URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 02 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Octombrie 2024, 15:57

Una din cele mai dăunătoare afecțiuni, tulburările de somn, dezbătute de specialiști într-un simpozion de Somnologie organizat de Clinica NewMedics Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sub egida Societății Române de Pneumologie, al cărui președinte, academicianul Florin Mihălțan, a și susținut o prezentare, Clinica NewMedics din Oradea este timp de două zile gazda unui simpozion național de Somnologie, cu participarea a zeci de medici de diferite specialități, de la medicina de familie și pneumologi la anesteziști și chirurgi.

Tulburările de somn, stare în care omul își trăiește o treime din viață, influențează tot mai mult în sens negativ calitatea acesteia, apărând pe fondul altor afecțiuni și agravând o mulțime de boli, așadar trebuie tratate cu seriozitate.

De la teorie la practică

Specialiști de prestigiu din conducerea Societății Române de Pneumologie -  acad. prof. univ. dr. Florin Mihălțan și șef lucrări dr. Ioana Munteanu, șefa secției de Somnologie a SRP, reprezentanți ai unor universități de Medicină - de la București, Cluj, Târgu Mureș - și medici primari de diferite specialități, precum și medici de familie s-au reunit miercuri la deschiderea simpozionului de Somnologie organizat de Clinica NewMedics pentru a-și împărtăși și respectiv a dobândi experiență într-un domeniu încă puțin cunoscut în România, care se ocupă de diagnosticarea și tratamentul a peste 100 de patologii ale somnului.

După primirea făcută de managerul Clinicii NewMedics Oradea, Ritli Csongor Ladislau, vorbitorii au abordat atât aspecte teoretice, cât și mai ales practice. Specialiștii au subliniat că somnul este o necesitate fiziologică vitală pentru creșterea și repararea intracelulară, asigurând refacerea nivelului de energie pentru desfășurarea tuturor activităților zilnice și funcționarea normală a întregului sistem nervos. Ca atare, orice disfuncționalitate a somnului se răsfrânge negativ asupra pacientului, reducându-i energia, productivitatea și eficiența în orice activitate.

„Medicina de familie, pilonul de bază”

„Clinica NewMedics este pe o cale bună”, a spus prof. univ. Mihălțan, elogiind faptul că specialiștii acesteia, pe fondul încă redusei conștientizări a problemelor de somn, fac eforturi pentru încurajarea educației medicale a pacienților, ceea ce crește adresabilitatea acestora către medicul de familie și de aici spre medicii din diverse specialități implicați în tratarea tulburărilor de somn și afecțiunilor provocate de ele, de la pneumologi la diabetologi, cardiologi, ORL-iști, neurologi, anesteziști și chiar chirurgi.

„Medicina de familie este pilonul de bază care trebuie să identifice primele semne ale apneei în somn și să îndrume pacientul spre ceilalți specialiști”, a spus prof. Mihălțan, subliniind că rolul medicului de familie este esențial, mai ales că pacienții înșiși nu sunt conștienți de efectele multiple ale afecțiunilor de somn de care suferă.

Prof. univ. dr. Gabriela Jimboreanu (de la UMF Târgu Mureș), șef lucr. dr. Ioana Munteanu (București), dr. Oana Goidescu (chirurg la Spitalul Județean din Buzău), asist. univ. dr. Ștefania Motoc (UMF Cluj), dr. Irvin Sorin Chira (Clinica NewMedics) au susținut prezentări precum Spectrul tulburărilor de respirație în somn, Monitorizarea pacientului cu SASO în timpul tratamentului, Somnolența la volan, Fenotipurile sindromului de apnee în somn, CPAP între complianță și noncomplianță, Considerații diagnostice și terapeutice în Hipersomnolență, Sondromul de obsezitate hiperventilație în somnologie, Titrarea automată și titrarea manuală.

Atenție la sforăit!

Vorbitorii au insistat asupra importanței recunoașterii simptomelor tulburărilor de somn, de care suferă până la 50% din populația masculină a lumii și aproape o cincime din cea feminină, începând cu sforăitul, somnul neodihnitor, senzația se sufocare apărută în timpul somnului, durerea de cap la trezire, continuând cu trezirile în somn (nu toate conștiente), somnolența diurnă, iritabilitatea, scăderea libidoului, reducerea puterii de concentrare, și până la riscurile acestora, de la atacurile cardiace la AVC și atacurile ischemice tranzitorii.

De asemenea, medicii au participat la ateliere de lucru despre Poligrafie și Polisomnografie - montaj și titrarea măștilor care ajută pacienții să respire neîntrerupt în timpul somnului, interpretarea rezultatelor și sisteme de terapie, aceștia punând întrebări și dezbătând problemele înainte de a trage concluzii.

Serviciile NewMedics, cu decontare de la CAS

Clinica NewMedics din Oradea este deservită de specialiști care oferă consulturi de Somnologie, efectuează poligrafii (inclusiv la domiciliul pacientului, nu doar în regim de spitalizare în departamentul cu 7 paturi al clinicii) și polisomnografii (investigații pentru diagnosticare), titrarea manualtă CPAP / BiPAP polisomnografică, în funcție de nevoile pacientului, precum și controlul terapiei CPAP.

Pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist (către Pneumologie), în cadrul Clinicii NewMedics investigarea somnului este gratuită, iar în urma efecturării investigațiilor, medicul specialist stabilește dacă pacientul suferă de sindrom de apnee în somn.

Închirierea lunară a dispozitivelor CPAP, AutoCPAP și BiPAP-BiLevel necesare pentru terapia sindromului de apnee în somn se decontează de către CAS, pe baza prescripției medicului cu competență în somnologie.

Atenție, pacienți!

Sindromul de apnee în somn este o tulburare severă de somn caracterizată prin întreruperi repetate ale respirației în timpul somnului, care cauzează neirigarea creierului și neoxigenarea acestuia.

Apneea în somn este favorizată de obezitate sau exces ponderal, hipertensiune arterială rezistentă la tratament, diabet zaharat de tip 2, tulburări de ritm cardiac, AVC sau AIT, astm bronșic moderat sau sever, sindromul ovarelor polichistice, sindrom Down, neuropatie optică, hipotiroidism, acromegalie.

Dacă are astfel de probleme, orice persoană ar trebui să se prezinte la medic, pentru că apneea în somn poate degrada dramatic calitatea vieții și determină reducerea duratei acesteia.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4857 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON