URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Iulie 2013, 14:11

Vă amintiţi de Radu Enescu? Editorialele scriitorului văd din nou lumina tiparului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oameni de cultură, jurnalişti, foşti colegi de redacţie sau simpli admiratori, plus câţiva politicieni (care, fără excepţie, au întârziat) au participat, marţi, la proaspăt redeschisa cafenea Gong, la un frumos moment de rememorare a personalităţii scriitorului Radu Enescu, prilejuită de lansarea unui volum ce cuprinde publicistica postrevoluţionară a singurului dizident autentic al Oradiei.

Cartea a apărut sub egida Asociaţiei Culturale D'Art, cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al companiei Adeplast, sub coordonarea jurnalistului Nicolae Pop, şi cuprinde articole publicate de Enescu între anii 1990-1994 în publicaţiile orădene Gazeta de Vest şi Noua de Vest, scoase la lumină cu răbdare din colecţiile Bibliotecii Judeţene şi ale unor jurnalişti ai vremii.

"Scopul acestui demers este acela de a reda publicului una dintre cel mai lucide voci ale României post-comuniste, să întregim imaginea de scriitor şi critic de artă a lui Radu Enescu cu aceea de publicist", a spus ziaristul Nicolae Pop.

Figura complexă a omului de cultură a fost evocată de directorul revistei Familia, Ioan Moldovan, şi de custodele Muzeului Iosif Vulcan, Ioan F. Pop, primul prezentându-l pe Radu Enescu drept "personalitate puternică a scrisului şi gândirii româneşti", iar al doilea perminţându-şi chiar o premoniţie deloc optimistă: "Nu vom mai vedea degrabă un om de cultură de o asemenea talie intelectuală pe malurile Crişului Repede".

Radu Enescu (1925-1994) a fost un apreciat scriitor, eseist, filozof şi jurnalist orădean, absolvent de filozofie la Cluj, cu Summa cum Laude, student strălucit al lui Lucian Blaga şi asistent al filosofului şi academicianului D.D. Roşca, membru al celebrului cerc literar de la Sibiu, redactor literar la mai multe reviste din ţară şi, totodată, redactor şef adjunct al Familiei, între 1966-1987. A publicat patru cărţi.

Prezentându-l pe Radu Enescu, poetul I.F. Pop a reamintit că scriitorul era un intelectual eminent, care la 16 ani citea "Critica raţiunii pure", fiind totodată românul care a scris prima monografie Franz Kafka, unul dintre cei mai buni cunoscători ai filozofiei germane, dar şi un poliglot şi un filoamerican convins (după o vizită în SUA în vremea comunismului, a avut îndrăzneala să-şi picteze întreg tavanul locuinţei sub forma steagului american).

De altfel, de numele lui Radu Enescu este legat şi singurul act asumat de dizidenţă anticomunistă în Oradea. Deşi era un personaj temător, care cunoscuse la propriu frica în perioada facultăţii, marcată de epurările comuniste, scriitorul a şocat la finele anului 1989 prin redactarea unei scrisori deschise către Uniunea Scriitorilor, în favoarea poetului Mircea Dinescu, aflat în arest la domiciliu.

Epistola avea să fie citită la Radio Europa Liberă, fapt ce îl transforma automat pe autor în victimă a Securităţii. "Câteva zile Radu Enescu a stat pur şi simplu ascuns, iar dacă nu cădea regimul nu se ştie ce s-ar fi întâmplat cu el", a amintit Ioan F. Pop.

Scurta publicistică post-revoluţionară, prinsă în întregime în noul volum, arată un Radu Enescu eliberat de povara comunismului, un militant pro-occidental şi liberal, adversar declarat al fesenismului şi naţionalismului exacerbat, articolele purtând tuşa radicalismului caracteristic anilor 90. "Volumul dă seama de cea de-a doua copilărie a lui Radu Enescu, copilăria fiind, se ştie, spaţiul libertăţii şi al jocului absolut", aşa a "scuzat" scriitorul Florin Ardelean subiectivismul, ironia, chiar băşcălia prezente în editorialele lui Enescu dedicate politicienilor zilei.

O singură apariţie stridentă a umbrit lansarea de carte: discursul patetic al fostului director al Teatrului Naţional timişorean, Ion Ieremia, "repatriat" de doi ani la Oradea. În loc să vorbească de omul zilei, Ieremia a vorbit cu patos despre sine, prezentându-se, în jena generală a asistenţei, ca fiind un intelectual de soi care cere "să fie reprimit în societatea civilă orădeană", asta după ce ceruse să fie primit în PNL şi n-a primit răspuns de la "melancolicul" Cornel Popa, prezent la eveniment.

"Faceţi cerere scrisă", a răspuns, cu umor aspru, Ioan Moldovan. Poate cu aceleaşi cuvinte, şi în acelaşi ton în care ar fi zis-o, acum două decenii, şi sarcasticul Radu Enescu...

UPDATE:

Volumul "Radu Enescu - Publicistică (1990-1994)" poate fi comandat prin email la informatiapop@gmail.com sau la telefon 0744-301.605.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bravo!
Felicitări organizatorilor acestei lansări! De cel puțin o săptămână e promovată lansarea asta în presa locală, dar nu găsești niciunde informații despre librăriile în care se găsește cartea și eventual cât costă. Altfel la PR se pricep cu toții.
Postat 30 Iulie 2013, 14:44 de Andrei
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON