URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 06 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 27 ianuarie 2025, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie foarte importantă cu privire la infracțiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența stupefiantelor. Decizia a fost motivată și publicată în Monitorul Oficial, pe 28 ianuarie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Iulie 2022, 20:16

Universul spectaculos: NASA a publicat imagini nemaivăzute, surprinse de cel mai performant telescop lansat în spaţiu

Universul spectaculos: NASA a publicat imagini nemaivăzute, surprinse de cel mai performant telescop lansat în spaţiu (Credits: NASA, ESA, CSA, STScI)
Universul spectaculos: NASA a publicat imagini nemaivăzute, surprinse de cel mai performant telescop lansat în spaţiu (Credits: NASA, ESA, CSA, STScI)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

NASA a publicat primele imagini realizate de cel mai performant telescop spațial lansat anul trecut, James Webb, care are rolul de a ajuta oamenii de știință să descopere mistere ale Universului. 

Potrivit site-ului oficial al NASA, imaginile au fost realizate cu ajutorul unei camere cu infraroşu de ultimă generaţie (NIRCam), parte din telescopul spaţial, care se află la 1,5 milioane de kilometri de Terra.

Prima fotografie, publicată luni de NASA, arată grupul de galaxii SMACS 0723 care se află la câteva miliarde de ani lumină de Terra (foto).

„Este punctul cel mai îndepărtat pe care omenirea l-a putut privi până acum", a spus Bill Nelson, şeful NASA, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută luni alături de preşedintele SUA, Joe Biden, notează CNN


(Credits: NASA, ESA, CSA, STScI)

O altă imagine realizată de telescopul James Webb a fost publicată tot pe site-ul NASA, marţi (foto principală).

Aceasta arată ca un peisaj cu "munţi" şi "văi", dar este de fapt o zonă în care se formează stelele, numită NGC 3324, în Nebuloasa Carina. „Până în prezent, oamenii de ştiinţă au avut foarte puţine informaţii despre influenţa multitudinii de stele tinere, la fel cum sunt cele care se formează în această regiune. Cu Webb, ei vor putea obţine un recensământ complet al numărului şi impactului acestor stele tinere în întreaga nebuloasă", se arată pe site-ul NASA.

Cercetătorii au mai transmis și că NASA va publica în următoarele zile și alte imagini surprinse de invenția uriașă. 

Telescopul spaţial a fost lansat de pe Terra în 25 decembrie 2021 de pe o rachetă. Acesta a ajuns pe orbită, la 1,5 milioane de kilometri de Terra în 24 ianuarie, iar în următoarele luni specialiştii de la NASA au făcut mai multe teste


(Sursa foto: Facebook - NASA)

Realizarea telescopului James Webb a costat 10 miliarde de dolari. Webb este un program internațional condus de NASA cu partenerii săi ESA (Agenția Spațială Europeană) și CSA (Agenția Spațială Canadiană).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7728 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON