Noi detalii ies la iveală în cazul volumului dispărut din dosarul în care milionarul Victor Micula e judecat din decembrie anul trecut, împreună cu patru agenţi ai Poliţiei Oradea, acuzat fiind că a accesat baza de date a MAI dar şi că, echipat ca un poliţist, a participat ilegal la o percheziţie.
BIHOREANUL a aflat că volumul din dosarul „Micula” nu e singurul care s-a „rătăcit” în arhiva Tribunalului Bihor, informaţie confirmată şi de avocatul milionarului, Răzvan Doseanu, care intenţionează să depună o plângere penală pentru identificarea vinovaţilor.
Dosarul „subţiat”
Informaţia privind dispariţia volumului III din dosarul penal al lui Victor Micula - care cuprinde în total șase volume - a fost dezvăluită în premieră de BIHOREANUL luna trecută. Volumul pierdut este unul important, în care au fost strânse declaraţiile de martor, iar pentru găsirea lui Tribunalul a declanşat o anchetă administrativă care, însă, nu s-a încheiat nici până azi.
Într-o informare transmisă la solicitarea ziarului, judecătoarea Veronica Ioniţă, care e purtătorul de cuvânt al instanţei, şefa Secţiei penale şi, în acelaşi timp, judecător al cauzei, a explicat pe 16 august că a adus la cunoştinţa părţilor „incidentul procesual” la termenul din 9 august. Și tot atunci „a dispus grefierului de şedinţă şi grefierului arhivar de la Arhiva secţiei penale să procedeze la căutarea dosarului” în toate arhivele instanţei, adică atât în cea penală, cât şi în cea civilă, care funcţionează într-un spaţiu comun.
Responsabili, grefierii
Cei doi grefieri care, potrivit Regulamentului de ordine interioară, sunt direct responsabili de păstrarea dosarelor aflate în curs de judecată, au verificat circuitul administrativ al întregului dosar, a mai explicat judecătoarea, care considera la acea dată că „nu există suspiciuni privitoare la săvârşirea vreunei infracţiuni în legătură cu lipsa acestui dosar”. Cert e că, pentru a finaliza toate verificările, procesul a fost amânat trei săptămâni, până pe 30 august, iar instanța s-a adresat Parchetului, solicitând o copie a acestuia, care va fi folosită până va fi găsit originalul.
Ce nu s-a spus în informare este că despre lipsa volumului se ştia, de fapt, încă din 23 iunie, informaţie care apare într-un alt comunicat, trimis săptămâna trecută publicaţiei presshub.ro. „La data de 23 iunie 2021, grefierul de ședință a adus la cunoștința președintelui completului faptul constatării lipsei volumului nr. 3 din dosarul de urmărire penală. Președintele completului a dispus căutarea dosarului lipsă, (...) a înștiințat verbal preşedintele instanței despre lipsa dosarului și demersurile întreprinse”. Documentul dezvăluie, astfel, un amănunt ciudat, încă neexplicat: procesul a avut termen de dezbateri pe 24 iunie, adică la o zi după descoperirea „incidentului”, dar părțile - procurori şi inculpaţi - nu au fost informate despre dispariție, decât abia în august...
Să vină Parchetul!
Culmea este că volumul din dosarul „Micula” nici măcar nu e singurul rătăcit în arhiva Tribunalului. Acest lucru ar reieşi din procesul verbal întocmit în luna iunie de unul dintre grefierii arhivari, Cătălin Dănilă, spun sursele BIHOREANULUI. Grefierul fusese angajat pe perioadă determinată şi i-a expirat contractul de muncă la sfârşitul lunii iunie când, înainte de plecare, a fost obligat să scrie un document în care să specifice că nu găseşte volume din mai multe dosare, între care şi cel din procesul „Micula”.
Cert este că ultima persoană „din afară” care a consultat dosarul în arhiva instanţei a fost avocatul Răzvan Doseanu (foto), unul dintre apărătorii lui Victor Micula. „Am şi eu o copie a dosarului, dar atunci când am primit-o, încă nu au fost ataşate documentele privind măsurile de supraveghere tehnică”, explică avocatul motivul pentru care l-a solicitat spre studiu. Oricum, spune tot el, nu există nicio logică pentru ca acel volum să dispară, în condiţiile în care toate declaraţiile au fost filmate, iar documentele scanate. „Dosarul îl are toată lumea, Parchetul, avocaţii, inculpaţii...”.
Doseanu a confirmat, în schimb, informaţiile BIHOREANULUI referitoare la „dispariţii” similare ivite în alte cauze. „Am avut şi eu cauze în care s-au rătăcit dosare, nu una, chiar mai multe. Eu nu ştiu ce se întâmplă în arhiva aceea...”. Şi în condiţiile în care, până la această oră, conducerea instanţei a amânat să anunţe Poliţia despre incident, a hotărât să facă el o plângere penală, pentru lămurirea situaţiei. Cine ştie, poate aşa apare mai repede volumul...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.