URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 27 ianuarie 2025, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie foarte importantă cu privire la infracțiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența stupefiantelor. Decizia a fost motivată și publicată în Monitorul Oficial, pe 28 ianuarie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Decembrie 2015, 17:05

Universitarii orădeni fac cercetări în nanotehnologie, cu aparate de ultimă oră (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o săptămână după ce a deschis patru laboratoare noi de inginerie, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a inaugurat joi alte trei laboratoare, realizate şi dotate tot cu bani europeni, printr-un proiect transfrontalier derulat în parteneriat cu Universitatea din Debreţin.

Cele trei laboratoare au fost amenajate într-o clădire aflată în spatele tipografiei Universităţii, care până la demararea proiectului era în paragină. Acum, clădirea arată ca una nouă şi în plus adăposteşte aparatură de sute de mii de euro.

La festivitatea de finalizare a proiectului "Platformă de cercetare română-maghiară pentru realizarea proiectelor de cercetare în domeniul materialelor avansate" au participat universitari din şase facultăţi, căci toate acestea au făcut parte din proiect: Inginerie Managerială şi Tehnologică (iniţiatoarea proiectului), Ştiinţe, Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Medicină şi Farmacie, Protecţia Mediului şi Construcţii, Cadastru şi Arhitectură. Împreună cu colegii maghiari, universitarii orădeni au creat două platforme complementare, ceea ce înseamnă că au fost cumpărate aparate distincte, pe care universitarii din cele două centre le pot folosi gratuit. Altfel spus, universitarii orădeni pot folosi aparatele din Debreţin şi viceversa.

"Vorbim de un domeniu nou, foarte avansat: nanotehnologie. Ne dorim să facem performanţă aici", a declarat rectorul Constantin Bungău. Practic, Universitatea din Oradea şi-a achiziţionat, cu 646.000 de euro, aparatură performantă pentru studii şi cercetări în nanotehnologie: un microscop cu forţă atomică şi un aparat "nanoindenter", care permite scanarea aprofundată a materialelor. "Avem oportunitatea să facem cercetări la nivel mondial", a precizat Bungău.

În încheierea evenimentului, managerul proiectului, Vesselenyi Tiberiu, a făcut o prezentare a aparatelor achiziţionate, atât la Oradea, cât şi la Debreţin. Vesselenyi a precizat că puţine centre de cercetare din România mai au la această oră aparate similare celor achiziţionate de Universitatea orădeană şi că ele sunt puse şi la dispoziţia doctoranzilor orădeni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.817 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON