URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Septembrie 2021, 10:16

Unde e dosarul? Volumul cu declaraţiile martorilor din dosarul lui Victor Micula nu este singurul care s-a „evaporat” din Tribunalul Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noi detalii ies la iveală în cazul volumului dispărut din dosarul în care milionarul Victor Micula e judecat din decembrie anul trecut, împreună cu patru agenţi ai Poliţiei Oradea, acuzat fiind că a accesat baza de date a MAI dar şi că, echipat ca un poliţist, a participat ilegal la o percheziţie.

BIHOREANUL a aflat că volumul din dosarul „Micula” nu e singurul care s-a „rătăcit” în arhiva Tribunalului Bihor, informaţie confirmată şi de avocatul milionarului, Răzvan Doseanu, care intenţionează să depună o plângere penală pentru identificarea vinovaţilor.

Dosarul „subţiat”

Informaţia privind dispariţia volumului III din dosarul penal al lui Victor Micula - care cuprinde în total șase volume - a fost dezvăluită în premieră de BIHOREANUL luna trecută. Volumul pierdut este unul important, în care au fost strânse declaraţiile de martor, iar pentru găsirea lui Tribunalul a declanşat o anchetă administrativă care, însă, nu s-a încheiat nici până azi.

Într-o informare transmisă la solicitarea ziarului, judecătoarea Veronica Ioniţă, care e purtătorul de cuvânt al instanţei, şefa Secţiei penale şi, în acelaşi timp, judecător al cauzei, a explicat pe 16 august că a adus la cunoştinţa părţilor „incidentul procesual” la termenul din 9 august. Și tot atunci „a dispus grefierului de şedinţă şi grefierului arhivar de la Arhiva secţiei penale să procedeze la căutarea dosarului” în toate arhivele instanţei, adică atât în cea penală, cât şi în cea civilă, care funcţionează într-un spaţiu comun.

Responsabili, grefierii

Cei doi grefieri care, potrivit Regulamentului de ordine interioară, sunt direct responsabili de păstrarea dosarelor aflate în curs de judecată, au verificat circuitul administrativ al întregului dosar, a mai explicat judecătoarea, care considera la acea dată că „nu există suspiciuni privitoare la săvârşirea vreunei infracţiuni în legătură cu lipsa acestui dosar”. Cert e că, pentru a finaliza toate verificările, procesul a fost amânat trei săptămâni, până pe 30 august, iar instanța s-a adresat Parchetului, solicitând o copie a acestuia, care va fi folosită până va fi găsit originalul.

Ce nu s-a spus în informare este că despre lipsa volumului se ştia, de fapt, încă din 23 iunie, informaţie care apare într-un alt comunicat, trimis săptămâna trecută publicaţiei presshub.ro. „La data de 23 iunie 2021, grefierul de ședință a adus la cunoștința președintelui completului faptul constatării lipsei volumului nr. 3 din dosarul de urmărire penală. Președintele completului a dispus căutarea dosarului lipsă, (...) a înștiințat verbal preşedintele instanței despre lipsa dosarului și demersurile întreprinse”. Documentul dezvăluie, astfel, un amănunt ciudat, încă neexplicat: procesul a avut termen de dezbateri pe 24 iunie, adică la o zi după descoperirea „incidentului”, dar părțile - procurori şi inculpaţi - nu au fost informate despre dispariție, decât abia în august...

Să vină Parchetul!

Culmea este că volumul din dosarul „Micula” nici măcar nu e singurul rătăcit în arhiva Tribunalului. Acest lucru ar reieşi din procesul verbal întocmit în luna iunie de unul dintre grefierii arhivari, Cătălin Dănilă, spun sursele BIHOREANULUI. Grefierul fusese angajat pe perioadă determinată şi i-a expirat contractul de muncă la sfârşitul lunii iunie când, înainte de plecare, a fost obligat să scrie un document în care să specifice că nu găseşte volume din mai multe dosare, între care şi cel din procesul „Micula”.

Răzvan DoseanuCert este că ultima persoană „din afară” care a consultat dosarul în arhiva instanţei a fost avocatul Răzvan Doseanu (foto), unul dintre apărătorii lui Victor Micula. „Am şi eu o copie a dosarului, dar atunci când am primit-o, încă nu au fost ataşate documentele privind măsurile de supraveghere tehnică”, explică avocatul motivul pentru care l-a solicitat spre studiu. Oricum, spune tot el, nu există nicio logică pentru ca acel volum să dispară, în condiţiile în care toate declaraţiile au fost filmate, iar documentele scanate. „Dosarul îl are toată lumea, Parchetul, avocaţii, inculpaţii...”.

Doseanu a confirmat, în schimb, informaţiile BIHOREANULUI referitoare la „dispariţii” similare ivite în alte cauze. „Am avut şi eu cauze în care s-au rătăcit dosare, nu una, chiar mai multe. Eu nu ştiu ce se întâmplă în arhiva aceea...”. Şi în condiţiile în care, până la această oră, conducerea instanţei a amânat să anunţe Poliţia despre incident, a hotărât să facă el o plângere penală, pentru lămurirea situaţiei. Cine ştie, poate aşa apare mai repede volumul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Cu coasa, ca la iarbă deasă ar trebui intrat în magistrați.
Nemernicii și-au dublat veniturile în ultimii 5 ani. În paralel cu treaba asta au scăzut veniturile, a peste două treimi din populație, cu cel puțin 10%.
Postat 07 Septembrie 2021, 11:25 de KP
@decalog
Din codul penal al lui Cuza, 1864: ,,Orice judecator, administrator, functionar sau ofiter public, care va fi stricat, desfiintat, sustras sau deturnat actele şi titlurile al cărora depozitar era, sau care i se incredintaseră sau comunicaseră în virtutea funcţiunei sale, se va pedepsi cu maximul inchisorei şi cu interdictiunea pe timp marginit. Se va declara si incapabil de a ocupa functsune publică pe toată viaţa, pierzând dreptul la pensiune. Orice agenţi sau insărcinati, ai guvernului ori ai depozitarilor publici. care vor fi culpabili de aceleaşi sustractiuni, vor fi supuşi la aceeaşi pedeapsă.” P.S. Pt. maitre Doseanu: precis e vorba de plangere penala si nu de autodenunt?! Nu stiu, intreb!
Postat 06 Septembrie 2021, 18:38 de pinonel
Hoțul.....
.....Strigă: prinde hoțul!......
Postat 06 Septembrie 2021, 14:31 de Valcov
Rușine infractorilor!
Ești magistrat corupt sau polițist corupt? Pedeapsa suplimentară faptei tale penale este că pierzi pensia specială. Asta e în America! La noi nici măcar nu mai sper să vedem asta, acuma că ne-am lămurit că ministrul justiției a zburat pentru că voia chiar să pună procurori șefi cinstiți... Te mai miri că judecătorii dau verdicte hilare, că infractorii scapă nepedepsiți, că fac politică aproape numai ticăloșii? E de mirare că mai există o mână de oameni perseverenți în muncă și cinstiți din convingere. Cât mai durează până renunță și ultimul om cinstit?
Postat 06 Septembrie 2021, 11:29 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON