URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Februarie 2022, 10:01

Unul dintre cei mai nonconformişti magistraţi din ţară, judecătorul Cristi Danileţ, şi-a cerut transferul la Tribunalul Bihor: "Abia aştept să ajung acolo”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătorul Cristi Danileţ, în trecut vicepreşedinte al Judecătoriei Oradea şi consilier al ex-ministrului Justiţiei Monica Macovei, este singurul magistrat din ţară care a solicitat transferul la Tribunalul Bihor.

Instanţa are 8 posturi vacante, în timp ce la Judecătoria Oradea, unde este un singur post vacant, şi-au cerut transferul 18 judecători, iar pentru cele 2 posturi de la Curtea de Apel Oradea şi-au depus cereri de transfer 2 magistraţi.

Întors la Oradea

„M-am întors la Oradea în decembrie 2020. De atunci fac naveta la Cluj”, a explicat judecătorul BIHOREANULUI motivul pentru care a şi cerut acceptul pentru transfer, cu toate că instanţele din Cluj sunt printre cele mai căutate din ţară (la sesiunea de transfer din acest an, de pildă, pentru cele 3 posturi de la Tribunalul Cluj se „bat” 8 magistraţi.

Imediat după mutare, spune Danileţ, pentru a renunţa la navetă, a mai încercat să se mute la Tribunalul Bihor. S-a întâmplat anul trecut, în timpul crizei de personal de la Secţia penală a instanţei orădene, care a ajuns să funcţioneze cu doar 4 magistraţi, din 8 câţi ar trebui să fie. Solicitarea i-a fost însă respinsă de CSM, ca urmare a unui aviz negativ dat de Curtea de Apel Oradea, care a justificat refuzul cu faptul că problema lipsei de personal de la Tribunalul Bihor va fi rezolvată la nivel local.

„Sincer, abia aştept să ajung acolo”, mai spune Danileţ. Dar chiar dacă i se va aproba mutarea, magistratul nu va putea să-şi ocupe postul, fiind suspendat din funcţie până la un verdict definitiv în cazul foarte controversat al excluderii sale din magistratură, sancţiune cu care s-a ales din pricina a două filmuleţe pe care le-a postat pe TikTok: într-unul taie gardul viu de acasă și în celălalt curăță o piscină.

Navetă între procese

Decizia a fost luată de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, care i-a imputat o „conduită prin care se aduce atingere imaginii justiției”, sancţiune pe care Danileţ a atacat-o, cu recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Până la o decizie finală, însă, judecătorul nu-şi mai poate continua activitatea, rămânând practic şi fără job, şi fără salariu, ca urmare a unor modificări aduse Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în 2018, potrivit cărora magistraţii sunt suspendaţi automat din funcţie în momentul în care sunt excluşi din magistratură de CSM.

Modificarea a fost decisă de majoritatea PSD-ALDE-UDMR, pe vremea lui Liviu Dragnea şi a fostului ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, tocmai în perioada în care judecătorii protestau în stradă față de modificarea legilor justiției. „Noi eram în faţa Palatului de Justiție din Bruxelles, când au adoptat această decizie despre care eu cred că e şi neconstituţională. Adică un inculpat beneficiază de prezumția de nevinovăție până la sfârșitul procesului, iar un judecător să fie suspendat din funcție pe perioada când i se judecă recursul la sancțiunea disciplinară”, explică judecătorul, care, în paralel cu procesul pornit împotriva deciziei de sancţionare, a deschis şi unul pentru „suspendarea suspendării”.

Reformistul din Justiţie

În vârstă de 46 de ani, Cristi Danileț a intrat în magistratură în 1998, a activat ca judecător la judecătoria Cluj-Napoca, iar din septembrie 2004 ca judecător al Tribunalului Cluj. Între 18 ianuarie 2005 și 21 mai 2007 a fost detașat la Ministerul Justiţiei, fiind numit consilier al ministrului justiției din acea vreme, Monica Macovei. După 22 mai 2007 a revenit la Tribunalul din Cluj, iar din 15 iulie 2009 a fost numit vicepreşedintele Judecătoriei Oradea, unde a rămas doar până pe 23 decembrie 2010, căci între timp şi-a depus candidatura pentru funcţia de membru în Consiliul Superior al Magistraturii, funcţie pe care a şi câştigat-o în urma alegerilor. Danileţ a fost membru al CSM din 11 ianuarie 2011, pentru un mandat de 6 ani, ocupându-se, între altele, de coordonarea activităților pentru implementarea educației juridice în învățământul preuniversitar.

Magistratul este unul dintre cei mai cunoscuţi promotori ai independenţei Justiţiei. A pledat pentru reformarea sistemului judiciar prin participarea atât la dezbateri publice, cât şi la proteste ale magistraţilor în epoca Dragnea, prin luări de poziţie pe Facebook şi prin cursuri de educaţie juridică în şcoli. A editat manuale de educaţie juridică, participând, şi în prezent, la invitaţia unor cadre didactice, la acţiuni de educare juridică a elevilor, pentru a-i familiariza pe copii cu principalele reglementări (legale, statutare și regulamentare) ce se aplică în viața cotidiană.

„Particip de ori de câte ori sunt chemat. La Oradea am fost deocamdată doar la Colegiul Naţional Mihai Eminescu. Sunt întâlniri fizice sau online, în funcţie de situaţie, cu elevi din clasele gimnaziale sau de liceu. Discutăm despre ce este libertatea, de ce avem nevoie de legi, care este diferența dintre bullying si violența școlară, despre libertatea de exprimare în online și limitele acesteia, despre diferența dintre legitima apărare și răzbunare, despre agresiunile sexuale, despre șantaj, droguri, dark web etc”, spune judecătorul Cristi Danileţ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ferească-ne CSM-ul de ăsta.
Că a mai fost aici, vicepreședinte la Judecătorie. Acum vrea la Tribunal, ca să avanseze de la statutul de #rezist la cel de #cuacteînregulă. Șef peste secția de dezaxați.
Postat 04 Februarie 2022, 10:13 de KP
Serios
Ce să caute în Oradea??? locul lui este la pușcărie nu în magistratură!!!
Postat 03 Februarie 2022, 20:04 de Adrian1965
mai usor cu pianul pe scari
E o diferenta intre nonconformist si cretin.
Postat 03 Februarie 2022, 17:06 de testtest
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON