URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Mai 2024, 20:22

"Vă este frică!" Ultima şedinţă a Consiliului Local Oradea înaintea alegerilor s-a desfăşurat cu polemici, reproşuri şi provocări (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ultima şedinţă a Consiliului Local Oradea înaintea alegerilor locale și europarlamentare s-a desfăşurat cu polemici, reproşuri şi provocări între reprezentanţii opoziţiei PSD-iste şi cei ai puterii liberale.

O întâlnire cu potenţial exploziv...

Pentru a genera mai puţine discuţii, aparatul birocratic al municipalităţii a pus joi pe masa consilierilor locali orădeni mai puţin de 70 de documente, faţă de circa 200 de proiecte de hotărâri în alte şedinţe, şi a ales teme fără potenţial de conflict.

Printre altele, consilierii locali au fost chemaţi să voteze procesele verbale ale precedentelor cinci şedinţe, recuperarea cheltuielilor cu reabilitarea unor clădiri de la coproprietarii acestora, delimitarea unor terenuri aparţinând municipalităţii şi diferite planuri urbanistice.

Mai mult, preşedintele de şedinţă, liberalul Călin Barabaş (foto jos), le-a cerut din capul locului consilierior locali să se limiteze la intervenţii pe marginea materialelor. "Vă rog să lăsaţi campania electorală deoparte", a cerut Barabaş. Dar atmosfera s-a tensionat rapid...

PSD iese la "luptă"

Cei mai vocali au fost consilierii locali ai PSD. Social - democraţii, susţinuţi în majoritatea cazurilor şi de colegii din UDMR, s-au pronunţat "împotrivă" la o bună parte dintre materialele dezbătute.

Spre exemplu, pesediştii au refuzat să voteze proiecte de la adoptarea situaţiilor financiare ale Termoficare pe anul 2023, care a încheiat cu un "minus" de 49 milioane lei, şi până la avizarea coridoarelor de expropriere a circa 6.000 metri pătraţi de teren pentru proiectul viitoarelor pasaje pentru coridorul de mobilitate Bulevardul Magheru – strada Republicii, aparţinând majoritatea SNCFR.

Intervenţiile pesediştilor au fost cu atât mai energice cu cât acestea au fost înregistrate de un cameraman, probabil antamat pentru campania electorală.

"Ce se întâmplă cu pierderile din 2023, vor fi preluate de Primăria Oradea şi vor reprezenta o subvenţie mascată pentru Termoficare?", a întrebat PSD-istul Liviu Sabău Popa.

Poziţia acestuia a fost împărtăşită şi de colegul său, Adrian Madar (în imaginea principală foto stânga), candidatul PSD la Primăria Oradea. "Anul trecut a existat o creştere uşoară a costurilor cu gazul, cu certificatele GES (n.r. - pe care Termoficare Oradea este obligată să le achiziţioneze direct proporţional de cantitatea de dioxid de carbon produsă), în paralel cu scăderea veniturilor din bonusurile de cogenerare (n.r. - de energie termică şi energie electrică) şi vânzarea de curent. Care este strategia pe care o aveţi legat de aceste riscuri?", a întrebat Madar.

"Minusul"  Termoficare

Interpelat personal, primarul Florin Birta (în imaginea principală foto dreapta), candidat pentru al doilea mandat, le-a răspuns consilierilor vizibil iritat. "De fiecare dată în ieşirile publice acuzaţi administraţia publică orădeană că urmăreşte doar profitul instituţiilor din subordine, iată că anul trecut Termoficare a încheiat pe pierdere", a spus ironic Birta.

Solicitat de edil, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, a explicat că reprezentanţii Termoficare caută soluţii pentru acoperirea pierderilor societăţii.

"Acum doar aprobăm situaţia financiară a societăţii pe anul precedent. Conducerea societăţii a găsit cel puţin 6 - 7 soluţii pentru acoperirea pierderilor. Una dintre ele va fi supusă votului Consiliului Local într-o şedinţă viitoare", a explicat Florea (foto jos).

La rândul său, directorul Termoficare, Călin Ungur, a explicat că strategia de termoficare a Oradiei a fost deja dezbătută public şi aprobată de Consiliul Local. "Strategia noastră este de reducere a pierderilor de pe reţea şi de valorificare a apei geotermale", a spus directorul.

"Aceste proiecte au căzut?"

Situaţia a devenit şi mai încordată la votarea exproprierilor pentru viitorul coridor de mobilitate Magheru - Republicii, care va implica amenajarea a două pasaje subterane la intersecţia cu strada Louis Pasteur şi în faţa staţiei CFR.

Conform celor două proiecte de hotărâre puse în discuţie, câte unul pentru fiecare pasaj, municipalitatea orădeană urmează să exproprieze circa 6.000 mp de teren aflat, în cea mai mare parte, în proprietatea SNCFR. În total, proprietarii, urmează să fie despăgubiţi cu circa 5,5 milioane lei.

La acest punct, consilierii opoziţiei au preferat să se pronunţe direct prin vot. Cele două proiecte au adunat doar 17 voturi din partea liberalilor aflaţi în sală, faţă de minimum 19 necesare, în condiţiile în care udemeriştii s-au pronunţat "împotrivă", iar pesediştii s-au abţinut.

"Să înţeleg că aceste proiecte au căzut?", a întrebat, uşor satisfăcut, PSD-istul Adrian Madar.

Spre dezamăgirea acestuia, toate proiectele de hotărâre discutate joi au fost, însă, adoptate. Nu de alta, dar, pe lângă cei 17 liberali din sală, la şedinţa de joi au luat parte, în sistem online, şi colegii lor Camelia Buhaş, Ioan Tau şi Ioan Tirla.

Aceştia care au ridicat la 20 numărul voturilor "pentru" materialele propuse de administraţia PNL.

Reproşuri pe final de campanie...

Disputele au culminat la sfârşitul întâlnirii, la punctul "Diverse". PSD-iștii au ridicat mai multe probleme, începând de la traseul viitorului Inel Metropolitan de Nord, despre care locuitorii din Podgoria se tem că va traversa mijlocul cartierului, şi până la calitatea scăzută a apei de băut din cartierele Grigorescu şi Tineretului, pe fondul lucrărilor la reţele.

Primarul Florin Birta a repetat din nou că traseul şoselei nu a fost încă stabilit şi a promis că după încheierea lucrărilor la reţea calitatea apei va reveni la normal.

"Nu mă puteţi convinge"

Consilierul Adrian Madar nu a fost însă satisfăcut de răspunsurile primite. "Consiliul Local Oradea este desconsiderat de administraţia locală", a spus acesta cu privire la mandatul aflat pe final, invocând "materialele pentru dezbateri incomplete şi livrate cu întârziere".

Mai mult, acesta l-a provocat din nou pe primarul Florin Birta: "Vă adresez din nou invitaţia de a avea o dezbatere publică pe problemele orădenilor". PSD-istul a spus că o astfel de discuţie "bărbătească" ar fi "constructivă pentru democraţie". "Nu ştiu de ce vă eschivaţi", a spus consilierul, încheind: "Cred că vă este frică".

În replică, Florin Birta a afirmat că aleşii locali îşi dau măsura în faţa alegătorilor, nu a contracandidaţilor. "Dezbaterile reale vor avea loc pe 9 iunie, în oraş, cu populaţia (n.r. care se exprimă prin vot)", a spus Birta.

Primarul a spus că dezbaterea cerută de Madar ar fi inutilă. "Nu o să vă pot convinge pe dumneavoastră să mă votaţi şi nici dumneavoastă nu mă veţi convinge să vă votez", a zis Birta.

Cu toate acestea, la închiderea şedinţei, o parte dintre consilierii locali au mai rămas în sală minute în şir, pentru a se contrazice pe diferite teme şi a se asigura reciproc de cela mai bune intenţii. În ciuda discuţiilor în contradictoriu...

Vezi mai jos Hotărârea Consiliului Local Oradea privind expoprierile de teren din Bulevardul Magheru.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Profit vs. Nonprofit ...
"De fiecare dată în ieşirile publice acuzaţi administraţia publică orădeană că urmăreşte doar profitul instituţiilor din subordine, iată că anul trecut Termoficare a încheiat pe pierdere", a spus ironic Birta. Aceste civinte ne arată că între hemisferele cerebrale ale primarului există cam prea multe sincope. Florine, acuzația rămâne ... APL nu a făcut altceva decât să susțină strict interesele subordonatelor, pentru a încasa bani pe seama contribuabililor care vă plătesc vouă salariile, indemnizațiile, sporurile, CAS și CASS, impozitele și taxele aferente veniturilor voastre. Într-un singur mandat, primul și ultimul al lui Birta, impozitele cu taxele și tarifele impuse de municipalitate cetățenilor orașului s-au dublat, astfel că a scăzut calitatea vieții financiare a orădenilor cu cca. 25%, care reprezintă efecte directe ale "creșterilor" populiste și mincinoase ale veniturilor individuale.
Postat 31 Mai 2024, 08:37 de KP
Au cazut proiectele ?
Unele din cauza voastra, cele mai multe din cauza sovinilor care ar face orice sa incurce lucrurile. Cand ong-urile sovinilor erau la putere, voi unde erati ?
Postat 31 Mai 2024, 07:10 de Riviera
Subvebtii zici, madare? Tu, cu campania electorala in parcul de copii?
Subvebtia la miticii tai, hoaveri adica, se duce la.peste un miliard in 2023. Tot hoaverii tai din partid le da bani sa para ca miticii o duc bine. Subvebtia la Oraghe e mult redusa fata de anii anteriori, normalizarea dureaza si vine cu minusuri la inceput. Nu ma.alatur pnl sau usr sau psd sau qanon sau ce mai e, dar cand vezi kn campanii gretosenii gen "intalnire in parc (de copii)" unde vine un certaret din asta care nu intelege cum sta o campanie electorala. Ca diplomatia lor e 0. Campanie electorala inseamna sa prezinti ce ai facut si ce o sa faci. NU ce nu a facut sau a facut gresit alalalt. Din respect pt frezuta ala de madar nu am aruncat in fata lui la gunoi pliantele, am zis ca hai sa vad ce a pus acolo. Aberatii maxime, drumuri de viteza in afara cartierelor de case (de parca alora nu le.prinde bine si nu le creste preturile la cocioabe), cresterea calitatii vietii (un kpi pe care nu ai cum sa il masori real, mega vag), anveloparea termica (buzz word expirat), oraghe sa fie accesibila pentru toti samd. Si ma uit apoi pe lista de carpaci de pe cealalta parte. Vad fetea, serios? Parca il cautam printre ei sa il intreb ce il califica pe el in functia din pliant? Ca trecutul lui e de tehnician in Celestica si apoi ceva job(uri) la firme de colt. De sabau stim deja cu ambulanta, nu? Tot acolo e pe liste. Si frezuta ala nu a facut la acea intalnire poze ca doar 3 babe si 2 mosi, votanti de fuflet, fosti membri de pcr, s-au adunat langa el. Mare ii fu dezamagirea. Asa ca madare, birta, latraii de la usr, faceti campanie elegant si diplomat ca toti vedem ce se face bine, rau, prost, majoritatea nu suntem.prostii adusi cu 100 de lei la vot. Circul va dauneaza, la mitici merge, dar nu aici. Desi aveti agitatori in comentarii, parerea lor e doar o voma pe un forum public (toti aveti agitatori, sa ne intelegem). Aveti dreptul la libera exprimare, din pacate il injositi (voi sunteti injositi deja) pentru a arata cu degetul la ceilalti, putin lauda cu succesul si 0 despre insucces. Vii in campanie sa spui am facut aia, am pierdut aia si la aia puteam mai bine si cautam solutii de imbunatatire acolo si acolo. Asta e campania. Nuuuu. Porcului ii place in desert turcesc, la troaca si sa se scalde in namol. Si apropos, lui birta ii place sa faca poze cu copii, precum laudatului fost conducator.
Postat 31 Mai 2024, 06:15 de poiu
Sandu mincinosu
Mai bine ai slabi Biggie, puti la propriu si la figurat. Nu iti e rusine cum arati? Si iti mai spu iBiggie sau mare_blue. Penibil, grasimea aia produce frustrari, si se vede
Postat 31 Mai 2024, 05:34 de sanduivanov
Madare, ai munitie, foloseste-o!
Viniturile, electoratul cumparat de birtinez&gasca cu tot felul de pomeni, sunt in majoritate ,,blochisti". psd-ul ar castiga mult daca ar folosi tema anveloparii blocurilor din fonduri UE ,,[...]până la 90% dintre fondurile necesare reabilitării termice a blocurilor pot fi fonduri europene nerambursabile. 5% sunt fonduri din partea statului român, iar administrațiile locale pot contribui cu maxim 3%.[...]" https://ziare.com/izolare-termica-blocuri/izolare-reabilitare-termica-blocuri-fonduri-europene-nerambursabile-lege-1872848?utm_source=Ziare.com&utm_medium=copy-pastehttps://ziare.com/izolare-termica-blocuri/izolare-reabilitare-termica-blocuri-fonduri-europene-nerambursabile-lege-1872848
Postat 31 Mai 2024, 04:40 de pinonel
consistenta sau ipocrizie?
PSD cere subventii mai mari si profit mai mic. CET are subventie mica, dar are pierdere. PSD acuza primaria ca daca acopera pierderea sa o subventie in plus. Maica, nu da cu paru ca ieri cereai invers, sa fie subventie mai mare si profit mai mic!
Postat 30 Mai 2024, 23:07 de unu
Îi vezi pe PSD la comentarii aici si pe Bihon
Cum imi dau seama, pt că exact ce spune propaganda PSD, asta spune si PSD ::::)))) La PSD le e FRICĂ sa nu ia cu un consilier in minus ::::)))) darămite cu unul in plus :::::)))) In schimb PSD se in campanie din 28/09/2020. Rusine PSD. Cu minciuni nu ne mai convingi. Faptele contează, vorbele nu au valoare.
Postat 30 Mai 2024, 21:19 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON