A fost forfotă, luni seară, pe aleea plină de arbori de la blocurile Qb2 şi Qb3 de pe Aleea Onisifor Ghibu, din cartierul Nufărul. Zeci de locatari s-au adunat pentru a-şi spune nemulţumirile primarului Florin Birta legate de masterplanul de regenerare urbană Nufărul 1. Majoritatea dintre ei şi-au dorit un singur lucru: să oprească construirea unui drum pe terenul unde în prezent se află un spaţiu verde, plin de arbori.
Primăria promite
Discuţiile au început la ora 18, când primarul Florin Birta, însoţit de viceprimarul Marcel Dragoş şi arhitectul-şef Radu Fortiş, a fost înconjurat de zeci de riverani care locuiesc pe Aleea Onisifor Ghibu.
"În 18 iulie am depus la Primăria Oradea o petiţie şi un memorandum. Din cei 100 de proprietari de apartamente ale celor două blocuri (n.r. Qb2 şi Qb3), 91 am semnat o petiţie prin care am cerut municipalităţii să oprească masacrul spaţiului verde de care noi ne bucurăm în fiecare zi. Până acum nu ni s-a răspuns. Şi vrem să ştim acum ce se va întâmpla cu aceşti circa 80 de arbori", i-a spus primarului Daniela Chiş (foto dreapta), unul dintre locatarii cei mai vocali şi documentaţi.
BIHOREANUL a scris la vremea respectivă despre doleanţele cetăţenilor, precum şi despre protestul la care au participat, cerând oprirea transformării zonei într-un drum, mai multe parcări şi o pistă pentru biciclişti.
În replică, Florin Birta le-a spus că este doar un proiect şi că s-a întâlnit cu ei tocmai pentru a discuta aceste aspecte.
"Am fi vrut să vorbim şi cu proiectantul, să vedem ce părere are despre zona aceasta şi cum a gândit el proiectul. Noi credem că l-a făcut folosindu-se doar de hărţi de pe Street View (n.r. aplicaţia Google)", a spus un alt locatar.
Spiritele s-au încins rapid şi majoritatea cetăţenilor au vrut să ştie clar dacă proiectul continuă în acest fel sau nu. Mai mult, aceştia i-au cerut primarului un răspuns în scris la petiţie, precum şi decizia finală în cazul amenajării drumului.
Discuţiile s-au întins pe seama acestei teme circa 30 de minute, până când oamenii au primit satisfacție.
"Vă dau în scris, nu vom face niciun drum. Aţi spus că nu doriţi, noi vă înţelegem. A fost doar o propunere. În septembrie vă promitem că va fi şi PUZ-ul modificat, care nu va mai include niciun drum pe aici", i-a liniştit Birta.
Prieteni la despărţire
Alţi orădeni au mai pus întrebări cu privire la parcările care urmează să fie construite, la locurile de joacă ori dacă se va ieftini gigacaloria odată cu modernizarea cartierului.
"Ştiţi şi dumneavoastră că în acest cartier nu s-a mai investit nimic în ultimii ani. Cea mai mare problemă este a parcărilor. Proiectul este de aşa natură încât să rezolve probleme majore ale cartierului pentru ca acesta să poată avea toate facilităţile", le-a mai spus Birta.
Spre finalul întâlnirii, unii dintre cetăţeni au cerut detalii suplimentare despre viitoarele drumuri şi căi de acces, dar şi despre durata lucrărilor. N-au mai fost însă opozanţi, căci şi-au atins scopul: brazii, molizii, nucii ori arţarii pe care unii dintre ei i-au plantat vor rămâne în picioare.
"Trăiască spiritul cetăţenesc", a concluzionat orădeanca Carmen Avram.
Masterplanul de regenerare urbană Nufărul 1 a fost aprobat într-o şedinţă de Consiliu Local în luna aprilie şi presupune, în acte, îmbunătăţirea condiţiilor de locuire, amenajarea spaţiilor verzi, a unor pieţe, parcuri şi mobilier urban, precum şi modernizarea infrastructurii urbane, de la reţele la drumuri şi transport în comun.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.