URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 15 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Octombrie 2024, 18:05

Urmează testele de siguranţă. Pasajul rutier din Calea Borşului ar urma să fie deschis în ultima săptămână din octombrie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pasajul rutier construit de-a lungul Căii Borșului ar urma să fie deschis circulaţiei în ultima săptămână din octombrie.

Au mai rămas două săptămâni

În cursul zilei de marţi, constructorii montau parapetele metalice de siguranţă de pe marginea pasajului, precum şi cele despărţitoare, de tip New Jersey, din beton, care vor fi amplasate pe mijlocul căii de rulare, pentru a despărţi cele două sensuri de mers.

„Cea mai mare parte a lucrărilor la pasaj sunt deja finalizate. Mai trebuie turnat stratul final de asfalt, finalizate rosturile de dilatare, trasate marcajele rutiere, precum şi montate parapetele de protecţie", a declarat pentru BIHOREANUL directorul tehnic al Primăriei Oradea, Sebastian Marchiş.

Marţi, traficul auto pe Calea Bihorului, dinspre oraş către comuna Borş, era deviat pe ambele sensuri de mers, mașinile traversând zona pe partea dinspre Parcul Industrial.

În partea dreaptă a pasajului, constructorii lucrau la asfaltarea trotuarului, precum şi a drumului de legătură cu terminalul intermodal din Episcopia Bihor. În plus, electricienii coborau în subteran toate cablurile care deservesc sistemul de iluminat.

În zona sensului giratoriu de sub pasaj, o echipă de muncitori vopseau tablierul metalic al acestuia.

„Se fac ultimele lucrări în pregătirea testelor şi auditului de siguranţă a circulaţiei programate pentru săptămâna viitoare. Odată ce vor fi făcute acestea, dacă nu vor fi identificate probleme, traficul auto pe pasaj ar putea fi deschis în ultima săptămână din octombrie”, a spus Marchiş.

Pasaj cu drum colector

După cum BIHOREANUL a mai scris, lucrările de construire a pasajului din Calea Borşului au fost atribuite de municipalitate în 2023, pentru suma de 53,7 milioane lei, către o asociere de firme reprezentată de Freyrom.

Finanţată din fonduri europene, construcţia pasajului - începută în decembrie - a fost licitată la pachet cu cea a unui drum colector lung de 2,2 kilometri, situat de-a lungul Căii Borşului, şi amenajarea drumului de legătură dintre acesta şi terminalul intermodal dat deja în funcţiune în zona Gării Episcopia.

Termenul contractual de execuţie a lucrărilor este de 20 de luni, cu predare la sfârşitul anului viitor, dar acesta ar putea fi înjumătăţit.

Scopul investiției este fluidizarea traficului în acea zonă, asigurarea accesului la terminalul intermodal și facilitarea accesului la parcul industrial. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5501 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON