Pompierii bihoreni au intervenit, luni, pentru stingerea a două incendii produse la utilaje agricole ieşite la muncile câmpului.
Primul s-a petrecut pe un teren din localitatea Tăut, comuna Batăr, în jurul orei 18.25. O presă de balotat a fost cuprinsă de flăcări, dar pompierii Gărzii Tinca au stins rapid focul, limitând pagubele la balotul de fân din interiorul utilajului. "Evenimentul a fost provocat, cel mai probabil, de scântei mecanice provenite de la utilajul respectiv", a declarat maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.
În jurul orei 22.15, militarii au fost chemaţi în Chiribiş, comuna Tăuteu, unde un tractor a luat foc. Pompierii au stins incendiul în mai puţin de 10 minute, dar instalaţia electrică şi planşa de bord a tractorului au fost distruse.
Sfaturi pentru agricultori
Pompierii le reamintesc agricultorilor să fie prudenţi şi să nu ignore măsurile de siguranţă, pentru a evita să-şi distrugă culturile şi bunurile. Tractoarele, combinele şi celelalte maşini agricole vor fi revizuite din timp, înlăturându-se toate defecţiunile care ar putea produce incendii, iar lucrările agricole se vor efectua numai cu utilaje verificate tehnic din punct de vedere al dispozitivelor parascântei.
Totodată, mecanizatorii şi şoferii care participă la lucrările agricole vor fi instruiţi în mod special, pentru a cunoaşte pericolele, cauzele de incendiu precum şi regulile şi măsurile de apărare împotriva incendiilor, mânuirea stingătoarelor şi modul practic de acţiune în caz de incendiu.
Toate maşinile şi utilajele agricole, precum şi cele care au acces în zonele cu vegetaţie uscată sau deşeuri combustibile, vor fi dotate cu stingătoare, bidoane cu apă, lăzi cu nisip şi mături cu coada de cel puţin doi metri.
Alimentarea cu carburanţi se va face în punctele de alimentare special amenajate, fiind interzise transportul şi transvazarea lichidelor combustibile în vase deschise sau confecţionate din material plastic şi alimentarea în lan sau la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de acestea, a autovehiculelor, maşinilor şi utilajelor agricole.
Remedierea unor defecţiuni apărute la maşinile şi utilajele agricole se va face la o distanţă de cel puţin 100 de metri faţă de lanurile nerecoltate, mirişti sau vegetaţie uscată.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.