În această vară, evenimentele nu intră în vacanţă. La imboldul noii conduceri a Consiliului Judeţean Bihor, instituţiile de cultură din subordine au lansat stagiuni estivale, astfel că orădenii nu sunt nevoiţi să se despartă nici măcar temporar de spectacole de teatru şi de concerte semnate de artiştii locali.
În paralel, Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune pregăteşte câteva dintre evenimentele preferate ale locuitorilor urbei, între care Street Food Festival şi European Music Open.
Spectacolele din Orăşel
Teatrul Regina Maria, care a ţinut şi în 2020 spectacole de vară, are o agendă plină pentru luna iulie. În seara de 10 a lunii, în Sala Mare, actorii trupei Iosif Vulcan vor juca pentru prima oară spectacolul "Nişte zile ciudate", pentru adolescenţi, al cărui scenariu a fost scris tocmai pornind de la provocările vârstei, descrise de tineri orădeni.
Pe 16 iulie, în Orăşelul Copiilor, aceeaşi trupă va prezenta spectacolul "Ursul şi Cerere în căsătorie" (de A.P. Cehov, regia: Petre Panait), iar pe 17 iulie tot acolo se va ţine un spectacol de improvizaţie numit "Show cu ImProductivii".
Trupa de copii Arcadia a pregătit chiar o premieră pentru luna aceasta. Este vorba despre spectacolul "Băieţelul care se putea muşca de nas", după un text de Alex Moldovan, care va avea prima reprezentaţie pe 9 iulie, la Orăşelul Copiilor, dar va putea fi văzut şi pe 10, respectiv 13 iulie. Din programul lunii mai fac parte şi "1+1=1" (în 18 iulie), "Cenuşăreasa" (25 iulie) şi "MateMagica" (30 iulie).
Danţuri de seară
Ansamblul Artistic Profesionist Crişana, din subordinea Teatrului, a programat pentru prima oară în ultimii ani mai multe evenimente estivale, cu cântece şi dansuri, nu doar pentru orădeni, ci susţinute şi la Beiuş sau în Băile Felix. Este vorba despre spectacole ca "Bihorenii când s-adună" şi "Cântec şi joc din străbuni". Totodată, în Oradea vor organiza "seri bihorene" la restaurantul Ciuperca. Evenimentele sunt cu bilete, acestea putând fi cumpărate de la agenţia Teatrului Regina Maria şi de pe eventim.ro.
Şi Teatrul Szigligeti le-a pregătit spectatorilor mai multe reprezentaţii de vară, în sală sau în aer liber, inclusiv în amfiteatrul Cetăţii. Între acestea se numără "Copacul care se înălţa la cer" (10 iulie), "Undeva în Europa" (17 iulie) şi "Salcâm în floare" (28 şi 31 iulie). Programul complet poate fi văzut pe site-ul szigligeti.ro, iar biletele sunt disponibile pe biletmaster.ro.
"Desfătări sonore"
În această vară, orădenii sunt invitaţi la întâlniri sub clar de lună cu muzică simfonică şi artă lirică. În cadrul proiectului "Initio 2021", noul manager al Filarmonicii, Carmen Rus, alături de colegii ei, anunţă o serie de concerte în fortăreaţa orădeană, urmând să fie mutate în sala Enescu-Bartók doar în caz de vreme rea. "Acest proiect se declină asemenea unui nou început, reprezentând o iniţiere a publicului larg în tărâmul magnific al artei lirice. Dorim ca prin acest demers să răspândim peste frumosul nostru oraş Art Nouveau miresmele tari ale muzicii de calitate, ale desfătărilor sonore de care avem atâta nevoie", îl descriu organizatorii.
Ce urmează? Concert Ravel & Dvorak, în dublă reprezentaţie pe 8 şi 9 iulie, concert "Carmina Burana" de Carl Orff, sub bagheta cunoscutului Tiberiu Soare, dirijor român care a condus orchestre ca Royal Philharmonic şi London Philharmonic (15 şi 16 iulie), "Ceaikovski Unlimited" în serile de 22 şi 23 iulie, "Classic Evergreen" (6 şi 7 august), concert vocal-simfonic "The Armed Man" de Karl Jenkins (13 şi 14 august) şi "Dansuri maghiare" de Johannes Brahms (19 şi 20 august), sub bagheta dirijorului permanent al Filarmonicii, Romeo Rîmbu.
Din nou la festival
Şi APTOR organizează sau este parteneră în găzduirea unor evenimente interesante pe parcursul verii. După târgul de carte "Gaudeamus" (7-11 iulie, Piaţa Unirii), în agendă urmează o nouă ediţie a Street Food Festival (organizat în mai multe oraşe de firma Why Not), care aduna odinioară mii de orădeni dornici să încerce mâncăruri gustoase şi diferite. Street Food 2021 se va ţine în Cetate, în perioada 22-25 iulie.
Programul lunii august include Zilele Culturii Maghiare (20-22 august), ce cuprind o nouă ediţie a "Carnavalului florilor", cu parada carelor alegorice. Pe finalul verii, orădenii vor fi invitaţi şi la European Music Open (23-29 august), cu concerte, spectacole de balet şi colocvii, selectate de tenorul orădean Alexandru Badea.
Organizatorii locali ar putea adăuga din mers şi alte evenimente în agenda unei veri care, din fericire, nu seamănă cu cea de mai an...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.