URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Noiembrie 2023, 14:55

Unică în România, staţia geotermală de lângă Oradea Arena a fost pusă în funcţiune. Deservește 5.000 de consumatori (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Staţia geotermală din strada Făgăraşului, din apropierea Oradea Arena, care deserveşte 5.000 de consumatori orădeni, a fost pusă miercuri în funcţiune.

Cu 5.000 de consumatori deserviţi

Unică în România prin modalitatea de producere a agentului termic din apă geotermală cu ajutorul pompelor de căldură, staţia geotermală asigură necesarul termic al noii săli polivalente, precum şi al locuinţelor situate începând din strada Calea Aradului, de-a lungul Peţei, până în strada Atelierelor.

„Staţia geotermală alimentează circa 5.000 de persoane din zonă şi sala polivalentă Oradea Arena. Prin această investiţie şi alte două proiecte, Nufărul Geotermal şi viitoarea staţie din Ioşia Sud, care vor fi finalizate anul viitor, aportul de apă geotermală la obţinerea energiei termice va creşte de la circa 5%, până acum, la 15% începând de anul viitor", a declarat primarul Florin Birta, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la faţa locului.

Preţul gigacaloriei nu va scădea

Chiar dacă aportul apei geotermale, mult mai ieftine decât gazul, va fi mai mare la obţinerea încălzirii în Oradea, preţul gigacaloriei plătite de populaţie nu se va diminua.

"Nu cred că preţul gigacaloriei va scădea, dar intenţia noastră este ca atunci când subvenţia la plata încălzirii pentru populaţie se va retrage (n.r. - așa cum cere Uniunea Europeană să se întâmple), gigacaloria să aibă un preţ suportabil de către orădeni", a spus Birta.

În prezent, orădenii plătesc 373 lei pentru o gigacalorie, sumă la care bugetul local adaugă o subvenţie de 68 lei, mult mai mică decât cea din alte oraşe.

Trei trepte de obţinere a încălzirii

Staţia geotermală din strada Făgăraşului este unică în ţară prin modul de producere a agentului termic.

„Partea de noutate a acestui proiect este că staţia are o eficienţă termică mărită prin utilizarea dată (n.r. pe lângă treapta I de producere a energiei termice cu schimbătoare de căldură) de o treaptă II, constând în pompe de căldură care extrag o cantitate suplimentară de căldură din apa geotermală. Astfel, apa geotermală intră în staţia noastră cu o căldură de 82 grade Celsius şi reuşim să o reinjectăm în sol (n.r. printr-un puţ din zona Ceyrat) la doar 20 grade Celsius", a explicat managerul de proiect Daniel Ţigan, şef de birou în Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea.

Pentru iernile grele, cu temperaturi sub minus 15 grade Celsius, noua staţie geotermală mai dispune de o treaptă de putere suplimentară, de rezervă, care a fost asigurată prin racordarea la Magistrala 2 de termoficare a oraşului.

"La nevoie, în iernile foarte reci, temperatura agentului termic produs de staţie poate fi crescută cu agent termic produs din CET", a spus Ţigan.

Construcţia staţiei geotermale de lângă sala Oradea Arena a fost finanţată printr-un proiect european în valoare de 3,8 milioane euro cu TVA inclus, din care suma acordată printr-un program de fonduri norvegiene s-a ridicat la 1,7 milioane euro, cu TVA. Contribuţia municipalităţii a fost de 2,1 milioane euro, cu TVA inclus.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Deservește 5.000 de orădeni ...
... până la prima avarie.
Postat 16 Noiembrie 2023, 10:32 de KP
Si noi cu ce ne alegem din asta?
Cu ce folos daca peste 1 luna vor anunta ca se scumpeste din nou gigacaloria. Populatia nu simte deloc modernizarile, investiitle in geotermal, schimbari de tevi , CET nou ,etc etc. Pe str Eminescu au schimbat tevile, si in nici un an au spart strada in 3 locuri ca s-au spart tevile noi de termoficare!!!!
Postat 15 Noiembrie 2023, 19:19 de Petre93
ne apropiem de situatia ideala in care scapam de subventii
curand o sa vina UE sa inceteze cu exceptiile ptr romanii noi-veniti (ca de 15 ani tot noi-veniti suntem) si sa ceara aplicarea normelor europene, adica interzicerea subventiilor. Atunci o sa fie scandal in toata tara, de la Constanta la Craiova si Bucuresti, iar la Oradea nu o sa se schimbe nimic. Ba, se schimba ceva: nu va mai putea dezinforma opozitia ca avem cea mai scumpa gigacalorie din tara, ci va trebui sa recunoasca ca dupa Beius, o avem pe cea mai ieftina!
Postat 15 Noiembrie 2023, 16:25 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON