Mai sunt câteva zile până când sezonul sărbătorilor de iarnă va începe, iar salvamontiştii bihoreni se aşteaptă ca în staţiunile montane din judeţ să fie aglomeraţie. Ei au sfaturi pentru turiştii care vor urca la munte, astfel încât să rămână în siguranţă.
În primul rând, bihorenii care vor practica sporturi de iarnă trebuie să aleagă un echipament corespunzător cu greutatea lor şi nivelul de pregătire. „Abordați, la început, cu precauție pârtiile de schi, întrucât nu mai dețineți aceleași abilități sportive ca la finalul sezonului trecut și este necesară o mică perioada de reacomodare”, a transmis serviciul Salvamont-Salvaspeo Bihor.
Schiorii trebuie să aibă grijă şi la ceilalţi sportivi de pe pârtie, să-şi adapteze viteza şi maniera proprie de a schi la pregătirea pe care o au, la condiţia fizică, dar şi la gradul de dificultate al pârtiei şi la starea zăpezii.
De asemenea, sportivii trebuie să aleagă cu grijă traiectoria pe care coboară, să depăşească alţi schiori în aval la o distanţă suficient de mare, pentru a evita un impact. Staţionarea pe pârtie trebuie evitată, mai ales pe porţiunile înguste sau cu vizibilitate redusă, iar în cazul căderii, eliberarea pârtiei trebuie făcută cât mai repede cu putinţă.
Urcarea sau coborârea pe pârtie, fără schiuri, trebuie făcută numai pe margini, iar indicatoarele trebuie respectate.
Salvamontiştii mai recomandă turiştilor să nu folosească pungi sau capace de plastic pe pârtii şi să respecte marcajele internaționale pentru gradele de dificultate ale pârtiilor de schi: verde-foarte ușor, albastru - ușor, roșu-mediu, negru – dificil.
„Anunțați echipa Salvamont, direct, prin Dispeceratul Național Salvamont la numărul de telefon 0Salvamont (0725.826.668) sau prin Serviciul 112 în cazul producerii unui accident pe pârtie, specificând următoarele: numele dumneavoastră, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul și locul unde se găsesc persoanele accidentate. Încercați să protejați locul accidentului și accidentatul, amplasând pe pârtie la 5-6 metri în amonte, o bariera de schiuri înfipte în zăpadă, până la sosirea echipei Salvamont”, a mai transmis serviciul bihorean.
Un schiori accidentat are nevoie de protecţie termică şi sprijin psihologic, iar dacă a avut parte de o căzătură puternică, ar trebui să rămână nemişcat până la sosirea salvatorilor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.