URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Mai 2012, 10:32

Un singur bihorean muşcat de căpuşă a fost diagnosticat, în ultima perioadă, cu boala Lyme

Potrivit dr. Marius Pîrcioagă, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, în perioada 1 aprilie - 22 mai, aproximativ 280 pacienţi s-au prezentat la camerele de gardă din judeţ şi la Unitatea de Primire a Urgenţelor a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, cu muşcături de căpuşă.

"În 82 de cazuri au fost copii", a declarat miercuri, Pîrcioagă, precizând că, din total, doar 3 cazuri sunt cu suspiciuni de boala Lyme sau borelioză.

Medicul Iulian Zaporojan, medic primar în boli infecţiase la secţia de specialitate a Spitalului Municipal Oradea, a declarat, că, până miercuri, un singur pacient, bărbat, în vârstă de aproximativ 60 de ani a fost diagnosticat cu borelioză, acest fapt fiind relevat de analizele efectuate la Institutul Cantacuzino din Capitală.

"Momentan, doar un singur pacient este confirmat cu boală acută şi nu este în stare gravă, dar bolnavi cronici mai avem în judeţ", a declarat Zaporojan.

Acesta a mai spus că în ultima perioadă în Bihor s-au prezentat mult mai mulţi pacienţi decât în anii precedenţi, nu neapărat pentru că numărul celor muşcaţi este mai mare, ci pentru că oamenii au fost mai receptivi la problema căpuşelor, în urma articolelor de presă. "Celor care ajung la noi, ca profilaxie, le prescriem antibiotice specifice pentru prevenirea bolii", a mai spus Zaporojan.

Problema muşcăturilor de căpuşe a devenit un subiect foarte dezbătut în ultima perioadă, la nivel naţional, mai ales în Capitală, după ce tot mai mulţi oameni au fost muşcaţi de aceste insecte, iar îndrăgitul actor Şerban Ionescu, în vârstă de 62 de ani, a ajuns ţintuit la pat după ce a contactat boala Lyme denumită şi borelioză. Actorul a fost muşcat de o căpuşă în vara anului trecut, iar tratamentele administrate în ţară nu au dat rezultat.

Boala a evoluat atât de mult încât Şerban Ionescu a ajuns ca nici măcar să nu se poată spăla, nu poate să mănânce singur şi nici să umble, având, de asemenea probleme cu vorbirea, cu respiraţia şi cu deglutiţia. El are nevoie non stop de un însoţitor, iar pentru că tratamentele din ţară nu au dat roade, Guvernul a decis să suporte un tratament mai complex, în străinătate.

Boala Lyme sau borelioza are, în funcţie de tipicul organismului celui muşcat, diferite simptome şi cu cât este descoperită mai din timp cu atât este mai rapid videcabilă. Ea atacă neuronii, afectând astfel muşchii şi alte organe. Depistarea bolii în cazul artistului nu a fost deloc uşoară, medicii fiind convinşi la început că problema pacientului a fost provocată de reumatism.

În cazul în care sunt muşcat de o căpuşă, pacienţii sunt sfătuiţi să treacă pe la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@ignorant
daca pentru tine este tot una ciocolata sau *... atunci manaca * cat vrei... pofta mare!
Postat 25 Mai 2012, 18:31 de @ignorant
O pepe
Aşa este ! Căpuşa este o pepe ca toate pepile ! Bine că se mai găseşte câte unul care ne mai luminează minţile ! Mulţumim "biologule" !
Postat 25 Mai 2012, 08:52 de Ignorant
insecte
capusa nu este insecta :) stie si un copil de clasa a V-a
Postat 24 Mai 2012, 12:24 de biolog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON