URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 August 2023, 22:29

"Vă dau în scris, nu vom face niciun drum!": Locatarii din Nufărul l-au convins pe primarul Florin Birta să modifice un proiect (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost forfotă, luni seară, pe aleea plină de arbori de la blocurile Qb2 şi Qb3 de pe Aleea Onisifor Ghibu, din cartierul Nufărul. Zeci de locatari s-au adunat pentru a-şi spune nemulţumirile primarului Florin Birta legate de masterplanul de regenerare urbană Nufărul 1. Majoritatea dintre ei şi-au dorit un singur lucru: să oprească construirea unui drum pe terenul unde în prezent se află un spaţiu verde, plin de arbori.

Primăria promite

Discuţiile au început la ora 18, când primarul Florin Birta, însoţit de viceprimarul Marcel Dragoş şi arhitectul-şef Radu Fortiş, a fost înconjurat de zeci de riverani care locuiesc pe Aleea Onisifor Ghibu.

"În 18 iulie am depus la Primăria Oradea o petiţie şi un memorandum. Din cei 100 de proprietari de apartamente ale celor două blocuri (n.r. Qb2 şi Qb3), 91 am semnat o petiţie prin care am cerut municipalităţii să oprească masacrul spaţiului verde de care noi ne bucurăm în fiecare zi. Până acum nu ni s-a răspuns. Şi vrem să ştim acum ce se va întâmpla cu aceşti circa 80 de arbori", i-a spus primarului Daniela Chiş (foto dreapta), unul dintre locatarii cei mai vocali şi documentaţi.

BIHOREANUL a scris la vremea respectivă despre doleanţele cetăţenilor, precum şi despre protestul la care au participat, cerând oprirea transformării zonei într-un drum, mai multe parcări şi o pistă pentru biciclişti.

În replică, Florin Birta le-a spus că este doar un proiect şi că s-a întâlnit cu ei tocmai pentru a discuta aceste aspecte.  

"Am fi vrut să vorbim şi cu proiectantul, să vedem ce părere are despre zona aceasta şi cum a gândit el proiectul. Noi credem că l-a făcut folosindu-se doar de hărţi de pe Street View (n.r. aplicaţia Google)", a spus un alt locatar.

Spiritele s-au încins rapid şi majoritatea cetăţenilor au vrut să ştie clar dacă proiectul continuă în acest fel sau nu. Mai mult, aceştia i-au cerut primarului un răspuns în scris la petiţie, precum şi decizia finală în cazul amenajării drumului.

Discuţiile s-au întins pe seama acestei teme circa 30 de minute, până când oamenii au primit satisfacție.

"Vă dau în scris, nu vom face niciun drum. Aţi spus că nu doriţi, noi vă înţelegem. A fost doar o propunere. În septembrie vă promitem că va fi şi PUZ-ul modificat, care nu va mai include niciun drum pe aici", i-a liniştit Birta.

Prieteni la despărţire

Alţi orădeni au mai pus întrebări cu privire la parcările care urmează să fie construite, la locurile de joacă ori dacă se va ieftini gigacaloria odată cu modernizarea cartierului.

"Ştiţi şi dumneavoastră că în acest cartier nu s-a mai investit nimic în ultimii ani. Cea mai mare problemă este a parcărilor. Proiectul este de aşa natură încât să rezolve probleme majore ale cartierului pentru ca acesta să poată avea toate facilităţile", le-a mai spus Birta.

Spre finalul întâlnirii, unii dintre cetăţeni au cerut detalii suplimentare despre viitoarele drumuri şi căi de acces, dar şi despre durata lucrărilor. N-au mai fost însă opozanţi, căci şi-au atins scopul: brazii, molizii, nucii ori arţarii pe care unii dintre ei i-au plantat vor rămâne în picioare.

"Trăiască spiritul cetăţenesc", a concluzionat orădeanca Carmen Avram. 

Masterplanul de regenerare urbană Nufărul 1 a fost aprobat într-o şedinţă de Consiliu Local în luna aprilie şi presupune, în acte, îmbunătăţirea condiţiilor de locuire, amenajarea spaţiilor verzi, a unor pieţe, parcuri şi mobilier urban, precum şi modernizarea infrastructurii urbane, de la reţele la drumuri şi transport în comun.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Ka...
O mie de specializări într-un singur sac cu rah_t.
Postat 23 August 2023, 07:27 de 1
#1 ...
... mai prost ca ultimul.
Postat 22 August 2023, 21:57 de KP
::::))))))
Pt unii nici asa nu e bine :::::))))
Postat 22 August 2023, 19:29 de Sandu2100
"Trăiască spiritul cetăţenesc"
Spiritul cetatenesc de la origini si pana acum inseamna renuntarea la interesul personal sau de grup in favoarea interesului general, al cetatii.Voi cautati sa va aparati linistea si zona de confort ascunzandu-va in spatele copacilor.Doriti o schimbare si o evolutie in bine dar sa plateasca doar altii pretul pentru ea. Actualul pod peste Cris de pe Sovata, in locul celui de pontoane, a fost construit insotit de protestele riveranilor care si-au vazut spulberata linistea dar este folosit de tot orasul si este plin la orice ora. Podul Centenarului a fost construit in protestele celor de pe Ady Endre si este foarte util pentru toti ceilalti. Sunteti mari ecologisti care nu mai puteti de grija copacilor dar aveti una, doua sau chiar trei masini pe familie.Va trebuie locuri de parcare pentru toate si drumuri dar ele sa treaca pe sub geamurile altora nu sub ale voastre. Mie personal si probabil multor altora ne-ar folosi o intrare in Nufarul 1 dinspre Morii. Asa ca indemn Primaria sa dea dovada de acel " spirit cetatenesc " si sa aiba ca si pana acum in vedere interesul orasului. Modernizarea in toata lumea asta inseamna deranj pentru toti nu doar pentru unii.
Postat 22 August 2023, 13:07 de 1
O porcarie de proiect si un mincinos de primar
Dupa ce au distrus circulatia in Nufaru in specisl pe Noica si Morii, acum ei incearca sa distruga complet linistea cartierului cu legatuti directe intre Nufarului cu Ghibu Bumbac, ssu Ghibu cu Morii si Noica , toate astea sa scada traficul de pe mega coridorul de mobilitate , mutand masinile printre blocuri, curtile linistite pline de verdeata. Nu e singura zona unde va fi distrusa verdeata si linistea, e de ajuns sa vedeti tot proiectul din Nufaru. Oricum in proiect vor fi taiati 800 de copaci , nu doar cei 80 de langa cele 2 blocuri. In Nufaru tocmai de aceea erau asa strazile facute sa existe liniste, nu sa treaca toate masinile direct printre blocuri. Asa va fi in Civic ca in Nufaru, vor fi necesare modificari ca sa rezolve porcaria de trafic din Nufaru dupa marea modernizare.
Postat 22 August 2023, 08:51 de Mihaita
Încrederea în politruci, hm...
Pariu că pe acolo va trece drum, stradă ...
Postat 22 August 2023, 07:53 de Maikeltroll
Naivitate mare la locatarii din Nufărul.
Din moment ce 91% dintre oamenii care locuiesc în blocurile de pe avea străduță au înaintat deja o solicitare scrisă pentru a se menține vegetația arboricolă ... la ce a mai trebuit dezbătut subiectul, cu prezența presiunii edililor la fața locului? Pariu fac cu oricare dintre proprietarii apartamentelor că, dacă prin absurd, PNL va mai avea prin majoritate după alegerile locale de anul viitor ... Masterplanul cu pricina, semnat de primar și arhitectul șef, odată cu adoptarea acestuia de către consiliul local, va fi pus pus în aplicare. Oamenii au fost păcăliți pentru că ei nu cunosc procedura ... un masterplan, odată aprobat prin consiliu, ca să fie modificat, trebuie abrogat prima dată hotărârea inițială și apoi adoptată alta care să motiveze noul proiect.
Postat 22 August 2023, 07:14 de KP
DA
deci se poate , apoi sa iti iasa si la urmatoarele tot asa , daca o dai cu verdeata pe cap de locuitor , asa mai spre toronto decat bari , in stats , poti sa sapi si metrou ...
Postat 22 August 2023, 06:13 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON