Unii specialiști previzionează că anul viitor va fi unul greu pentru economie, cu reduceri în multe companii, însă bihorenii n-ar trebui să fie afectați, crede directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba. Potrivit acestuia, companiile locale o vor duce mai prost, dar nu atât de prost încât să oprească producția ori să facă disponibilizări în masă.
„Dacă vă uitați la indicii bursieri activi, chiar și după alegerile din SUA, sunt în continuă creștere. Într-adevăr, sunt voci care, poate și cu o anumită dorință economică, proiectează o scădere sau, cum spun economiștii, o creștere negativă a economiei în anul 2025. (...) Însă previziunile companiilor pentru următoarea perioadă, și nu vorbim de 2-3 luni, ci de 1-3 ani, sunt de creștere economică. Că aceste creșteri nu vor fi de două cifre, doar de o singură cifră, este posibil, dar vor fi creșteri”, a declarat Békési, marți, într-o conferință de presă susținută la sediul PSD Bihor.
Directorul AJOFM Bihor, suspendat din funcție la cererea sa, timp de o lună, este și candidat social-democrat pentru Camera Deputaților.
Békési a mai spus că provocarea principală a firmelor din Bihor va fi să nu-și mai bazeze creșterea economică pe nivelul scăzut al salariilor. „În Bihor avem un cost salarial redus. Foarte multe unități de producție realizează profituri frumoase cu costuri reduse ale forței de muncă”, a spus social-democratul, arătând însă că angajații au nevoie de creșteri salariale.
„Cine nu respectă resursă umană, cred că n-are ce căuta în scop investițional în Bihor”, a mai spus Békési.
În opinia lui, salariile mici din Bihor reprezintă una dintre cele mai grave probleme ale județului. Folosindu-se de date statistice recente, din august 2024, PSD-istul a mai arătat că Bihorul este pe locul 24, în privința salariului mediu brut, care a ajuns la 7.040 lei, în timp ce media națională este de 8.443 lei.
„Astăzi nu suntem pe lista polilor importanți de dezvoltare economică nici măcar la nivel regional. Avem un rol marginal, iar economia noastră locală nu este suficient de puternică. Suntem susținători ai investițiilor publice, dar asfaltul și betonul nu țin de foame la sfârșitul lunii, când un salariat din Bihor constată că există un decalaj imens între venituri și cheltuieli”, a concluzionat Békési.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.