URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Ianuarie 2024, 18:25

Universitatea din Oradea dă în folosință camere noi în căminul de pe strada Făgărașului (FOTO)

Universitatea din Oradea dă în folosință camere noi în căminul de pe strada Făgărașului (FOTO) Sursa foto: Universitatea din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Universităţii din Oradea transmite că în perioada următoare vor fi date în folosinţă 50 de camere noi în corpul B al Căminului C4 din campus.

Noile dormitoare au baie proprie şi sunt dotate fiecare cu câte trei paturi, trei birouri, dulapuri şi câte un frigider, iar în ele ar urma să se cazeze 150 de studenţi. 

„Studenţii care nu au beneficiat de un loc de cazare la începutul anului universitar pot depune cereri la secretariatele facultăţilor unde învaţă, până la data de 12 februarie 2024", au transmis joi reprezentanţii Universităţii printr-un comunicat de presă. Studenţii ar urma să îşi ocupe camerele din prima zi a celui de-al doilea semestru din acest an universitar, mai precis 26 februarie.

Un tânăr care studiază pe un loc bugetat și care doreşte să stea pe parcursul anului universitar în C4 trebuie să scoată din buzunar 280 lei pe lună, iar un student la cu taxă trebuie să plătească 400 de lei. Totuşi, studenţii ai căror părinţi sunt cadre didactice sau cadre didactice auxiliare vor plăti 230 de lei pe lună, indiferent de notele de la facultate.

„Este o oportunitate pe care vrem să le-o oferim studenţilor noştri şi mă gândesc aici, în primul rând, la cei care stau, cu chirie, în oraş", este citat în comunicatul de presă rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău.

Cămin c4 universitatea Oradea

De asemenea, rectorul a menţionat că, în perioada următoare, faţada clădirii ar urma să fie renovată şi că lucrările au ca scop creşterea confortului şi a indicatorilor de eficienţă energetică.

Universitatea din Oradea nu a oferit, în comunicatului de presă, detalii legate de costurile aferente amenajării celor 50 de camere sau despre antreprenorul care s-a ocupat de lucrări. 

Aşa cum BIHOREANUL a scris, Căminul C4, situat pe strada Făgăraşului, are o istorie complicată, care a început încă din 1998, când rector era Teodor Maghiar. Investiţia a trenat de-a lungul anilor, o parte a clădirii a fost dată în folosinţă în 2012, iar până în 2018, clădirea "înghiţise" nu mai puţin de 20 milioane lei fără a fi finalizată în totalitate. 

În prezent, conform site-ului Universităţii, căminul dispune de 201 locuri, iar odată cu ocuparea noilor camere C4 va funcţiona la capacitate maximă, putând găzdui maximum 351 de persoane.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
@KP
"Pițigoii par doi, dar se agită sincronizat". La fel si tu. Pitigoi sincronizat cu vasi13, adi nu stiu cat, sodelica, sanduivanov, pinonel si alti gica contra trimisi de partid. Oameni care nu aveti alt tel in viata decat sa fiti contra la orice se face in orasul asta. Bun sau rau.
Postat 28 Ianuarie 2024, 14:12 de Biggie
Alte dotari in care secol?
In anii 2000 un profesor ne spunea ca fusese in Franta in vizita si studentii aveau camere cu 2 paturi, baie, bucatarie + loc de luat masa, practic erau mici apartamente. Evolutia la camerele de camin de acuma este ca baie nu mai este in capatul holului, la comun, ci in camera. Daca dupa 40-50 de ani au introdus baia in camera, bucataria cand va veni peste alti 50? Prin lege n-as da voie sa se proiecteze asemenea imobile fara acest minim confort. Ne intoarcem in urma cu 20 de ani cand iarasi sa vina studentii cu resoul de acasa sau cu cuptorul cu microunde pus pe ceva scaun? Cu cabluri trase si improvizatii cu pericol pentru sanatate? Trebuie sa vina iarasi cu rotopercutorul de acasa sa prinda niste dibluri si o draperie in geamurile alea? N-au mai fost bani de ceva jaluzele sa nu bata soarele pe tine cand vrei sa te odihnesti sau sa inveti in confort? Ce vizunea are rectorul, primarul etc? Spre zero. Iarasi gandesc cu capul in nisip. Nu trebuie să ne uităm nici la Franța, nici la Germania. Nu suntem noi in stare să judecăm cu capul nostru și să facem construcții cu un minim de confort pentru copiii, studenții și viitorul nostru? Lăsați pe alții atunci care îs capabili să facă lucruri după standardul de acum nu după perioada comunistă! La ei acasă tot acest minim confort îl au, tot așa învață copiii lor? Păi dacă nu-i așa, faceți condiții să învețe și alții cum trebuie. Că nu pe banii voștri le faceți. Bani sunt, faceți lucruri de calitate, nu cârpeli din astea!
Postat 28 Ianuarie 2024, 13:16 de georgemarian
Din ce în ce mai distractivi "neterminații de serviciu".
Pițigoii par doi, dar se agită sincronizat ca și când sunt de vânzare la jumătate din mintea unuia doar.
Postat 28 Ianuarie 2024, 13:09 de KP
@KP
"Asta ca răspuns celui/celor care, venind de la coada vacii obosiți, mergeau degeaba la școală cu căruța și adormeau ades cu capul pe bancă." Vad ca stii foarte bine cum mergeau la scoala cei de la "coada vacii". O fi din experienta proprie? Si nu inteleg ce e disconsiderarea asta a celor care au crescut la tara. De la coada vacii au venit foarte multi oameni valorosi. Iar tu, daca esti oradean get beget, ne demonstrezi zilnic ca nu conteaza unde ai crescut. Conteaza educatia pe care ai primit-o acasa. Tu ai cam sarit peste faza asta.
Postat 28 Ianuarie 2024, 12:47 de Biggie
KP
La Oradea e mult și bun, dar dacă tu vi de la coada vacii e mai greu sa te integrezi.
Postat 28 Ianuarie 2024, 10:45 de Sandu2100
"Mult și prost" ...
... sau "merge și așa". Asta ca răspuns celui/celor care, venind de la coada vacii obosiți, mergeau degeaba la școală cu căruța și adormeau ades cu capul pe bancă.
Postat 28 Ianuarie 2024, 08:54 de KP
@KP
Pentru tine iar nu-i bine. Daca nu sunt camere nu-i bine, daca se dau in folosinta 50 de camere, tar nu-i bine. Cum poti trai in asemenea stare? Probabil ca esti singur pentru ca nu cred ca exista o fiinta care sa te suporte.
Postat 27 Ianuarie 2024, 14:44 de Biggie
Ieșirea României din Comunism vs. Ieșirea Comunismului din România.
Aceleași camere pentru studenți, mobilier și funcționalitate, precum în căminele ceaușiste care se făceau în urmă cu jumătate de secol. Nimic nu s-a prins în ultimele trei decenii, de pretențiile din societatea românească, în afară de cele personale ale decidenților. Gloata care plătește n-are decât să suporte mizeriile și lipsa de bun simț.
Postat 27 Ianuarie 2024, 09:35 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON