URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Decembrie 2021, 10:00

Urci la munte, de Crăciun sau Revelion? Sfaturile salvamontiştilor din Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai sunt câteva zile până când sezonul sărbătorilor de iarnă va începe, iar salvamontiştii bihoreni se aşteaptă ca în staţiunile montane din judeţ să fie aglomeraţie. Ei au sfaturi pentru turiştii care vor urca la munte, astfel încât să rămână în siguranţă.

În primul rând, bihorenii care vor practica sporturi de iarnă trebuie să aleagă un echipament corespunzător cu greutatea lor şi nivelul de pregătire. „Abordați, la început, cu precauție pârtiile de schi, întrucât nu mai dețineți aceleași abilități sportive ca la finalul sezonului trecut și este necesară o mică perioada de reacomodare”, a transmis serviciul Salvamont-Salvaspeo Bihor.

Schiorii trebuie să aibă grijă şi la ceilalţi sportivi de pe pârtie, să-şi adapteze viteza şi maniera proprie de a schi la pregătirea pe care o au, la condiţia fizică, dar şi la gradul de dificultate al pârtiei şi la starea zăpezii.

De asemenea, sportivii trebuie să aleagă cu grijă traiectoria pe care coboară, să depăşească alţi schiori în aval la o distanţă suficient de mare, pentru a evita un impact. Staţionarea pe pârtie trebuie evitată, mai ales pe porţiunile înguste sau cu vizibilitate redusă, iar în cazul căderii, eliberarea pârtiei trebuie făcută cât mai repede cu putinţă.

Urcarea sau coborârea pe pârtie, fără schiuri, trebuie făcută numai pe margini, iar indicatoarele trebuie respectate.

Salvamontiştii mai recomandă turiştilor să nu folosească pungi sau capace de plastic pe pârtii şi să respecte marcajele internaționale pentru gradele de dificultate ale pârtiilor de schi: verde-foarte ușor, albastru - ușor, roșu-mediu, negru – dificil.

„Anunțați echipa Salvamont, direct, prin Dispeceratul Național Salvamont la numărul de telefon 0Salvamont (0725.826.668) sau prin Serviciul 112 în cazul producerii unui accident pe pârtie, specificând următoarele: numele dumneavoastră, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul și locul unde se găsesc persoanele accidentate. Încercați să protejați locul accidentului și accidentatul, amplasând pe pârtie la 5-6 metri în amonte, o bariera de schiuri înfipte în zăpadă, până la sosirea echipei Salvamont”, a mai transmis serviciul bihorean.

Un schiori accidentat are nevoie de protecţie termică şi sprijin psihologic, iar dacă a avut parte de o căzătură puternică, ar trebui să rămână nemişcat până la sosirea salvatorilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON