URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 August 2024, 12:30

Un tânăr biciclist din Oradea este în stare foarte gravă, după un accident petrecut la intersecția pietonalei Republicii cu strada Mihai Eminescu

Un tânăr biciclist din Oradea este în stare foarte gravă, după un accident petrecut la intersecția pietonalei Republicii cu strada Mihai Eminescu (foto: generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un tânăr în vârstă de 17 ani a ajuns la spital în stare extrem de gravă, marţi seara, după ce a fost izbit de o maşină în timp ce traversa, pe bicicletă, pe trecerea de pietoni de la intersecţia străzilor Republicii şi Mihai Eminescu. Şoferul autoturismului, un braşovean care nu a oprit la trecerea de pietoni, semnalizată cu indicator, e cercetat pentru vătămare corporală din culpă. 

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, accidentul rutier s-a produs marţi seara şi a fost semnalat prin numărul de urgenţă 112 la ora 23.50.

Din primele investigaţii efectuate de poliţiştii rutieri din Oradea, victima este un tânăr în vârstă de 17 ani din Oradea, care circula pe bicicletă cu viteză, pe strada Republicii, destinată pietonilor, el fiind lovit de maşina condusă de braşovean în momentul în care traversa trecerea de pietoni de la intersecţia străzilor Republicii şi Mihai Eminescu. 

Nu s-a stabilit deocamdată dacă şoferul maşinii a oprit înaintea trecerii de pietoni, pentru a se asigura, așa cum cere legea. „Împrejurările în care s-a produs evenimentul rutier nu au fost, încă, stabilite", se precizează în informarea Poliţiei Bihor. 

Cert este că, în urma accidentului rutier, tânărul de 17 ani, care nu purta nici vestă reflectorizantă, nici cască de protecţie, a fost transportat la spital. „A suferit un traumatism cranian sever. A şi fost operat în cursul nopţii", a declarat, pentru BIHOREANUL, şeful UPU/SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea.

Tânărul se află internat în secţia Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean din Oradea, starea lui fiind foarte gravă, conform sursei citate. 

Cercetările în caz, care privesc acuzaţii de vătămare corporală din culpă, sunt continuate de poliţiştii Biroului Rutier Oradea, sub supravegherea unui  procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. 

Poliţiştii le recomandă bicicliştilor să-şi echipeze bicicletele cu dispozitiv de frânare eficace, cu sistem adecvat, funcțional, de direcție, cu lumini corespunzătoare și sistem de avertizare sonoră și cu dispozitive fluorescent-reflectorizante.

De asemenea, potrivit legii, după lăsarea serii, ei trebuie să poarte cască de protecţie şi veste reflectorizante, pentru a putea fi observaţi de ceilalți participanți la trafic atunci când vizibilitatea este redusă. Totodată, poliţiştii reamintesc faptul că circulaţia, pe bicicletă, în zonele destinate pietonilor, este interzisă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Viteza ! Viteza
Eh da viteza bat-o vina. Ce grabiti sint bihorenii sa ajunga.......la spiral. Nu gindesc nimic, nu au nimic in cap.
Postat 28 August 2024, 18:07 de Piranda
Mihaita
#nihil a explicat corect, dar tu nu le percutezi, nici codul rutier nici dezvoltarea lui Bolojan. Esti cu permis de Pitești sau de Vâlcea????
Postat 28 August 2024, 17:12 de Sandu2100
@Mihaita
Nu te opresti? Tu ai invatat rostul ghilimelelor? Am citat ce scria in articol si am intrebat care lege? Legea zice altceva nu sa te opresti sa te asiguri, fix asta am scris. Latri la copacul gresit. Iti mai citez odata: 'Nu s-a stabilit deocamdată dacă şoferul maşinii a oprit înaintea trecerii de pietoni, pentru a se asigura, așa cum cere legea.' si intreb care lege? Si apoi te intreb si pe tine daca intelegi ce citesti sau esti analfabet functional?
Postat 28 August 2024, 16:07 de nihil
Biciclisul e vinovat
Pe trecerea de pietoni se traverseaza pe langa bicicleta, nu pe bicicleta. Restul e bla bla. Imi aduc aminte de "n" cazuri in care copii insotiti de parinti traversau in fatza mea pe trecerea de pietoni, pe bicicleta. Scoteam si eu capul pe geam si dupa ce le ziceam: "nu va suparati, dar nu e ok sa-i invatati sa traverseze pe bicicleta, ca nu e regulamentar", veneau invariabil raspunsurile: vezi-ti tu de treaba ta, sau in unele cazuri si cateva injuraturi mai soft, ca erau copii de fatza. Pana la urma si biciclistii au responsabilitatea lor in trafic, nu doar soferii. Politia ar trebui sa mearga prin scoli, incepand cu elevi de-a 8-a si terminand cu cei de liceu, sa faca o ora de educatie rutiera, cu un mic test final cu 3-4 intrebari, sa vada cat au inteles copii din ce le-au prezentat. Dar de ce sa faca politia asta? Preventie 0, permisele se iau cum se iau, parintii sunt niste ingalati si cretini cu fumuri pe creier, politistul mai bine sta si nu face nimic ca tot atata salariu intra la finele lunii si se mai mira lumea ca suntem pe primul loc la accidente.
Postat 28 August 2024, 15:31 de Kid
@nihil
Tu de esti sofer sa opresti la fiecare trecere sa te asiguri ca nu vine pietonul. Bine?! Invata codul rutier , apoi deschude pliscu. Auzi la el ca asa spune legea. Alt sandu2100 , plin de ......
Postat 28 August 2024, 15:18 de Mihaita
@Mihaita
Da-mi voie sa ghicesc. Esti imberb in anul 2/3 la 'informatica' la sorbonica? Sau inca la gradinita si prietenii iti spun Mihaita? Sau simplu 'tehnician de salubritate'?
Postat 28 August 2024, 14:55 de nihil
@Mihaita
Inveti si tu sa citesti agramatule?
Postat 28 August 2024, 14:47 de nihil
@ nihil
Auzi NIHIL, unde spune legea ca soferul trebuie sa opreasca apoi sa reduca viteza la trecere? Te auzi ce imbecilitati debitezi, deci dupa ce opreste apoi reduce viteza? Bai TROTINETISTULE, pe trecerea de pietoni nu se traverseaza pe bicicleta! Auzi la NIHIL ca legea cere ca masina sa opreasca apoi sa se asigure!!! Vai de capul tau de analfabet , pieton de doi bani
Postat 28 August 2024, 14:40 de Mihaita
Nu se respectă regulile...
Am discutat săptămâna trecută cu câteva persoane care circulă săptămânal pe strada Republicii și care se plângeau de faptul că le este frică de tinerii care circulă cu viteză pe trotinetele electrice. În același timp văd bicicliști care fac slalom printre pietoni, și nu doar cei tineri, am văzut și mame cu copiii lor care pedalează cu mândrie pe lângă palatele Secession:) Am văzut și bicicliști opriți de către poliția locală, dar prea puține intervenții. Vă rugăm faceți ceva!
Postat 28 August 2024, 14:35 de lisa
Care lege?
'dacă şoferul maşinii a oprit înaintea trecerii de pietonii, pentru a se asigura, așa cum cere legea'. El trebuie sa incetineasca si sa se asigure iar dupa caz sa cedeze trecerea PIETONILOR - daca nu e si trecere pt biciclete. De fapt legea zice ca e interzisa oprirea, stationarea, depasirea la 25 metri inainte si dupa trecere. Foarte multi, de toate varstele traverseaza strada pe trecere, calare pe bicicleta.
Postat 28 August 2024, 14:34 de nihil
Durere maxima in ...
Gardienii publici se feresc de biciclete pe Republicii. Semnul de acces interzis tuturor vehiculelor (cu cel de exceptii dedesubt) e total necunoscut biciclistilor. Si copilul ma intreba de ce noi mergem pe langa cand altii merg pe biciclete sau trotinete. Si am invatat-o ca aia sunt prosti, ingoranti si epave sociale. Avand in vedere ca circula pe interzis, acuma poate o sa ii si plateasca dauna soferului. Vorbesc din ambele situatii de sofer si biciclist pentru ca aceleasi reguli se aplica. Soferul acuma se face cu dosar penal si poate ramane biciclist si el din cauza unui ... Ma abtin ca totusi e in spital... Gardinenii publici sa isi faca treaba si se pot evita multe. Ca atributii vor, sa stie ca le au, dar nu le exercita, uneori nu e cu ei ala care stie scrie, alteori ala care stie citi iar in rest nu e cu ei ala ce are pixu si agenda.
Postat 28 August 2024, 13:00 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON