Ultima şedinţă a Consiliului Local Oradea înaintea alegerilor locale și europarlamentare s-a desfăşurat cu polemici, reproşuri şi provocări între reprezentanţii opoziţiei PSD-iste şi cei ai puterii liberale.
O întâlnire cu potenţial exploziv...
Pentru a genera mai puţine discuţii, aparatul birocratic al municipalităţii a pus joi pe masa consilierilor locali orădeni mai puţin de 70 de documente, faţă de circa 200 de proiecte de hotărâri în alte şedinţe, şi a ales teme fără potenţial de conflict.
Printre altele, consilierii locali au fost chemaţi să voteze procesele verbale ale precedentelor cinci şedinţe, recuperarea cheltuielilor cu reabilitarea unor clădiri de la coproprietarii acestora, delimitarea unor terenuri aparţinând municipalităţii şi diferite planuri urbanistice.
Mai mult, preşedintele de şedinţă, liberalul Călin Barabaş (foto jos), le-a cerut din capul locului consilierior locali să se limiteze la intervenţii pe marginea materialelor. "Vă rog să lăsaţi campania electorală deoparte", a cerut Barabaş. Dar atmosfera s-a tensionat rapid...
PSD iese la "luptă"
Cei mai vocali au fost consilierii locali ai PSD. Social - democraţii, susţinuţi în majoritatea cazurilor şi de colegii din UDMR, s-au pronunţat "împotrivă" la o bună parte dintre materialele dezbătute.
Spre exemplu, pesediştii au refuzat să voteze proiecte de la adoptarea situaţiilor financiare ale Termoficare pe anul 2023, care a încheiat cu un "minus" de 49 milioane lei, şi până la avizarea coridoarelor de expropriere a circa 6.000 metri pătraţi de teren pentru proiectul viitoarelor pasaje pentru coridorul de mobilitate Bulevardul Magheru – strada Republicii, aparţinând majoritatea SNCFR.
Intervenţiile pesediştilor au fost cu atât mai energice cu cât acestea au fost înregistrate de un cameraman, probabil antamat pentru campania electorală.
"Ce se întâmplă cu pierderile din 2023, vor fi preluate de Primăria Oradea şi vor reprezenta o subvenţie mascată pentru Termoficare?", a întrebat PSD-istul Liviu Sabău Popa.
Poziţia acestuia a fost împărtăşită şi de colegul său, Adrian Madar (în imaginea principală foto stânga), candidatul PSD la Primăria Oradea. "Anul trecut a existat o creştere uşoară a costurilor cu gazul, cu certificatele GES (n.r. - pe care Termoficare Oradea este obligată să le achiziţioneze direct proporţional de cantitatea de dioxid de carbon produsă), în paralel cu scăderea veniturilor din bonusurile de cogenerare (n.r. - de energie termică şi energie electrică) şi vânzarea de curent. Care este strategia pe care o aveţi legat de aceste riscuri?", a întrebat Madar.
"Minusul" Termoficare
Interpelat personal, primarul Florin Birta (în imaginea principală foto dreapta), candidat pentru al doilea mandat, le-a răspuns consilierilor vizibil iritat. "De fiecare dată în ieşirile publice acuzaţi administraţia publică orădeană că urmăreşte doar profitul instituţiilor din subordine, iată că anul trecut Termoficare a încheiat pe pierdere", a spus ironic Birta.
Solicitat de edil, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, a explicat că reprezentanţii Termoficare caută soluţii pentru acoperirea pierderilor societăţii.
"Acum doar aprobăm situaţia financiară a societăţii pe anul precedent. Conducerea societăţii a găsit cel puţin 6 - 7 soluţii pentru acoperirea pierderilor. Una dintre ele va fi supusă votului Consiliului Local într-o şedinţă viitoare", a explicat Florea (foto jos).
La rândul său, directorul Termoficare, Călin Ungur, a explicat că strategia de termoficare a Oradiei a fost deja dezbătută public şi aprobată de Consiliul Local. "Strategia noastră este de reducere a pierderilor de pe reţea şi de valorificare a apei geotermale", a spus directorul.
"Aceste proiecte au căzut?"
Situaţia a devenit şi mai încordată la votarea exproprierilor pentru viitorul coridor de mobilitate Magheru - Republicii, care va implica amenajarea a două pasaje subterane la intersecţia cu strada Louis Pasteur şi în faţa staţiei CFR.
Conform celor două proiecte de hotărâre puse în discuţie, câte unul pentru fiecare pasaj, municipalitatea orădeană urmează să exproprieze circa 6.000 mp de teren aflat, în cea mai mare parte, în proprietatea SNCFR. În total, proprietarii, urmează să fie despăgubiţi cu circa 5,5 milioane lei.
La acest punct, consilierii opoziţiei au preferat să se pronunţe direct prin vot. Cele două proiecte au adunat doar 17 voturi din partea liberalilor aflaţi în sală, faţă de minimum 19 necesare, în condiţiile în care udemeriştii s-au pronunţat "împotrivă", iar pesediştii s-au abţinut.
"Să înţeleg că aceste proiecte au căzut?", a întrebat, uşor satisfăcut, PSD-istul Adrian Madar.
Spre dezamăgirea acestuia, toate proiectele de hotărâre discutate joi au fost, însă, adoptate. Nu de alta, dar, pe lângă cei 17 liberali din sală, la şedinţa de joi au luat parte, în sistem online, şi colegii lor Camelia Buhaş, Ioan Tau şi Ioan Tirla.
Aceştia care au ridicat la 20 numărul voturilor "pentru" materialele propuse de administraţia PNL.
Reproşuri pe final de campanie...
Disputele au culminat la sfârşitul întâlnirii, la punctul "Diverse". PSD-iștii au ridicat mai multe probleme, începând de la traseul viitorului Inel Metropolitan de Nord, despre care locuitorii din Podgoria se tem că va traversa mijlocul cartierului, şi până la calitatea scăzută a apei de băut din cartierele Grigorescu şi Tineretului, pe fondul lucrărilor la reţele.
Primarul Florin Birta a repetat din nou că traseul şoselei nu a fost încă stabilit şi a promis că după încheierea lucrărilor la reţea calitatea apei va reveni la normal.
"Nu mă puteţi convinge"
Consilierul Adrian Madar nu a fost însă satisfăcut de răspunsurile primite. "Consiliul Local Oradea este desconsiderat de administraţia locală", a spus acesta cu privire la mandatul aflat pe final, invocând "materialele pentru dezbateri incomplete şi livrate cu întârziere".
Mai mult, acesta l-a provocat din nou pe primarul Florin Birta: "Vă adresez din nou invitaţia de a avea o dezbatere publică pe problemele orădenilor". PSD-istul a spus că o astfel de discuţie "bărbătească" ar fi "constructivă pentru democraţie". "Nu ştiu de ce vă eschivaţi", a spus consilierul, încheind: "Cred că vă este frică".
În replică, Florin Birta a afirmat că aleşii locali îşi dau măsura în faţa alegătorilor, nu a contracandidaţilor. "Dezbaterile reale vor avea loc pe 9 iunie, în oraş, cu populaţia (n.r. care se exprimă prin vot)", a spus Birta.
Primarul a spus că dezbaterea cerută de Madar ar fi inutilă. "Nu o să vă pot convinge pe dumneavoastră să mă votaţi şi nici dumneavoastă nu mă veţi convinge să vă votez", a zis Birta.
Cu toate acestea, la închiderea şedinţei, o parte dintre consilierii locali au mai rămas în sală minute în şir, pentru a se contrazice pe diferite teme şi a se asigura reciproc de cela mai bune intenţii. În ciuda discuţiilor în contradictoriu...
Vezi mai jos Hotărârea Consiliului Local Oradea privind expoprierile de teren din Bulevardul Magheru.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.