URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 August 2024, 07:57

Un tun aproape perfect: Dezvoltatorul Nufărul Plaza din Oradea s-a trezit că i s-a furat… o firmă

Un tun aproape perfect: Dezvoltatorul Nufărul Plaza din Oradea s-a trezit că i s-a furat… o firmă PE ÎNCREDERE. Petru Popa (dreapta) îl ştie pe Petru Gabor (stânga) din tinereţe şi îi ţine partea chiar şi după păţania cu firma, convins că acesta a fost doar o victimă în escrocheria orchestrată, spune el, de un fost partener cu care e în duşmănie de peste 10 ani
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine ar fi crezut că până şi cei mai versaţi afacerişti pot fi victimele unor escrocherii? I s-a întâmplat unui cunoscut jucător în domeniul construcţiilor din Oradea, Petru Popa, dezvoltatorul Nufărul Plaza, lăsat fără una dintre cele mai vechi firme, trecută în acte pe numele unui angajat. 

Este vorba despre Daval SRL, cu active de aproape 8 milioane lei şi o cifră de afaceri de 5 milioane lei pe anul trecut, ajunsă în proprietatea unui "duşman" printr-o cesiune dubioasă despre care patronul formal al firmei pretinde că nu ştie nimic. 

BIHOREANUL vă prezintă amănuntele unei poveşti incredibile, dezvăluite chiar de cei păţiţi şi ajunse în ancheta poliţiştilor...

Aranjament cu probleme 

"Aşa ceva să mi se întâmple tocmai mie? Cui povestesc se cruceşte! Dar lumea trebuie să ştie, să n-o păţească şi alţii!". Antreprenor în construcţii şi samsar imobiliar versat, Petru Popa e în şoc după ce a fost lăsat fără controlul propriei firme.

SC Daval SRL, profilată pe construcţii, foraje, închirieri de utilaje grele şi transport, este pe piaţă din 2007. N-a fost niciodată pe numele lui. O perioadă i-a aparţinut fostei soţii, apoi cumnatului, apoi a pus-o pe numele unui văr care, însă, s-a îmbolnăvit. 

Anul trecut a trecut-o pe seama lui Petru Gabor, un consătean din copilăria petrecută în Mihai Bravu, care lucra pe şantierele lui ca simplu muncitor. Motivul pentru care patrona prin interpuşi nu-l zice. "A fost o cesiune temporară, nimic nelegal. Urma să preiau firma, dar ne-am luat cu altele şi n-am apucat să finalizăm actele". 

Doar că, încântat de aranjament, Gabor a început să se laude. Aşa a aflat că-i patron şi un vecin de-al lui, Vasile Pup, şi el fost consătean şi cunoştinţă veche cu antreprenorul Popa. Condamnat pentru conducere fără permis şi judecat într-un alt dosar pentru aceeaşi faptă, acesta avea nevoie de bani, aşa că i-a încolţit ideea unei afaceri. "Pe 12 iulie mi-a trimis un mesaj (foto), cerând bani în numele lui Gabor. A zis că, dacă nu plătesc, Gabor va lua din contul firmei şi va anula specimenele de semnături şi cardurile. L-am ignorat", a povestit Popa BIHOREANULUI

Mesaj

Din parteneri, duşmani 

Călin Hirtea Abia pe 5 august afaceristul şi-a dat seama că a greşit: încercând să facă plăţi, accesul la contul firmei i-a fost blocat, iar banca l-a înştiinţat că din 17 iulie noul patron şi administrator al Daval este un anume Călin Hirţea (foto)

Popa şi Hirţea se cunosc de când primul ridica Nufărul Plaza, iar firma celui de-al doilea era angajată să execute anumite lucrări. Doar că nu s-au înţeles, iar Hirţea a rămas cu lucrări neplătite de aproape 100.000 lei, bani pe care i-a câştigat ulterior în instanţă, dar nu i-a recuperat nici până azi, căci firma pentru care prestase serviciile, Bogdelim Invest SRL, deţinută de fiul lui Popa, a intrat în lichidare judiciară.  

În 2019 a răbufnit, trimiţându-i lui Popa, familiei şi partenerilor acestuia SMS-uri prin care îl acuza de furt, înşelăciune şi corupţie. Urmarea? A ajuns pârât pentru calomnie şi obligat să-i plătească lui Popa daune morale de 5.000 lei.

"Neştiutor de carte"

Când a avut ocazia să se răzbune, Hirţea n-a ratat-o. Miza? Banii din contul firmei şi activele, reprezentând utilaje de milioane de lei, crede Popa. Pe 17 iulie, printr-un act notarial întocmit cu Gabor, despre care aflase de la Pup că era patron în acte, a preluat acţiunile Daval, în schimbul a  21.000 lei, fiind împuternicit de acesta "cu puteri depline" în relaţia cu Registrul Comerţului, cu băncile şi orice alte instituţii şi firme. 

Nici actul de cesiune şi nici procura nu poartă însă semnătura lui Gabor, actul notarial consemnând că ar fi "neştiutor de carte", aşa încât consimţământul său a fost atestat de doi martori, care au semnat că, totuşi, omul "a înţeles conţinutul şi a consimţit". 

Acum, Gabor pretinde că totul e o făcătură. "Vecinul, Pup, mi-a cerut la un moment dat buletinul şi i l-am dat. Nu eu am fost la notar, o fi fost cineva care a semănat cu mine", zice bărbatul. 

La loc comanda

Cert e că pe 5 auguCălin Moisist, când a aflat, Popa l-a dus pe Gabor la notar, iar acesta a revocat actul şi a dat o declaraţie pe proprie răspundere cum că nu a luat niciun ban pentru a vinde firma, prin urmare vânzarea nu e valabilă. Apoi, documentele au fost depuse la Registrul Comerţului şi la bănci, dar şi la Tribunalul Bihor, unde, prin Gabor, Popa a cerut anularea vânzării către Hirţea. 

Cum era de aşteptat, cazul a ajuns şi în anchetă penală. "E vorba de şantaj, de fals şi uz de fals, lipsire de libertate, ameninţare. Gabor a fost sechestrat câteva ore în locuinţa lui Pup în ziua când s-a aflat de preluarea frauduloasă a firmei, apoi a fost hărţuit şi ameninţat de cei implicaţi", susţine avocatul lui Popa, Călin Moisi (foto), fără a da însă numele "răufăcătorilor". 

Căutat de BIHOREANUL, "acaparatorul" Călin Hirţea a refuzat să facă declaraţii, pretinzând că "nu vreau să influenţez ancheta". Cât despre firma "suflată" rivalului, oricum nu îi mai este de folos. Pe 13 august, Daval a cerut Tribunalului deschiderea procedurii de insolvenţă, solicitând desemnarea unui administrator judiciar provizoriu. Cum ar veni, decât să rămână fără avere, mai bine s-o administreze prin judecători...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Vorbeste lumea
Ca si alti constructori aumai uns pe la Primarie pe specimenu' ca sa primeascs avize
Postat 29 August 2024, 13:16 de scorilo
mita disimulata in cotract de consultanta
cinei hirte asta ,unul care a lucrat la primarie la urbanism ,care daca nu ai dat spaga tea ancurcat cu actele ,an 2015 la chemat primaru si a zis ca stie ce face sasi dea demisia ca daca nu e chestie de timp si il dovedeste cu ce se ocupa si el sia dat demisia pt spaga ceruta la kau..... decebal ,in 2015 luna noiembrie se face o firma si in luna noiembrie ,decembrie 2015 se factureaza in baza unui contract de consultanta 3 facturi de peste 100000 ron cu penalitati,spaga adunata la primarie ascunsa ,disinuata in contract de consultanta ,dar spaga de la popa a fost mult mai mare care popa a platito pentru etajele din nufaru ,ar trebui intrebat primaru ce a aflat .
Postat 29 August 2024, 11:34 de todo
Popa îi datorează lui Hirțea 100.000 lei.
Hirțea îi datorează lui Popa doar praful de pe tobă. Păgubit este de fapt Hirțea, iar Popa e un escroc, pentru că punerea unei firme pe numele altuia se face doar când adevăratul patron face evaziune fiscală. Așa că, dezvoltatorul lui pește, cu firma lui de doi lei și simbolicul capital social pe care l-a păpat de multă vreme deja, a făcut gargară taman ca să deschidă ochii inspectorilor ANAF. Pe Hirțea îl paște doar jena că suta de mii e pe veci pierdută.
Postat 29 August 2024, 11:10 de KP
cum sa pateasca si altii?
Cine sa mai pateasca ca el? Numai altii care procedeaza la fel, isi pun firma pe numele unor interpusi ca sa poata sa faca invarteli fara sa fie trasi la raspundere. Apoi aia daca o patesc, sa o pateasca.
Postat 29 August 2024, 10:48 de unul
Se țepuiesc țeparii între ei
...
Postat 29 August 2024, 10:41 de CivisUlpianum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON