Transparența Spitalului Județean și a Primăriei Oradea e selectivă. Cele două instituții o practică atunci când anunță proiecte de modernizări ori dotări cu echipamente moderne, dar o ignoră când au obligația de a face publică o noutate absolută: încredințarea către o firmă a conducerii viitorului mega-spital unificat prin absorbirea Spitalului Municipal!
Fără nicio explicație oferită publicului, Consiliul de Administrație al Spitalului Județean a lansat, cu aprobarea Primăriei, o licitație pentru a-și cumpăra „servicii de management”, în baza unui caiet de sarcini care i se potrivește ca o mănușă unui singur om: dr. Gheorghe Carp, cel mai longeviv șef de spital din Bihor, în prezent senator PNL. Atât doar că, ajuns la 66 de ani, deci trecut de vârsta standard de pensionare, acesta nu va mai fi salariatul spitalului, ci al firmei.
Deconspirare pe Facebook
La o lună după ce, prin HG 1923/28.12.2021, Guvernul a aprobat unificarea Spitalului Municipal cu Spitalul Județean din Oradea, cel dintâi urmând să-și piardă personalitatea juridică, autoritățile locale au declanșat o schimbare radicală despre care, atunci când au prezentat proiectul de fuziune, nu au pomenit nici măcar un cuvânt: delegarea conducerii viitorului spital unificat unei firme private. Spitalul Județean, subordonat municipalității, și-a făcut cunoscută această intenție pe data de 29 ianuarie, exclusiv în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, destinat firmelor interesate să participe la diverse licitații publice.
Derularea procedurii a deconspirat-o sumar miercurea trecută, pe contul său de Facebook, fostul city-manager al Oradiei, Dacian Palladi (foto), printr-o postare intitulată echivoc „Etape și etape”. Potrivit acesteia, Spitalul Județean a anunțat în SEAP decizia de a achiziționa prin licitație deschisă „Servicii de Management, cod CPV principal 79400000-8 consultanță în afaceri și în management și servicii complexe”, punând la bătaie până la 1,728 milioane lei pentru un contract pe 48 luni, adică 36.000 lei/lună, fără TVA.
Preluându-le de pe SEAP, Palladi a prezentat și criteriile pe care trebuie să le îndeplinească firma ce urmează să furnizeze serviciile, insinuând că întregul set pare anume stabilit pentru fostul manager al unității, dr. Gheorghe Carp, care va putea fi angajat manager de către firma pe care, la rândul ei, o va angaja, prin licitație, spitalul.
Condiții pe sprânceană
Cea mai bătătoare la ochi condiție vizează „experiența de minim 7 ani ca manager într-o instituție sanitară similară (cu minim 500 de paturi), din care 1 mandat de 3 sau 4 ani complet”, criteriu pe care, cel puțin în Bihor, doar dr. Carp îl îndeplinește, din simplul motiv că în județ sunt doar două spitale cu minimum 500 de paturi, și anume Municipalul (1.085) și Județeanul (861), iar el le-a condus pe amândouă (Municipalul din 2000 până în 2008, iar Județeanul din 2010 până în 2020).
La fel, numai o firmă care l-ar angaja manager pe Carp ar îndeplini alte două condiții „personalizate”: „să facă dovada că, indiferent care a fost situația financiară a instituției sanitare la preluarea acesteia, aceasta a fost redresată în maximum 3 ani de mandat”, precum și „dovada că la plecarea din funcția de conducere, instituția sanitară a avut excedent patrimonial”. Liberalul îndeplinește, din nou, ambele criterii, în 2010 preluând conducerea Județeanului când unitatea era în deficit financiar, iar în 2013 ajungând „pe plus”.
Caietul de sarcini impune ca viitorul manager să fi manageriat cel puțin un proiect cu fonduri UE de minimum 5 milioane lei, să dețină un „masterat în management sanitar” și să aibă „experiență de cadru didactic universitar minimum 5 ani”, criterii pe care, din nou, Carp le îndeplinește, având atât patalamaua, cât și calitatea de conferențiar la Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea.
Problema e că, în condițiile în care Legea 95/2006 privind reforma în sănătate permite participarea la concursurile de angajare ca manager absolvenților de Medicină, Drept ori Economie, fără masterat și fără calitatea de universitari, cele două condiții sunt ceea ce juriștii numesc „adăugare la lege”. Beneficiar, încă o dată, dr. Carp.
Tema de management, „specialitatea casei”
BIHOREANUL a aflat că documentația pentru licitație a fost transmisă SEAP de Spitalul Județean în 26 ianuarie, dar pregătirea caietului de sarcini era deja încheiată pe 14 ianuarie, fiind aprobată, sub semnătură, de primarul Florin Birta.
Deși de atunci a trecut o lună, iar depunerea ofertelor din partea firmelor interesate are ca termen data de 4 martie, conducerea unității - formată din managerul interimar, dr. Lucia Daina (fost director medical), directorul medical interimar, dr. Monica Sabău, directorul de îngrijiri, asistentul Florin Rob, și directorul financiar-contabil, ec. Olimpia Ciurtin - nu a anunțat-o public, deși e prima oară când un spital din Bihor achiziționează servicii de management private în loc să angajeze un manager.
Conform caietului de sarcini analizat de BIHOREANUL, tema proiectului de management pe care trebuie s-o respecte firmele interesate este „Reorganizarea spitalului – refacerea structurii și funcționalității”, adică specialitatea dr. Carp, cel care a gândit unificarea spitalelor Municipal și Județean. Firma care va furniza serviciile va avea, prin viitorul manager, puteri depline: va putea revoca membrii Comitetului Director (directorii adjuncți), dacă aceștia nu-și îndeplinesc atribuțiile, la fel și pe șefii de secții, va putea angaja resurse umane și financiare și va fixa indicatorii de performanță pentru toți angajații.
„N-am știut”
Formal, decizia de achiziție a serviciilor de management a luat-o Consiliul de Administrație, format din dr. Ciprian Brisc (președinte), dr. Ilarie Brihan, dr. Gabriel Mihalache, dr. Daniela Rahotă și juristul Florin Foghiș.
Invitată să lămurească de ce nici CA, nici Comitetul Director, pe care îl conduce nemijlocit, nu au anunțat public intenția, managerul interimar, dr. Lucia Daina (foto), a susținut, pur și simplu, că nu ar fi știut acest lucru. „N-am știut că trebuie, sincer, că era ceva important. Nici dățile trecute nu am anunțat scoaterea la concurs a postului de manager”.
Daina spune că planul angajării unei firme nu ar fi secret, de vreme ce a fost publicat în SEAP, chit că această platformă nu e accesibilă și pentru publicul larg, adică beneficiarul serviciilor furnizate de spital. De asemenea, managerul interimar neagă că prevederile caietului de sarcini ar fi cu dedicație. „Nu e adevărat că sunt pregătite pentru cineva. Condițiile nu sunt foarte stringente”.
„Vor da un comunicat”
Chestionat și el de BIHOREANUL, primarul Florin Birta (foto), a susținut joi că nici măcar nu știa că anunțul privind organizarea licitației nu a fost transmis și presei locale, cerând un răgaz pentru a întreba conducerea unității. Ulterior, edilul a revenit, afirmând că reprezentanții spitalului „vor da un comunicat cu toate explicațiile necesare”, vineri, când CA-ul urma să aibă o nouă ședință. Ceea ce nu s-a întâmplat.
Pe de altă parte, Birta a ținut să precizeze că licitația e una... internațională, anunțul fiind publicat și în Jurnalul de Operațiuni Financiare al Uniunii Europene, chit că singurii care nu știu despre ea sunt tocmai orădenii. „Aveți dreptate, procedura trebuia anunțată și orădenilor prin presa locală”, a recunoscut edilul.
„Eu nu mai vin”
BIHOREANUL l-a întrebat și pe dr. Gheorghe Carp dacă intenționează să renunțe la mandatul de senator și dacă i se pare normal că licitația pentru serviciile de management se face fără informarea publicului, răspunsurile primite indicând nu doar că își dorește revenirea la șefia spitalului, ci și că lipsa transparenței ar fi de fapt... firească. „Dacă anunțul e pe SEAP, e public”, a susținut el.
Dacă în urmă cu o lună PNL-istul declara BIHOREANULUI că se va prezenta „categoric” la un concurs organizat pentru funcția de manager al viitorului spital unificat, de data asta, surpriză, Carp a afirmat că e preferabil managementul printr-o firmă. „Când este o altă structură, mult mai mare, care necesită un efort mai mare, e bine să fie o firmă. De altfel, de 2-3 ani sunt în țară spitale, la Cluj, la Craiova, la Constanța, conduse prin firme”.
Desigur că și-ar dori din nou șefia spitalului și prin intermediul firmei. „Mă oprește lumea pe stradă și mă întreabă când vin înapoi”, a afirmat el, adăugând că singurul lucru care l-ar împiedica ar fi un eventual scandal: „Dacă din chestia asta se face scandal, nu mai vin sau mă gândesc de două ori dacă vin, pentru că muritor de foame nu sunt”.
Fostul manager consideră că prețul serviciilor de management, de 36.000 lei pe lună, nu e deloc exagerat, fiind mai mic decât „salariile a doi manageri”, peste două spitale separate, dar refuză să dezvăluie care firmă îl va angaja: „Eu nu pot să-mi fac firmă, dar pot veni pe orice firmă care îndeplinește cerințele”. Cum ar veni, toate detaliile sunt puse la punct și doar „valurile” provocate de cârcotași ar putea strica aranjamentul.
PRO ȘI CONTRA
Intenții bune, dar cu riscuri
La începutul acestui an, după ce Guvernul a aprobat unificarea spitalelor fanion din Oradea, BIHOREANUL a prezentat avantajele acesteia, reale atât pentru pacienți, cât și pentru administrație. Prin contopirea Municipalului cu Județeanul, acesta ar acumula toate specialitățile medicale și, prin urmare, ar primi alocări mai mari de la CAS (de la 1.400 la 1.800 lei/pacient), s-ar reduce cheltuielile administrative și pentru achiziții și s-ar scurta circuitul pacientului acut și cronic, mutarea unui bolnav dintr-o secție în alta fiind mai simplă, mai rapidă și mai ieftină decât transferarea dintr-un spital în altul.
Pe de altă parte, unificarea are și riscuri, despre care nu se vorbește public, ci doar în interior și cu fereală, cel mai mare fiind ca managementul să devină greoi și, așa cum se întâmplă la Județean, îngăduitor cu medicii universitari, prin ignorarea faptului că aceștia nu respectă nici măcar programul de lucru, scurtându-și-l cu de la sine putere pentru a fi prezenți și la facultate, și în clinici și cabinete private.
Urmăriţi BIHOREANUL şi pe Google News!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.