URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 August 2024, 15:55

Un urs a atacat pe Transfăgărășan: A tăbărât peste o mașină aflată pe șosea. Ministrul Mediului anunță măsuri (VIDEO)

Un urs a atacat pe Transfăgărășan: A tăbărât peste o mașină aflată pe șosea. Ministrul Mediului anunță măsuri (VIDEO) Sursa foto: captură Digi24

Un urs a tăbărât peste o mașină aflată pe șosea și a mușcat geamul acesteia, pe Transfăgărășan. Jurnalistul Digi FM, Nono Semen, care se afla la volan, a surprins momentul în care animalul s-a năpustit asupra vehiculului.

Secvenţa a fost filmată chiar de jurnalist, care a relatat detalii despre întâmplare în timpul unei intervenţii la Digi24.

„Coboram spre Curtea de Argeş, la finalul călătoriei, cu geamul din dreapta deschis pe jumătate, pentru a lăsa să intre aer proaspăt. După o curbă, am văzut câteva maşini oprite şi doi urşi. Am oprit şi eu, am vrut să-i fotografiez, dar în momentul în care am încercat să închid geamul, ursul a făcut un salt şi a prins geamul cu dinţii. Din fericire, geamul nu s-a spart datorită sistemului de protecţie al maşinii", a explicat Nono Semen.

Ursul a reuşit să îşi bage botul şi labele în maşină, lovind scaunul din dreapta, iar jurnalistul a fost nevoit să depăşească pe contrasens maşinile oprite pentru a scăpa de animal.

Nono Semen consideră că ursul ar fi atacat fiindcă ar fi obișnuit că din mașini primește mâncare. 

„În momentul respectiv mi-am dat seama că situaţia e destul de nasoală şi am demarat cumva cu un ochi la urs şi cu unul la drum. Eram blocat pentru că erau maşini oprite. Din fericire, pe contrasens nu venea nimic şi atunci am trecut pe contrasens şi am depăşit. Nu era un atac asupra mea, ca persoană, era probabil un comportament pe care el l-a deprins, acela că el ştie că din maşină se aruncă mâncare. Până la urmă a renunţat, dar m-am uitat în oglindă şi alerga, vreo 30-40 de metri ne-a urmărit", a relatat Nono Semen.

O ruşine naţională

În urma acestui incident, Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat, în direct la Digi24, că urşii nu trebuie hrăniţi şi a anunţat că are în plan măsuri pentru a preveni astfel de situaţii. 

„Primul lucru pe care ar trebui să îl facem este acela de a nu hrăni urşii, de a nu opri maşina pentru că toate aceste obiceiuri ale noastre schimbă comportamentul ursului. Ceea ce trebuie să ştim este că am convenit împreună cu colegii de la CNAIR cum vor arăta panourile de avertizare. Ele vor umple Transfăgărăşanul: vor fi în engleză şi în română pentru că ştim că sunt şi turişti străini şi pe acele panouri va scrie foarte clar că hrănirea urşilor este ilegală şi urmează să fie sancţionată cu amendă", a declarat Mircea Fechet.

Ministrul a mai precizat că vor fi instalate camere de supraveghere în zonele frecventate de turişti pentru a monitoriza şi sancţiona comportamentul nepotrivit, iar unii urşi să fie relocaţi la sanctuarul de la Zărneşti.

„În locurile unde ştim că ar putea să oprească turiştii să hrănească urşii, vom instala camere de supraveghere video şi în măsura în care acest lucru se va întâmpla, vor primi amendă acasă exact ca în situaţia în care nu achită rovinieta. Am elaborat în această săptămână un ordin de ministru care să-mi permită relocarea acelor urşi care nu sunt, în marea lor majoritate, urşi catalogaţi ca fiind periculoşi, dar vedeţi astfel de exemple care ne prezintă contrariu. Am decis împreună cu reprezentanţii sanctuarului de urşi de la Zărneşti, cu doamna Lapis, că o mare parte din acei urşi să fie relocaţi în acel sanctuar pentru că ceea ce se întâmplă pe Transfăgărăşan e o ruşine naţională. Nu ajută nici urşii, nu ne ajută nici pe noi oamenii şi cu atât mai mult nu ajută nici România”, a adăugat Fechet. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@Pepe
din pacate acest dobitoc (Dl. Nunu Sperma cum se traduce in spaniola) nu a fost arestat dar a provocat cap coada tot acest incident, iar scuzele puerile gen: "geamul din dreapta deschis pe jumătate, pentru a lăsa să intre aer proaspăt""am văzut câteva maşini oprite şi doi urşi. Am oprit şi eu, am vrut să-i fotografiez" probabil prind la spectatorii Digi cu un IQ sub 80 cum sunt cei de la Digi TV. Idiotul s-a oprit pentru a face un reportaj de senzatie - ce noroc pe el, iar ursul pacalit, vazand ca nu primeste mancare a devenit furios. La fel patesti daca te apropii de un cersetor sa-i dai bani dar de fapt vrei doar sa-i faci o poza, sa vezi ce ti-o iei dupa aia.
Postat 31 August 2024, 13:00 de Emilut
Un jurnalist a atacat un urs
Un jurnalist de la Digi, in timp ce trecea prin habitatul natural al unui urs a tăbărât cu mașina peste ursul care stătea liniștit la umbră și își vedea de treabă, l-a agresat cu camera video și l-a păcălit cu hrană. Jurnalistul a fost arestat pe motiv că a fost un dobitoc.
Postat 31 August 2024, 12:24 de Pepe
Terminați cu titlurile bombastice
Ăsta nu e un atac, așa cum zice și cel care a filmat. Ursul a venit la mașină, așa cum a fost obișnuit, să primească de mâncare.
Postat 31 August 2024, 03:11 de CivisUlpianum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON