fără răspuns

Pe de altă parte, consilierul local, care a avut schimburi de replici cu reprezentanţii administraţiei locale, pe pagina de Facebook a Primăriei, după ce aceştia l-au ironizat pe colegul său de partid Florian Sîrca, a cerut identificarea şi sancţionarea acestora.

"Am solicitat informaţii cu privire la persoanele care se ocupă de pagina oficială a Primăriei Municipiului Oradea, pentru că au lăsat comentarii care nu au nicio legătură cu pagina oficială a unei administraţii locale şi care sunt sumele cu care sunt plătite", a spus consilierul local.

Nici de data aceasta Sabău Popa nu a primit răspuns în termenul legal.

"Oare este credibilă suspiciunea că aceia care se ocupă de aceste pagini primesc salarii de 50.000 lei lunar şi o parte din aceste sume merg mai departe spre influenceri?", a întrebat pesedistul.

Liviu Sabău Popa urmează să decidă dacă va chema sau nu în instanţă Primăria Oradea și pentru lipsă de transparenţă, pe marginea acestor refuzuri de a răspunde unor cereri privind informații publice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Parca-s frati :)
In ultima poza, ala din dreapta (nush cum il cheama) zici ca ii Dragnea fara mustata =))
Postat 10 Ianuarie 2024, 09:28 de ABABAB
HAZLIU
Cine s-a trezit sa acuze Primaria de transparenta :))) Liviu Sabau Popa care a capusat si muls Ambulanta ani la rand si cel mai cu scoli degeaba si fara realizari notabile decat titluri si functii pe blat, Adrian Madar . Te si umfla rasul, nu mai vorbim de momentul cand il vezi pe Liviu Sabau Popa cum il strang hainele :)) . Tatuțu Mango v-a parasit si acum asa cum v-a invatat cand vin alegerile latrati si voi sa para ca faceti ceva .
Postat 10 Ianuarie 2024, 01:11 de Mare_blue17
acuze credibile, incredibile, necredibile
cand au confundat 100.000 pe luna cu 11.000 pe luna, nu mai e credibil sa zica ca un postac pe facebooc primeste 50.000 pe luna. Plus ca ar fi cel mai ineficient mod de a transfera banii, ca jumatate merg in taxe pe salarii la CAS si alte impozite. Daca vrei contract cu o firma, un PFA, un SRL, SA, influencer, atunci faci contract in care sa nu iti ia statul 50% din valoarea platita a contractului. Cat de transparenta, e nevoie de cat mai multa, chiar daca intrebarea uneori e pusa de opozitie, nu de cetatean, dar e interesant si cand vine partidul de opozitie, acuza ca a fost insultat pe facebook, acuza ca te da in judecata, apoi pune intrebarea cine a postat, care e salariul celui care a postat, care e adresa, nr de telefon, scoala la care ii sunt inscrisi copiii... nu e deloc o intrebare cu substrat, potential adversariala ca apoi sa ia masuri in consecinta, e doar "transparenta in interes public" :)
Postat 09 Ianuarie 2024, 16:18 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON