URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 06 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Februarie 2022, 17:02

USR Oradea cere Primăriei dublarea alocărilor pentru proiectele de bugetare participativă. De unde ar putea veni banii?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

USR Oradea a transmis Primăriei cinci propuneri pe marginea proiectului bugetului local pe anul 2022.

"Să intrăm într-o normalitate"

Potrivit unui comunicat, Uniunea au cerut dublarea alocărilor pentru proiectele de bugetare participativă - de la 1,5 milioane lei la 3 milioane lei - şi triplarea finanţărilor pentru organizaţiile non-guvernamentale, de la 300.000 lei la 1 milion de lei.

"Printre propunerile noastre se numără creşterea alocării la 3 milioane de lei a finanţării programului de Buget Participativ şi alocarea unor sume pentru demararea proiectelor deja declarate câştigătoare în ediţiile trecute şi creşterea la 1 milion de lei a bugetului pentru ONG-uri şi tineret", se menţionează în comunicat.

Daniel Palaghianu (foto), liderul USR Oradea, a declarat pentru BIHOREANUL că solicitările formaţiunii sunt pe deplin îndreptăţite.

"Cerem dublarea bugetului pentru bugetarea participativă pentru ca Primăria să poată implementa proiectele deja propuse de orădeni şi să poată demara altele noi. După doi ani de pandemie, care - înţelegem, au fost o perioadă grea şi nu s-au făcut astfel de alocări - ar trebui să intrăm într-o normalitate", a spus preşedintele USR Oradea.

Palaghianu a afirmat că solicitările filialei locale nici măcar nu sunt exagerate. "Pe legea 350 din 2005, care vorbeşte despre finanţarea ONG-urilor, foarte multe municipalităţi, cum sunt Timişoara sau Iaşi, alocă 1% din buget pentru acest domeniu. La nivelul Oradiei, 1% din buget ar însemna undeva la 11 milioane lei. Bun, nu cerem atât, dar trebuie să începem de undeva", a argumentat reprezentantul USR.

Creşă şi autobuze pentru copii

În propunerile făcute pe marginea proiectului de buget, USR Oradea a mai cerut alocarea a 100.000 lei pentru realizarea Studiului de Fezabilitate şi a Proiectului Tehnic pentru construirea încă unei creşe.

"În 2021 aproximativ 59% dintre copiii înscrişi la creşă nu au prins loc. Mai exact, 582 de copii au rămas pe listele de aşteptare. În toate cele 15 creşe din Oradea cererea a fost dublă faţă de locurile disponibile. Cele doiă creşe pe care autorităţile locale vor să le construiască în oraş sunt insuficiente, dacă ne uităm numai la datele din ultimii ani", se menţionează în comunicatul USR.

La fel, USR Oradea a propus înfiinţarea "rutelor şcolare". Conform propunerii, autobuzele OTL ar putea să prelua elevii orădeni din puncte fixe ca să îi ducă şi să îi aducă de la şcoală astfel încât părinţii să nu mai aglomereze cu maşinile traficul auto dimineaţa şi la amiază.

"Municipiul Braşov a înfiinţat deja 12 astfel de rute încă din toamna anului trecut şi a împânzit, cu staţii dese, tot oraşul. La fel s-ar putea face şi în Oradea. Cu optimizarea activităţii, poate că OTL nici nu ar trebui să cumpere alte autobuze, ci să le folosească mai bine pe cele existente", a spus Palaghianu.

"Domnul primar a promis"

Reprezentanţii USR Oradea sunt de părere că implementarea rutelor şcolare va reduce traficul auto şi poluarea din oraş cu efecte pozitive asupra calităţii vieţii orădenilor.

Tot reducerea poluării vizează şi propunerea iniţializării de către municipalitate a unui program multianual de plantare în Oradea a 6.000 de arbori din specii indigene.

Liderul USR Oradea spune că propunerea nici măcar nu este nouă. "În urmă cu câţiva ani, municipalitatea a plantat în cartierele Tineretului şi Mihai Eminescu arbori care s-au uscat total. Domnul primar Florin Birta a promis în campania electorală că îi va înlocui şi va planta 6.000 de arbori. Nu-i cerem decât să se ţină de cuvânt", a spus Palaghianu.

Cu finanţare din bugetul APTOR

Având în vedere că fiecare dintre cele cinci propuneri înaintate de către USR au implicaţii bugetare, USR Oradea a venit şi cu o soluţie de finanţare.

"Partea din buget care se referă la cheltuielile de capital nu o comentăm şi nu o amendăm întrucât nu avem acces la suficiente informaţii privind necesitatea şi oportunitatea unor investiţii propuse de municipalitate. Dar, pentru partea de buget, care vizează cheltuielile operaţionale, cred că pot fi redirecţionate nişte sume decente către cele cinci amendamente", a spus Palaghianu.

USR Oradea a formulat chiar o propunere concretă. "În anul precedent, bugetul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune a fost de 4,5 milioane lei. Anul acesta suma va creşte la 11 milioane lei, cel mai mare buget al APTOR de până acum, în condiţiile în care cel mai mult a primit în 2019 - 7 milioane lei. Cred că ar fi o posibilitate să se ia aceşti ani de acolo", a argumentat Palaghianu.

Reprezentanţii USR Oradea au mai arătat că finanţarea acestor proiecte s-ar putea face şi din bugetul Fundaţiei pentru Protecţia Monumentelor Bihor al cărei buget a fost majorat anul acesta de cinci ori, de la 1 milion lei la 5 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Incompetenti si hoti
S-au trezit si acesti orfani sa faca declaratii. Macar daca ar aduce un aport propriu, sa prezinte ideile gandite de ei, nu de altii. Finantarea prin PNRR sau PNDL3 a autobuzelor scolare a fost propusa de un consilier PSD in CLO. USR nu are loc in Oradea, e un partid mic cu oameni prosti pregatiti, chiar incompetenti. Si-au aratat capacitatea acum, prin aceasta “propunere”. Vai de ei …
Postat 08 Februarie 2022, 20:21 de bihooorel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5669 RON
  • 1 EUR = 4.975 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON